Restaurant Babú in Gent | Betaalbaar comfortfood op hoog niveau

In het vernieuwde Babú in Gent serveert de ploeg achter Hertog Jan comfortfood op hoog niveau, vindt culinair recensent Jan Scheidtweiler.

Sergio Herman doet het met frieten, Yves Mattagne probeert het met wafels. Ook sterrenchefs laten zich af en toe verleiden tot een eigen versie van comfortfood. Gert de Mangeleer en Joachim Boudens – het duo achter het twee­sterrenrestaurant Hertog Jan – gaan voor een remake van de hamburger, al mogen we dat niet zo noemen.

Al sinds 2021 serveren ze in een eenvoudig zaakje in Gent bunners, luchtige broodjes die krokant afgebakken zijn. In Babú, een samentrekking van ‘baked bun’, kreeg die bunner drie vullingen, van een versie die verdacht veel lijkt op een cheese­burger over een broodje met gefrituurde kabeljauw tot een bunner met merguezgehakt.

Advertentie
In het herenhuis in het centrum staan nu planten, degelijke tafels en een lange zitbank met kussens.
©Siliquini

Babú begon als pop-up en leidde daarna een bescheiden bestaan. Maar eind vorig jaar gaven de eigenaars van Hertog Jan hun fastcasualrestaurant een upgrade. Gedaan met het basic interieur en de beperkte keuze. In het herenhuis in het centrum, in de studentenbuurt, staan nu planten, degelijke tafels en een lange zitbank met kussens. Ook het servies doet meer denken aan een echt restaurant dan aan een hamburgerhok.

In de open keuken is Jef Poppe aan het werk, de medebedenker van de bunner en de voormalige souschef van Hertog Jan. Poppe hielp het aanbod uit te breiden tot elf stuks, met onder meer veggie versies en een smashburger. Zoals bij de fastfoodcollega’s zijn die zo geprijsd – de goedkoopste kost 13,95 euro, de duurste 17,95 euro – dat klanten tot een menu verleid worden, compleet met een slaatje en een dessert. Frieten (4 euro) zijn apart te betalen.

Hof van Cleve 2.0 getest | ‘Een buitenkans aan deze prijzen’
Advertentie
Advertentie

Zo belandt er een Bangkokmenu (18,5 euro, zonder dessert) op het gemarmerde tafelblad. De Aziatisch geïnspireerde bunner is top. Onder het goudbruin gebakken deksel zit een krokant gefrituurd stukje kip, kimchi en gepekelde komkommer. Spicy srirachasaus en wat blaadjes koriander maken het af. Hoe zouden ze die kip krokant en toch zacht binnenin krijgen? Is ze eerst gemarineerd? Deze bunner staat alleszins ver boven de kippenburger van de concurrentie.

Ook in het slaatje – gesnipperde kool, edamamebonen, gepekelde ui, maïs en sesam – zit aandacht voor detail en afwerking. En de frieten blijken niet twee, maar drie keer gebakken te zijn: ze zijn verslavend lekker en doen denken aan die van Bar Bulot, de luxebrasserie van de Hertog Jan-groep. Babú is comfortfood op hoog niveau.

Deze zaak werd door de Sabato-recensent anoniem en betalend bezocht.

Babú

| Sint-Pietersnieuwstraat 9, 9000 Gent
| Tel. 09/278.31.70 | babu.be
| Gesloten op maandag

Rekening

36,2 euro per persoon (22,5 euro eten, 13,7 euro drinken).

Decibel

Aan een tafeltje bij het raam: gemiddeld 57,5 dB.

Drinken

Amper vier wijnen op de kaart (van 6,9 euro tot 8,9 euro per glas), maar wel een ruime selectie bier. Meer dan tien cocktails en veel niet-alcoholische alternatieven.

Kom ik terug?

De kwaliteit is hier hoog en daar betaal je met plezier wat meer voor dan in een fastfoodrestaurant: ik kom graag terug.

Advertentie