sabato

Restaurant Brut in Elsene: comfortfood én gastronomie

©Antoine Arendt

Jan Scheidtweiler aan tafel bij Brut in Elsene: buurtbistro met gastronomische ambitie.

Willen we niet allemaal een sympathieke bistro in onze buurt waar het eten lekker is en de rekening zacht? Wie in Elsene bij het Flageyplein woont of werkt, heeft geluk. Brut, een kleine zaak die in het voorjaar opende, is de bijna-perfecte buurtbistro. Warm en laagdrempelig. De kaart bestaat uit een krijtbord met zes gerechten of met twee lunchgerechten (23 euro).

Brut is geen bistro van het nostalgische type, waar garnaalkroketten afwisselen met stoofvlees en americain met frieten. Alice Pollet en echtgenoot Benoît Stas, versterkt met broer Léonard Pollet, houden het hier hedendaags. Ze koken met bioproducten en zoeken lokale leveranciers.

De ploeg achter Brut: Léonard Pollet, zijn zus Alice en haar man Benoît Stas. ©rv

De weckpotten aan het raam van de keuken tonen dat het trio ook een voorliefde heeft voor herbruikbare verpakkingen. Zelfs het interieur, minimalistisch maar toch gezellig, bestaat deels uit gerecupereerde materialen. Wie binnenkomt, wandelt langs een koeltoog met klaargemaakte gerechten, klaar om thuis op te dienen.

Bij die hedendaagse stijl past ook eten dat helemaal 2019 is. Zo blijken Pollet en Stas een voorkeur te hebben voor groenten, frisse slaatjes en risotto van eenkoorn, een voorloper van spelt. Van die risottovariant is het duo zelfs zo’n fan dat de garnituur bijna in elk gerecht opduikt, bij filet pur van holstein (30 euro) over een bord met hazenfilet (28 euro) tot gegrilde coquilles (31 euro). Pech voor wie geen eenkoorn lust.

©Antoine Arendt

Ook roken doen Pollet en Stas graag. Hun huisgerookte zalm houden ze nagenoeg permanent op de kaart (17 euro als voorgerecht, 24 euro als hoofdgerecht) en in hun koeltoog. Ook de carpaccio van holstein (18 euro als voor-, 26 euro als hoofdgerecht) ging even in de rookdoos.

Brut is niet zomaar een buurtbistro. Achter de kleine meeneemtoog en het eenvoudige interieur zit een trio met veel culinaire ambitie.

Lekkere kroketjes van escargots (17 euro): dat is bistro-eten op zijn best. Ze liggen op een bed van sla dat gevarieerd genoeg is om niet saai te worden. Ook de hazenfilet is goed op smaak gebracht. De espuma van aardappel die erbij ligt, is een detail dat de chefs uit de hedendaagse gastronomie geleend hebben. Dat geldt ook voor de tempura van eekhoorntjesbrood. Een goed idee, al valt de uitvoering een beetje tegen.

De gegrilde coquilles (31 euro) met de alomtegenwoordige eenkoornrisotto en herfstige garnituur van veelkleurige wortels en paddenstoelen is wel een schot in de roos: hier vallen comfortfood en gastronomie mooi samen. Brut is dus niet zomaar een buurtbistro. Achter de kleine meeneemtoog en het eenvoudige interieur zit een trio met veel culinaire ambitie. Zij tillen Brut op tot een geslaagde gastrobistro.

Waar?
Brut Food
Antoine Labarrestraat 49
1050 Elsene
Tel. 02/342.09.75
Gesloten op zaterdag en maandag. Dinsdag tot en met donderdag open van 10 tot 19 uur, vrijdag van 10 tot 23 uur en zondag van 10.30 tot 16 uur.
Wijn?
Hier is nog werk aan. Een ultrakorte wijnkaart met amper een handvol wijnen. De prijzen zijn redelijk, een glas kost ongeveer 6,5 euro.
Decibel?
Bij een buurtbistro hoort een gezellige drukte. De tafels staan dicht bij elkaar, maar toch valt het decibelniveau mee: 63 dB gemiddeld.
Rekening?
101 euro voor twee.
Kom ik terug?
Met plezier. Brut biedt een sterke combinatie van eenvoud en kwaliteit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie