sabato

Restaurant Caillou in Knokke: verslikt in eigen ambitie

©Gregoire De Poorter

Jan Scheidtweiler aan tafel bij Caillou in Knokke: een restaurant dat zich verslikt in zijn eigen ambitie.

Minstens drie architectenbureaus zijn er aan te pas gekomen. Op de website staan ook verwijzingen naar een serviesmaker, een ontwerper van chique horecakleding en een atelier voor objecten in klei: bij het bedenken van restaurant Caillou is duidelijk niets aan het toeval overgelaten. Zelfs de keien uit de restaurantnaam duiken overal op, van vier grote stuks op straat tot drie exemplaren op de te kleine tafels.

©Gregoire De Poorter

Caillou is het tweede restaurant van chef Frederik Deceuninck, van het al even gestileerde Sel Gris op de Zeedijk. Ongetwijfeld wist hij uit eigen ervaring dat er in Knokke nog plaats was voor een zaak waar alles recht uit de designwinkel lijkt te komen.

Een gebakken coquille sterft een nog ergere verdrinkingsdood en is begraven in een berg roerei.

De leden van de brigade dragen draadloze oortjes en razen als een wervelwind door het interieur. Amper in een kuipstoel gewurmd, krijgen we al drie aperitiefhapjes - uiteraard geserveerd op designstenen. Ze zijn minutieus gedresseerd - op eentje liggen piepkleine zuringblaadjes - maar vallen loodzwaar op de maag. Zijn dergelijke hapjes niet juist bedoeld dat we fris en licht beginnen terwijl we met een lekker glas champagne (Lucas Dorcet, 14 euro) de menukaart bestuderen? Gelukkig biedt hapje nummer vier, een wervelend bordje rond gerookte paling, gemarineerde venkel en granité van appel, wel alles waar het de vorige drie aan ontbrak.

Aan het prijsniveau is te zien dat deze zaak familie is van een sterrenrestaurant. Er zijn menu’s in vier (59 euro) of vijf gangen (79 euro). Voorgerechten kosten ongeveer 30 euro, hoofdgerechten zo’n 40 euro. ’s Middags ligt de drempel iets lager, met een lunch in twee gangen (29 euro) of drie gangen (41 euro).

©Gregoire De Poorter

Over de gerechten lijkt al even grondig nagedacht als over het interieur. Chef Sander Van de Walle, de voormalige souschef van Sel Gris, bedacht creatieve, esthetische borden rond luxeproducten als foie gras, kaviaar, tarbot en haas. Maar waarom laat hij een tartaar van langoustine (35 euro) dan verdrinken in een te romige bereiding van bloemkool? De kaviaar die erbovenop ligt, kan het zaakje helaas niet redden. Verdrinken in een zware soep doet ook een crêpe suzette (15 euro).

Een gebakken coquille sterft een nog ergere verdrinkingsdood en is begraven in een berg roerei. De andere helft van het gerecht, rauwe coquille met appel en gedroogd rundvlees Cecina de Leon, is dan weer geweldig. De hoofdgerechten, een rond tarbot en een rond kalfsvlees, zijn gelukkig meer uitgepuurd. Maar de conclusie blijft: Caillou wil zo graag klasse uitstralen dat het zich in al zijn ijver verslikt.

Waar?
Caillou
Knokkestraat 282-284
9301 Knokke-Heist
Tel. 050/66.91.77
Gesloten op zondag en maandag.
Wijn?
Een ronduit prachtige wijnkaart met elegante wijnen uit Europese landen. Veel keuze per glas. Stevige prijzen wel, ook voor de wijnen per glas: die variëren van 7 tot 18 euro.
Decibel?
Voor een zaak die zo veel klasse wil uitstralen, staan de tafels dicht op elkaar. Geen restaurant voor een discreet gesprek, wel voor een levendige avond.
Rekening?
238 euro voor twee.
Kom ik terug?
Liever niet. De combinatie van hoge prijzen, een zware keuken en een overgedesignd interieur houdt me hier weg.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie