Proefwerk | De originele sharing dishes van chef Laurent Law bij Amuzee

Jan Scheidtweiler aan tafel bij restaurant Amuzee, op de dijk in Zeebrugge: originele gerechten om te delen.

Bijzonder eten en de zeedijk, dat is een zeldzame combinatie aan de Belgische kust. Restaurants genoeg, maar waar is de originaliteit? In het grijze landschap van de eeuwige zeetong met frieten is Amuzee een verademing.

Advertentie
©svpphotography

Helemaal nieuw kun je Amuzee niet noemen. Gastvrouw Eline Snijkers werkt er al sinds 2018, toen haar ouders met de zaak begonnen. Maar de komst van haar vriend Laurent Law, in de herfst van 2021, heeft van Amuzee een heel andere plek gemaakt. Law was jarenlang chef van ’t Werftje, het legendarische visrestaurant aan de haven van Zeebrugge.

Op de nieuwe Amuzee-menukaart maakt hij komaf met de voorspelbaarheid die je vaak op de zeedijk aantreft. De chef bedenkt originele gerechten om te delen, zoals dimsum met steenbolk (12 euro), een ondergewaardeerde Noordzeevis. Bij gegrilde langoustines (32 euro) serveert hij beurre blanc, dashi en ijzerkruid. Maar Law heeft ook een stukje vlees (bavet met zoetzure ui, 24 euro) en een vegetarische ravioli met butternut, wortel en salie (16 euro) in de aanbieding.

Ook de beleving ontsnapt aan de middelmaat: met een huisstijl, gebaseerd op tekeningen van vissen, knap artisanaal servies en een open keuken vat Amuzee post in een schaarse rij stijlvolle restaurants op de dijk, zonder stijf te doen. Minder sympathiek is dat we voor een stukje brood moeten betalen (5 euro), een bedenkelijke trend.

Advertentie
Advertentie

Een intens drieluik van coquilles (22,5 euro) duwt dat minpunt snel naar de achtergrond. Chef Law weet in elk van de drie bereidingen een ander accent te leggen. Bij een carpaccio van coquille met citrusgel, appel en bloemkool gaat hij voor puur en fris, bij een consommé van dashi voor umami en bij gegrilde coquille met butternut voor spicy.

Ook een gerecht dat ‘tapa garnaal’ (16 euro) heet, blijkt een intrigerend trio te zijn. Lekkere minigarnaalkroketten – in bolvorm – wisselen af met intense garnaalsoep en zuurdesembrood waarin garnaalfumet verwerkt is. Met een royale kalfszwezerik, afgewerkt met fijne groenten, een intense jus en wat truffel (21 euro) en een interessante interpretatie van Snickers (8 euro) bewijst de chef daarna dat bij Amuzee kwaliteit en creativiteit samengaan. De zeedijk heeft er een lekker adres bij.

Advertentie