Restaurant Béus in Passendale | Mooi en correct geprijsd adresje

Een duo met ervaring in topzaken kiest voor betaalbare gastronomie. Een mooi adresje, vindt culinair recensent Jan Scheidtweiler.

Goede medewerkers vinden, dat is dezer dagen blijkbaar een van de grootste pijnpunten in de Belgische horeca. Sommige restaurants houden noodgedwongen de deuren dicht bij gebrek aan personeel.

Maria Moll en Michiel Beuselinck hebben een simpele oplossing voor het probleem bedacht: ze doen gewoon alles met zijn tweeën. Het koppel opende begin dit jaar een huiskamerrestaurant met twintig couverts vlak bij het centrum van Passendale, een dorp dat we kennen voor zijn kaas en zijn oorlogsmonumenten. De gelijkvloerse verdieping van hun rijhuis is helemaal opengewerkt. Met houten latten tegen de muur, spots tegen het plafond en strakke tegels op de vloer is Béus – dialect voor ‘bij ons’ – een hedendaags en gezellig restaurant geworden. In de open keuken staat chef Beuselinck aan een houtskoolgrill.

Advertentie
Advertentie
Moll en Beuselinck werkten bij Hertog Jan, maar in Béus willen ze het simpel houden.
©Studio Aliki

Ook al heeft het duo ervaring in sterrenzaken – ze werkten allebei bij Hertog Jan – toch willen ze het in Béus naar eigen zeggen simpel houden. Met een lunch van 28,5 euro ligt de drempel van de huiskamer inderdaad laag. Je kunt hier een bord bouillabaisse (22 euro) en een witte pens van de grill (15,5 euro) eten. Maar op de kleine kaart met vijf voorgerechten en vier hoofdgerechten duiken ook zwezerik, langoustine en kaviaar op: een verleden in de grote gastronomie schud je niet zomaar af.

Moll blijkt een geboren gastvrouw en een gepassioneerde sommelier. En Beuselinck kookt heel beheerst, zonder zich in details te verliezen. Wie alleen in de keuken staat, heeft geen tijd om gerechten op te leuken met bloemetjes. Met zijn grill weet de chef zijn gerechten toch meerwaarde te geven. Zo hebben stevige langoustines (25 euro) een delicate rooktoets. Een licht opgeschuimde saus op basis van bisque en een crème van bloemkool maken er een heerlijk gerecht in een te klein kommetje van.

Advertentie
Advertentie
La Rigue in Knokke-Heist | Duur en chaotisch, maar lekker eten bij Peter Goossens

Ook een royale dunne lende van black angus (39 euro), compleet met mooie vetrand, lijkt zo van de grill gehaald. Daarbij komt choronsaus – een getomateerde bearnaise – uit het boekje en goed aangemaakte en licht gegrilde kropsla, fijn afgewerkt met een dressing, bieslook en sjalot. Zelfs over de frieten valt geen slecht woord te zeggen.

Béus is een zalige plek. Je eet hier in een voormalige huiskamer eerlijke, goed gemaakte gerechten bij een koppel dat een hart voor toegankelijke gastronomie heeft.

Béus

Molenstraat 66, 8980 Passendale
Tel. 051/43.46.99 | beus.be
Maandag, woensdag en zondag gesloten

Rekening

Ik betaalde 89,50 euro (73 euro eten, 16,5 euro drank).

Decibel

60 dB op het terras, iets lawaaieriger binnen.

Advertentie

Wijn

Knappe wijnkaart met bijzondere druiven en wijnmakers, ook bekende namen. De goedkoopste fles: 35 euro. Een glas nebbiolo uit de Langhe: 7,5 euro. Ook acht bieren.

Kom ik terug?

Een huiskamerrestaurant waar hartelijkheid, correcte prijzen en lekker eten samenkomen: hier komt iedereen graag terug.

Advertentie