Advertentie
sabato

Restaurant Côté Jardin in Brussel: flexitarisch en lekker, het kan samengaan

©ID/ Ivan Put

Jan Scheidtweiler aan tafel bij Côté Jardin, een flexitarisch restaurant vlak bij de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel.

Laten we meteen duidelijk zijn: er is geen tuin achter restaurant Côté Jardin. De naam verwijst naar een term van de Comédie Française om de linkerkant van de toneelscène (gezien vanuit de zaal) aan te duiden. En ja, Côté Jardin ligt aan de linkerkant van de KVS. De Koninklijke Vlaamse Schouwburg levert dit nieuwe restaurant heel wat klanten op en een kleine verwijzing naar de buren lijkt dan ook gepast.

Côté Jardin komt in de plaats van Bar Bik, een fusionrestaurant dat ondanks zijn populariteit in de zomer van vorig jaar failliet ging. Toch durfde Jordan Roberfroid het aan om de zaak over te nemen. De nieuwe eigenaar kent de buurt dan ook goed. Hij baat aan de overkant - de Comédie Française zou het de Côté Cour noemen - Beaucoup Fish uit, een aanbevelenswaardig visrestaurant.

De nieuwe plek van Roberfroid is een flexitarisch restaurant. Dat zet de conventies op zijn kop. In plaats van gerechten met vis of vlees en de obligate vegetarische optie bestaat de kaart hier uit overwegend vegetarische en vegan gerechten. Af en toe duikt een stuk vis of vlees op.

Bij een eerste bezoek leek het alsof de keuken niet was opgewassen tegen het instantsucces. Bij de herkansing zat alles wel goed. Al ga je er niet voor het zitcomfort.

Bovendien zoekt Côté Jardin het graag in het Oosten, het Nabije en het Verre. Er staat Libanees brood met de Syrische dip muhammara op de kaart (6,5 euro), kip tikka masala (17 euro) en een Vietnamese vegetarische pho (15 euro). Maar er zijn ook gerechten die dicht bij huis blijven: van kaaskroketten met een salade (16 euro) tot frietjes met tartaarsaus (5,5 euro).

Het zitcomfort is eerder aan de rudimentaire kant. Voorbij een grote, lage kast met daarop indrukwekkende broden en verse bloemen staat een legertje tafels en harde houten stoelen die aan een ouderwets college doen denken. Ook de bank is hard.

Maar lekker eten kan veel goedmaken. De eerste keer, kort na de opening, viel dat wat tegen. Alsof de keuken nog niet opgewassen was tegen het instantsucces. De vegetarische kibbeh (Syrische gefrituurde balletjes), de pompoen met salie en comté en de varkensribbetjes, het waren allemaal goede ideeën, maar de finesse en de kruiding vielen tegen.

Tijdens een tweede bezoek zat alles wel goed. Een gerecht met zalige gegrilde en licht gerookte oesterzwammen, zwarte bonen en rode paprika geeft chef Katrien Vantomme attente details mee, zoals gefrituurde platte peterselie en wat takjes roomse kervel (17 euro). Briyani, een Iraakse rijstschotel met groenten en gefrituurde amandelen, krijgt dan weer reliëf met een intrigerende kruidenmix. Flexitarisch en lekker, het kan samengaan.

Waar?
Côté Jardin
Arduinkaai 3
1000 Brussel
Tel. 02/771.40.82
Gesloten op zondag en maandag.

Wijn?
Een kleine kaart met een wijnselectie die van weinig visie getuigt.

Decibel?
Met een open keuken, een grote zaal en tafels dicht op elkaar kan het hier een rumoerige bedoening worden.

Rekening?
107,7 euro voor twee.

Kom ik terug?
Na die geslaagde tweede keer ben in mee in het verhaal. Hier eet je originele gerechten die soms met een verrassende touch op tafel komen. Ik kom terug.

 

Op zoek naar een restaurant in uw buurt? Gebruik de Sabato-Restozoeker

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie