sabato

Restaurant Fragma in Leuven: voorlopig ‘nog net niet'

Voor zijn viergangenmenu van 60 euro moet de chef maar één keer een pan op het vuur zetten: alle andere gerechten zijn koud. Denkt de kok dat de zomerse hittegolf nog aanhoudt? ©rv

Jan Scheidtweiler aan tafel bij Fragma in Leuven: jong, maar nog niet geweldig.

De horeca, een sector met eeuwige problemen en hoge faillissementscijfers, kan wel wat hulp gebruiken, vindt de Vlaamse overheid. Dus lanceert ze Jong Keukengeweld, een promotieactie waarbij jongeren (tot 30 jaar) nog tot eind oktober voor een interessante prijs een driegangenmenu kunnen proeven in gastronomische restaurants waar ze anders nooit een voet zouden binnenzetten. Wie weet worden eenmalige bezoekers op die manier wel trouwe klanten?

De jury van Jong Keukengeweld vindt dat Kevin Gijsembergt tot de 64 beste jonge chefs van Vlaanderen behoort, een hele eer. ©rv

Dit jaar is ook Fragma in Leuven geselecteerd voor de actie. Daarmee vindt de jury dat Kevin Gijsembergt (°1986) tot de 64 beste jonge chefs van Vlaanderen behoort, een hele eer. Wie Fragma binnenstapt, merkt meteen dat Gijsembergt inderdaad hoog mikt. Het karakterpand aan de Bondgenotenlaan is met veel goede smaak en veel natuurlijke materialen ingericht. De authentieke haard combineert goed met de ruwe aardekleuren muren, de designlampen en de blinkende open keuken. Achteraan ligt een prachtig terras met een diepe tuin.

Aan de natuurhouten tafel blijkt dat de chef nog wel wat andere troeven in handen heeft. Op een houten schaal ligt lekker brood. En de wijnkaart is fenomenaal, een encyclopedie van 20 bladzijden vol indrukwekkende namen en appellaties: deze chef is een wijnfreak. Ook de hapjes bij het aperitief bevestigen de ambitie. Zo is het smullen van een ragfijne tartelette met wortelcrème, een parmezaankoekje in de vorm van een blad en een flinterdunne aardappelchip. De beste amuse is een wat misleidend benoemde crème brûlée van knolselder, afgewerkt met sesam en rokerige bonitovlokken.

Het karakterpand aan de Bondgenotenlaan is met veel goede smaak en veel natuurlijke materialen ingericht. ©rv

Waar?
Fragma
Bondgenotenlaan 114
3000 Leuven
Tel. 016/90.66.12
Gesloten op zondag en maandag.

Wijn?
Amper twee flessen bordeaux op deze indrukwekkende kaart, maar tientallen gereputeerde domeinen en iconische namen uit de rest van Frankrijk, aangevuld met interessante flessen uit Duitsland, Oostenrijk en Italië. Silex van Dagueneau, Clos Rougeard, Etienne Thiebaud uit de Jura, Châteauneuf-du-Pape van Rayas of Radikon uit Friulië, het is er allemaal. Top!

Decibel?
Een beschaafd gemiddelde van 63 dB.

Rekening?
252 euro voor drie.

Kom ik terug?
Leuven is culinair opengebloeid. Voor dit budget kan je op veel andere plekken in de stad lekker eten. Ik kom niet terug.

Helaas gaat het dan bergaf. Voor zijn viergangenmenu van 60 euro (vijf gangen kosten 68 euro, zes gangen 77 euro) heeft de chef zijn productkosten wel heel laag gehouden. Op één duivenfilet, een lepel geitenkaas en een minuscuul stukje makreel na serveert hij alleen groenten en fruit. Bovendien moet hij maar één keer - voor de duif - een pan op het vuur zetten: alle andere gerechten zijn koud. Denkt de chef dat de zomerse hittegolf nog aanhoudt? Blijkbaar wel, want ook al hangt de herfst in de lucht, toch maakt een portie watermeloen nog haar opwachting in het menu. De chef maakt er een interessante combinatie met rode paprika mee, maar tegelijk is het een gerecht dat weinig om het lijf heeft.

Gelukkig is het bij het hoofdgerecht wél raak. De duivenfilet is mooi gebakken. Schijfjes rode biet doen het goed bij blauwe bessen. En crème van aardpeer en een risotto van rode rijst smaken naar meer. En ja, ook het dessert is lekker, vooral door een saus van zuring die voor pit zorgt bij frambozen en dulce de leche. Maar al bij al mag je voor die prijs toch op iets meer hopen. Fragma is voorlopig het restaurant van ‘nog net niet’.

Op zoek naar een restaurant in uw buurt? Gebruik de Sabato-Restozoeker

Lees verder

Advertentie
Advertentie