Restaurant Fiskeskur in Antwerpen: degelijke vis in een voormalig douanehuisje

Lekker eten heeft niet altijd een gesteven tafellaken of duur servies nodig. Soms wil je gewoon een simpele stoel en geen gedoe. Een smakelijk bord en aanvallen maar. Op dat culinaire terrein is Nikolaj Kovdal een ervaringsdeskundige.

De in Antwerpen aangespoelde Deen begon ruim 10 jaar geleden met Fiskebar op het Zuid. Je eet er kraakverse vis en schaaldieren in een basic decor en toch weet Kovdal het allemaal een hip sfeertje mee te geven.

©rv
Advertentie
Advertentie

In zijn nieuwste visproject heeft de horecaondernemer het hipheidsgehalte nog wat opgevoerd. Sinds kort baat hij een voormalig douanehuisje bij het Kattendijkdok uit. Het is niet veel meer dan een groot hok met rudimentair comfort, maar vanaf het met zeildoek overspannen terras heb je een prachtig uitzicht op het water. Hoe zalig moet het zijn om hier in de zomer, wijn en oester binnen handbereik, de zon te zien ondergaan. Niet toevallig biedt een krijtbord drie verschillende soorten oesters aan, van Zeeuwse platte en diepe tot de luxueuze Gillardeau.

Advertentie
©rv

Kovdal heeft het douanehok niet te veel opgeblonken, daar is hij het type niet voor. Hier en daar ligt een houten pallet, de voordeur sleept en ook de ramen dateren nog van de tijd dat hier formulieren afgestempeld werden. In twee hoeken staan kruiken met zelf gebrouwen pruimenwijn. Die blijken niet alleen decoratief te zijn, maar staan ook symbool voor de culinaire stijl van Fiskeskur. Hier draait het om zelfgemaakt en gefermenteerd, om bio en lokaal. Ook een groot open vuur op het terras speelt een rol in het verhaal: alle warme gerechten komen van de grill of de houtoven.

Dat klinkt allemaal goed, maar toen we de eerste keer langskwamen, had Kovdal te weinig ingrediënten aangekocht, waardoor de verse vis al op was. De tweede keer was hij vergeten te melden dat hij niet kon koken door tegelwerken rond het vuur.

Advertentie
Advertentie

Derde keer goeie keer? Eigenlijk wel, al moet je je er wel bij neerleggen dat er niet veel te kiezen valt. Behalve de oesters staan amper zeven gerechten op het krijtbord. De kleine salade van pulpo (9,5 euro) is best oké, al doet niets vermoeden dat de inktvis op het open vuur gelegen heeft. De tentakels lijken gewoon uit de koelkast te komen. De dorade is wel warm en vormt een goede combinatie met aardappel in de schil, wat venkel, chili en tomaat en een fris blad Oost-Indische kers. Aan de wortel zit nog loof, ongetwijfeld om te beklemtonen dat het er hier ruw en puur aan toe gaat.

Verwacht in Fiskeskur dus geen culinaire verfijning, wel degelijk eten, een hippe sfeer en een unieke locatie.

Waar?
Fiskeskur
Kattendijkdok-
Oostkaai 20b
2030 Antwerpen
7/7 open, 12-23 uur.
Reserveren niet mogelijk.

Wijn?
Behalve zelf gebrouwen kombucha en bioappelsap heeft Fiskeskur ook de hippe bieren van Seef in de aanbieding en een kleine selectie wijn, gerangschikt volgens type (van droog wit tot houtgelagerd en romig). Ook een originele Oostenrijkse oranje wijn staat op de kaart.

Decibel?
Gemiddeld 60 dB tijdens een rustige middag. Bij een grote toeloop wordt het ongetwijfeld een luidruchtig zaakje.

Rekening?
Ik betaalde 32 euro.

Kom ik terug?
Een zalige zomerplek. Hier kom ik zeker langs voor oesters en wijn. Of zelfs een warm gerecht, als het open vuur het tenminste doet.Op zoek naar een restaurant in uw buurt? Gebruik de Sabato-Restozoeker


Advertentie