sabato

Restaurant Blanco by Aytems in Sint-Truiden: haute cuisine op z'n Turks

De Turkse chef Ayt Erdogan brengt een streepje diversiteit in de Belgische topgastronomie.

Waar? 

Diesterstraat 44 3800 Sint-Truiden
Tel. 0471/87.21.43 
Gesloten op maandag.
Wijn? 
In de eerste weken na de opstart was er nog geen wijnkaart. De wijnen bij het menu waren correct maar duur. Voor drie halve glazen (het bob-arrangement) betaalden we 18 euro. Alleen een heerlijke Listrac-Médoc was 6 euro voor een half glas waard. 
Decibel 
De tafels staan ver uit elkaar in dit stukje historisch erfgoed met hoge plafonds. Uit de luidsprekers komt een intrigerende mix van Turkse, wereld- en klassieke muziek. Hier is het aangenaam zitten. Rekening? 220 euro voor twee.
Kom ik terug?
 Ik kom pas terug als het restaurant iets meer op dreef is. Ook een wijnkaart zou welkom zijn.

 

De samenleving wordt steeds diverser. Maar in de topgastronomie is van al die multiculturaliteit weinig te merken. Zowat elke topchef in ons land is een blanke Belgische man. Ayt Erdogan brengt een welkome afwisseling in dat clubje.

De chef met Turkse roots opende eind januari in Sint-Truiden een restaurant waar hij de keuken van zijn ouders samensmelt met de Franse gastronomie. Een bijzondere fusion die Erdogan tot voor kort kookte in een zaak in Utrecht, waar hij opgroeide.

In het centrum van Sint-Truiden belanden we via een monumentale poort in een voormalig seminarie. Bij het aperitief in een glazen aanbouw hebben we uitzicht op het  17de-eeuwse binnenplein. Bij een reeks verfijnde hapjes blijkt dat Erdogan niet alleen een fan is van Ottomaanse, maar ook van Aziatische smaken.

Hij combineert miso met ananas en een geraffineerde krakeling werkt hij af met zwarte sesam. Een van de beste amuses is een signatuurgerecht van gerookte paling, briochetoast en mosterd met groene kruiden. Met stevige prijzen legt de Turkse chef de lat hoog. Is Sint-Truiden wel klaar voor een Anatolische dumpling met schuimige truffelvelouté voor 29 euro? Of voor kalfsvlees, moussaka en lindebloesem voor 41 euro? Het goedkoopste menu, in drie gangen, kost 42 euro.

Het vijfgangenmenu (66 euro) begint veelbelovend, met lekker ballonbrood, recht uit de oven, en kruidige boter. Ook een caesarsalade, met witloof en Turkse runderworst (sucuk), houdt de aandacht gaande, net als een constructie rond gemarineerde zalm. Daar is niet de vis, maar een gazpacho van tamarillo de ster van het bord.

Zo gaat het wel meer bij Blanco: niet alles is top, maar bij elk gerecht ligt wel een hoogst origineel detail dat verbaast en verrukt. Erdogan is als een goede voetballer die in een middelmatige match klasseflitsen laat zien. Net op het moment dat je wil zeuren over de kwaliteit van een stukje eendenborst tilt de chef het gerecht tot grotere hoogte door het te combineren met een soort pesto van prei.

Bij een stukje kalfsribstuk en kalfswang komen dan weer een intense saus en smakelijke Turkse couscous. Ook al matchen prijs en kwaliteit nog niet helemaal, toch is dit een van de interessantste nieuwe adressen in België: eindelijk wat meer diversiteit op het bord.

Lees verder

Advertentie
Advertentie