sabato

Restaurant Brabohoeve in Schilde: landelijke chic

©Dries Luyten

Vier weken lang tipt Sabato een terras waar het lekker eten en heerlijk zomeren is. Deze week: Jan Scheidtweiler aan tafel bij Brabohoeve in Schilde: landelijke chic tussen manege en tennisveld.

Naast de deur was een manege, aan de overkant een tennisclub. Ver naar klanten zoeken moest de Brabohoeve nooit. En met bemiddelde bewoners van de villawijk rond het restaurant had de familie Ulens er nog een extra groep trouwe bezoekers bij. Al sinds vader Leo de Brabohoeve oprichtte in 1985 was het restaurant een schot in de roos. Maar met de plotse dood van zoon Yves Ulens kwam er in 2015 voor Schilde en omgeving een einde aan de gezellige rondjes cava op het terras, de asperges met gerookte zalm en de zesrib met frieten. De witte villa raakte verwilderd.

©Dries Luyten

Christophe Balthazar en Gregory Van der Brempt, jeugdvrienden van op de hotelschool Ter Duinen, sloegen de handen in elkaar om de roemruchte plek in haar vroegere glorie te herstellen. Het duo investeerde zwaar: het pand werd helemaal gestript. Het ziet er nu pico bello uit, met houten vloeren en wit bepleisterde muren. De designinrichting is helemaal trendy, vol kuipstoelen en minimalistische lichtarmaturen. In de nagelnieuwe open keuken, compleet met een ingebouwde houtskoolgrill, staat Wouter Van der Vieren. De voormalige sterrenchef is een ervaringsdeskundige in het opzetten van restaurants, zo was hij onder meer betrokken bij de start van Wy in Brussel en Tafelrond in Leuven. Maar zelfs voor zo'n expert blijkt het niet vanzelfsprekend om de drukte in goede banen te leiden: hier kunnen al snel 70 mensen eten.

©Dries Luyten

Waar?
Noorderlaan 27
2970 Schilde
Tel. 03/430.94.95
www.brabohoeve.be
Gesloten op dinsdag.

Wijn?
Een beknopte kaart, vooral Europees. Veel wijnen per glas.

Decibel?
Een stevige 82 dB.

Rekening?
233 euro voor twee.

Kom ik terug?
Ik laat me graag verleiden wanneer ik in de buurt ben.

 

Om de stroom bestelbonnen de baas te kunnen zien we vanachter onze marmeren eettoog dat zelfs Christophe Balthazar een handje in de keuken komt helpen. Dat is bizar, want de voorbije zeven jaar toonde hij bij het Hof van Cleve wat voor een goede zaalman hij wel is. Met de menukaart speelt Brabohoeve voorlopig op veilig. Alle 'usual suspects' uit het brasseriegenre staan erop: van asperges op Vlaamse wijze (22 of 26 euro, afhankelijk van de portie) over vol-au-vent (30 euro, maar dan wel met zwezeriken) tot garnaalkroketten (22 euro). De prijzen zijn stevig.

Misschien is het door de lichte chaos in de keuken dat niet alles voorlopig vlekkeloos op het bord komt. Zo is de spinazie bij een gerecht rond kabeljauw (28 euro) niet afgekruid. De kabeljauw is eerder waterachtig. De Oosterscheldepaling (24 of 30 euro), met een frisse diepgroene saus, had iets meer gegaard mogen zijn. En ook de frieten bij het Baskische txogitxu-supervlees zijn niet top, al heeft dat er ook mee te maken dat het blijkbaar een moeilijke periode is om goede frietaardappelen te vinden. Maar met superieure garnaalkroketten en een lekkere bereiding met zwezeriken toont Van der Vieren tegelijk dat hij een geweldige vakman is. Ook de choronsaus bij de vis, opgewerkt met stukjes krab, is om vingers en duimen bij af te likken. Voor het dessert klopt de chef zelf nog een machtige sabayon en die verschaft, samen met een quenelle goed vanille-ijs en wat rood fruit, klassiek eetplezier: het worden weer lekkere tijden voor Schilde en omgeving.

 

Op zoek naar restaurants in jouw buurt? Gebruik de Sabato Resto-Zoeker

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie