Restaurant Chez Luma in Brussel | Toegankelijk, betaalbaar en veel plezier

Straks op het WK, nu al in Ukkel: culinair recensent Jan Scheidtweiler testte ‘ei-met-mayonaise’ in Chez Luma, een sympathieke gastro-bistro.

Wist je dat de Association pour la Sauvegarde de l’Œuf Mayo elk jaar een wereldkampioenschap voor het beste mayonaise-ei organiseert? Luka Greiner is zich alvast volop aan het voorbereiden. Op het krijtbord van Chez Luma staat elke maand wel een nieuwe versie van de Franse bistroklassieker, en dat past helemaal bij het repertoire dat de chef en zaalman-venoot Marius Junot hier brengen. Dit duo houdt het graag simpel en betaalbaar. En omdat hun gerechten ook lekker zijn, is het hoekhuis in een rustige woonwijk in amper een jaar tijd uitgegroeid tot een vaste waarde.

Bij een simpele bistro past een al even eenvoudig interieur. De twee vrienden hebben het voormalige restaurant Fauvette eigenhandig heringericht, met gedempt licht, een rek met natuurwijn tegen de muur en een kleine toog. De twintig houten stoelen raken in de loop van de avond vlot bezet.

Advertentie
Advertentie
Restaurant Graanmarkt 13 in Antwerpen | Heimwee naar Seppe Nobels

Wat staat er nog op het krijtbord? Tien gerechten, van rundstartaar (11 euro) tot een varkensspiering met puree en mosterdsaus (21 euro), én twee vegetarische opties. Het duurste gerecht kost 26 euro, een prijs waarvoor veel chefs dezer dagen zelfs het vuur niet meer aanzetten. De goed gekozen wijnen zijn al even sympathiek geprijsd.

De mayo-eieren (7 euro) zijn lekker, maar nog niet echt WK-materiaal wegens iets te overvloedig oversausd, al is de afwerking met chips van aardpeer wel top.

Advertentie
Advertentie
Geen wonder dat gastro-bistro Chez Luma in amper een jaar tijd een vaste waarde werd.
©Courtesy of Chez Luma

Helemaal goed is een carpaccio van coquilles (14 euro), waarbij de lamellen licht gegaard zijn door het sap van passievrucht. Een royaal bord krokante bloemkool (9 euro) krijgt een treffende begeleiding van gekaramelliseerde ui en gepocheerd ei: dit is veel eetplezier voor weinig geld.

Pithivier van eend (25 euro) toont dat chef Luka, ondanks zijn voorliefde voor eieren, een verleden in de grote gastronomie heeft, onder meer in de sterrenzaak Villa9Trois in het Franse Montreuil.

Restaurant Anju in Brussel | Origineel, lekker én betaalbaar

Het hartige bladerdeegtaartje is ruim gevuld: sappige stukken vlees wisselen af met kortgebakken oesterzwammen en pastinaakpuree. Het is allemaal wat nonchalant op het bord gelegd, maar de kwaliteit is op de afspraak.

Dat geldt ook voor kortgebakken coquilles (26 euro) met miso-saffraansaus, afgewerkt met dezelfde aardpeerchips als de WK-eieren. Chez Luma is een gastro-bistro met een lage drempel, zachte prijzen en veel plezier.

Chez Luma

Grasmusstraat 17, 1180 Ukkel
Tel. 0498/14.83.83 | chezluma.be
Open van woensdag tot en met zondag, alleen ‘s avonds

Rekening

63,25 euro per persoon (44,5 euro eten en 18,75 euro drinken).

Decibel

69,2 dB: luid dus, maar dat past bij een buurtbistro.

Advertentie

Wijn

Zaalman Marius Junot stelt passende wijnen bij elk gerecht voor – van een chenin uit de Loire tot een witte assemblage uit Valencia. Gemiddeld 7,5 euro voor een glas.

Kom ik terug?

Ja. Wat een plezier om ongecompliceerde gerechten voor sympathieke prijzen te kunnen eten.

Advertentie