Proefwerk | De eenvoudige Italiaanse keuken van Éric Lecuyer in Frasca

Jan Scheidtweiler aan tafel bij Frasca in Elsene: een geslaagde ode aan Italië.

Sinds de wereldwijde pandemie de horeca tot stilstand dwong, beseffen slimme ondernemers dat ze bij een nieuw restaurant maar beter ook een coronabestendig concept bedenken. Die oefening hebben Éric Lecuyer en Karima Mathonet slim aangepakt in Frasca, een Italiaans restaurant dat ze in oktober 2021 openden in Elsene. Bloemzakken, wijnflessen, een toog met verse pasta en gedroogde ham aan een touw geven aan dat Frasca ook een winkel vol Italiaanse delicatessen is.

Frasca is dan wel nieuw, de initiatief­nemers erachter hebben jaren ervaring. In Luik waren chef Lecuyer en zaalverantwoordelijke Mathonet uitgegroeid tot een vaste waarde, met twee zaken die ook al een ode brachten aan Italië, de Trattoria Maccheroni en Altro Maccheroni.

Advertentie
Advertentie

Zoals ze dat ook in Luik deden, houden de initiatiefnemers het bij Frasca puur en simpel. Dat is af te lezen aan zowel het decor – met bakstenen muren, een mooie marmeren toog en simpele tafels – als de kaart. Die telt elf gerechten, netjes verdeeld over antipasti, primi en nagerechten. Secondi, gerechten met vis of vlees in een hoofdrol, staan niet op de kaart. Daardoor is dit een plek waar vooral pasta aan het feest is: elke dag maakt de chef een nieuwe lading.

Dikke in boter gebakken asperges krijgen gezelschap van parmezaan, amandel en smeltende lardo, dat typisch Italiaanse rugspek (18 euro). Ook een tweede voorgerecht biedt waar voor zijn geld: royale stukken mals vleesbrood (polpettone) liggen onder een salade met gebraiseerde ui en pistache (15 euro).

Advertentie
Advertentie

Schelpvormige conchiglie in een diep smakende tomatensaus, afgewerkt met basilicum, mozzarella en parmezaan, tonen hoe groots de eenvoud van de Italiaanse keuken kan zijn (16 euro). Ook voor de tweede primi rond asperges heeft de chef voor verse pasta gekozen. De pappardelle, nochtans van goede kwaliteit, komt hier minder goed voor de dag. Er ligt te veel pasta op het bord, waardoor het zoeken is naar de asperges en de saus, een eenvoudige versie van gesmolten boter met basilicum (19 euro): het is een wat saai gerecht.

Een verse citroentaart met pistache (9 euro) en een prima espresso (2,5 euro) verzoenen ons weer met de eerlijke aanpak van dit nieuwe adres: Frasca heeft al snel zijn plek veroverd in het hippe Elsene, en dat is helemaal te begrijpen.

Advertentie