Restaurant Cobra | Rommelige bediening, eten met finesse

Is het hippe Antwerpse restaurant Cobra de moeite? De bediening is rommelig, maar het eten heeft finesse, vindt Sabato’s culinair recensent Jan Scheidtweiler.

‘Thank you for joining the Cobra movement’, staat er op het kasticket van het nieuwste hippe restaurant van Antwerpen: al lunchend kunnen we hier blijkbaar lid worden van een vermaarde kunstbeweging. Op de menukaart leggen schetsen van Pierre Alechinsky en Christian Dotremont een link met enkele échte leden van Cobra, de groep experimentele schilders en dichters die in 1948, op de puinhoop van de Tweede Wereldoorlog, een nieuwe expressievorm zochten.

Cobra opende eind april. Initiatiefnemer Esfan Eghtessadi – die samen met Inge Onsea ook het modelabel Essentiel oprichtte – heeft een voormalig café in de Theaterbuurt een gesofisticeerde make-over gegeven, vol kleur en luxematerialen. Het plafond is hoog en rood en langs de volledige muur, van de ingang tot de open keuken, loopt een gele bank. Een blinkende bar toont dat ook cocktails er belangrijk zijn.

Advertentie
Advertentie
Restaurant Aster in Brussel | ‘Ik bleef hongerig en verward achter’

Met Orlando Schuitema als chef heeft Cobra een topper binnengehaald. Schuitema werkte onder meer bij The Jane en toonde bij het Israëlisch-Antwerpse Laila by Boker Tov dat hij streetfood tot fine dining kan pimpen, met veel gevoel voor dosering en kruiding.

Bij Cobra doet de chef iets soortgelijks. Geen ingewikkelde degustatiemenu’s, maar een twintigtal simpele gerechten om te delen, van oesters met champagnegranité (15 euro, 2 stuks) tot een kleine pizza met ricotta en courgette (18 euro).

Advertentie
Advertentie
Met Orlando Schuitema als chef heeft Cobra een topper binnengehaald.
©Daniil Lavrovski

Helaas is Cobra ook het zoveelste sharing­restaurant. Daardoor belanden alle bestellingen – warm of koud, groot of klein – samen op de krappe witmarmeren tafels: zoek het maar uit, lijkt de bediening te zeggen.

De in sake gemarineerde zalm (17 euro), sober afgewerkt met wat sesamzaad, smaakt puur. Van hamachi (21 euro) – een alomtegenwoordige vis in de betere restaurants – heeft de chef een iets meer bewerkelijk gerecht gemaakt, door de dik gesneden rauwe plakken te omringen met zilte groenten, amandelen en vingerlimoen. Het lijkt simpel, maar is met veel gevoel op het bord gelegd. Ook kroketjes van ibericoham (18 euro) zitten vol smaak. Bovendien blijven ze, ondanks al die sharing, toch krokant en niet vet.

Op het terras is het rustig zitten.
©Daniil Lavrovski

Van okonomiyaki, die Japanse hartige pannenkoek, maakt Schuitema met spitskool en spek een goede versie. Wat bonitovlokken bovenaan geven een luxeafwerking (21 euro). Er kan nog net een lekkere skirt-steak – uit het rundsmiddenrif – met goede frieten bij (29 euro): toch blij dat we lid van deze club geworden zijn.

Waar?

Leopoldplaats 3, 2000 Antwerpen
Tel. 03/321.39.29 | cobra-antwerp.com
Dinsdag en woensdag gesloten

Rekening

68,5 euro per persoon (53 euro eten en 15,5 euro dranken).

Decibel

Binnen is het rumoerig. Op het terras: 67 dB.

Advertentie

Wijn

Bekende namen: pouilly fumé van Jean Pabiot (45 euro), chardonnay Wild Boy uit Californië (68 euro) en de wijnen van Saint-Maur. Huiswijn: 7 euro per glas.

Kom ik terug?

De bediening is rommelig, maar het eten heeft kwaliteit. Ik kom terug, maar eerder voor een snelle lunch.

Advertentie