sabato

Restaurant Burnt in Aalst: een Japans avontuur

©bart albrecht

Jan Scheidtweiler aan tafel bij Burnt in Aalst: een geslaagde ode aan pure en gebrande smaken.

Een paar souvenirs meebrengen van op reis, dat doen we allemaal. En Laurence Menten en Jason Spinoy zijn naar Japan geweest, dat merken we onder meer aan de waterkan waarin een stuk binchotan ligt, houtskool die het water zuivert.

Wie kan zeggen dat hij van een reis naar Japan niet alleen een paar souvenirs, maar een heel restaurant heeft meegebracht?

Ook wie het menu van Burnt bekijkt, ziet de Japanse invloed. Chef Spinoy roostert coquilles op een konro, een houtskoolgrill waarop in Japan yakitori-kippenspiezen belanden.

Een duivenfilet is gemarineerd in koji, een schimmelcultuur die gebruikt wordt om sake te brouwen. En er is ook plaats voor gegrilde wagyu, al koopt de chef dat gemarmerde Japanse rundvlees wel bij een kweker uit Wetteren.

©bart albrecht

Hun tocht tussen Kyoto en Tokio heeft op het jonge horecakoppel een indruk gemaakt die veel dieper gaat dan een toeristisch aandenken of ingrediënt. Ze behoren tot het zeldzame slag mensen dat door een reis getransformeerd is. Voor ze vertrokken, hadden ze in het centrum van Aalst een bejubeld en goed draaiend restaurant, l'Histoire 32. Dat hebben ze nog altijd, maar na Japan voelden ze de nood aan iets nieuws.

Dus richtten Menten en Spinoy op de verdieping boven l'Histoire 32 in de zomer van vorig jaar Burnt in: wie kan zeggen dat hij van een reis niet alleen een paar souvenirs, maar een heel restaurant heeft meegebracht?

Zoals je dat ook in Japan vaak ziet, is Burnt kleinschalig: een paar tafels en een toog met plaats voor zes. Achter die toog is jong talent Spinoy trefzeker aan het werk. Menten is een al even trefzekere gastvrouw en serveert natuurwijn en alcoholvrije sapjes. Samen tonen ze hoe ze hun Japanse avontuur hebben omgezet in een heel eigentijds Belgisch restaurant.

Waar?
Jan Scheidtweiler aan tafel bij Burnt in Aalst: een geslaagde ode aan pure en gebrande smaken.
Burnt
Molenstraat 52
9300 Aalst
Tel.: 0475/49.09.94
Open: donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond.

Wijn?
Gezonde, alcoholvrije sapjes en natuurwijnen zijn hier prominent aanwezig. De dranken die Menten bij de gerechten selecteert, vormen een interessante combinatie.

Decibel?
Een aangenaam geluidsniveau. Zelfs de open keuken doet daar geen afbreuk aan.

Rekening?
283,50 euro voor twee.

Kom ik terug?
Met één menu voor alle gasten is Burnt niet meteen een plek waar je elke week terugkomt. Maar wanneer het menu wisselt - en ik weer wat gespaard heb - kom ik met heel veel plezier terug.

 

Spinoy maakt de naam van zijn restaurant al meteen vanaf een reeks verfijnde hapjes waar. Gebrande en gerookte smaken zijn hier prominent aanwezig, zoals in gekaramelliseerd grondwitloof met bruine boter.

Een kwartelei wordt gerookt en een groot-formaatlangoustine schroeit de chef met een bunsenbrander. Tegelijk heeft Spinoy een voorkeur voor friszure smaken en gefermenteerde groenten. Een oester combineert hij met zuurkool en kappertjes, bij boerenkool komen appel en platte kaas. Het gerecht met de gegrilde coquilles brengt fris en gebrand dan weer mooi samen, onder meer dankzij een saus van wei, de vloeistof die overblijft bij het maken van kaas.

Menten en Spinoy hebben van Burnt een heel bijzondere plek gemaakt, met veel lokale producten, Japanse inspiratie en hun persoonlijke creativiteit. Het is hier klein. De openingsuren zijn beperkt en er is maar één menu dat bovendien 95 euro kost: maar toch is het heel erg de moeite om te eten in deze kruising tussen Aalst en Kyoto.

Op zoek naar restaurants in uw buurt? Gebruik de Sabato-Restozoeker

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie