sabato

Restaurant Cuylhoeve: na 40 jaar nog altijd relevant

©ID/ Mathias Hannes

Een restaurant overdragen aan de volgende generatie, dat is altijd een delicate missie. Kijk maar naar Comme Chez Soi in Brussel. Kort nadat Pierre Wynants de keuken in handen had gegeven van zijn schoonzoon Lionel Rigolet verloor de iconische zaak een van haar drie sterren bij Michelin. Bij de Cuylhoeve lijkt de tweede generatie het vuur geruisloos overgenomen te hebben.

De witte hoeve in de Kempen ontvangt al gasten sinds 1979. Monique Rutgeerts, een van de eerste vrouwelijke chefs die nationale bekendheid kregen, stond haar plaats een paar jaar geleden af aan haar zoon Bart Janssens. Hij beheert het huis van vertrouwen samen met zijn vrouw Riet Hufkens, een gastvrouw van het gedecideerde type.

In geen tijd leidt ze gasten die zich eerst een kronkelende weg langs naaldbossen en visvijvers gebaand hebben, naar de weelderige eetzaal. Schilderijen hangen er in vergulde lijsten. En op bijna elke met linnen gedekte tafel staan bloemen, kandelaars of een blinkende 'cloche'.

©ID/ Mathias Hannes

Bart Janssens heeft van de overname geen stijlbreuk gemaakt. Hij blijft oerklassiek koken. Op de kaart vind je bijvoorbeeld gebakken eendenlever met appeltjes en filet pur met seizoensgroenten. Ook een crèpe suzette behoort hier nog tot het repertoire. Omdat de prijzen op die kaart schrikbarend hoog zijn, lijkt iedereen hier voor een menu te kiezen. Die zijn er in alle soorten en maten, van een lunchmenu (42 euro voor drie gangen) tot een champagnefestival (71 euro, vijf gangen).

Waar?
Restaurant de Cuylhoeve
Hollandsebaan 7
2440 Geel
Tel. 014/58.57.35
Gesloten op zondag en woensdag.

Wijn?
Een mooie wijnkaart met klassieke namen en veel champagne. De sommelier kiest interessante flessen bij de menu's.

Decibel?
Met tafels die ruim uit elkaar staan, weelderige materialen en een stijlvolle bediening is dit nog zo'n fluisterstil restaurant waar het discreet vergaderen en klassiek-romantisch tafelen is.

Rekening?
248 euro voor twee.

Kom ik terug?
Geen restaurant voor avontuurlijke types, wel een vaste waarde voor liefhebbers van de klassieke keuken. Ik kom terug voor het eten, al zijn die cloches en kandelaars niet aan mij besteed.

 

Wij gaan voor het menu dat de 40ste verjaardag van de Cuylhoeve viert (87 euro voor zes gangen). Daarin lijkt de chef voor het compromis te kiezen: duurdere producten zoals morieljes en koningskrab compenseert hij met goedkopere, zoals diamanthaas, een stukje rund dat wel mals is maar niet top.

Ook de hapjes bij een glas champagne (14 euro) vertonen tweedracht: ze zijn met veel, maar ze missen finesse. Toch weet Janssens in zijn gerechten veel smaak te stoppen. Zo zit een tartaar van koningskrab met staafjes groene appel en een krokante sla helemaal goed. Ook precies gebakken heilbot levert plezier op, zeker met een intense ratatouille en zalf van artisjok.

Het beste moet dan nog komen. Dun gesneden, al dente gegaarde asperges liggen onder een opgeschuimde romige saus, twee morieljes van groot formaat en een dun laagje gesmolten foie gras. Het is een perfect uitgevoerde hemelse combinatie. Dat het daarna met de diamanthaas wat bergaf gaat, dat vergeven we de chef graag. We hebben een memorabel moment beleefd in een Kempense villa die na veertig jaar toch nog relevant is.

Op zoek naar een restaurant in uw buurt? Gebruik de Sabato-Restozoeker
Lees verder

Advertentie
Advertentie