Restaurant Graanmarkt 13 in Antwerpen | Heimwee naar Seppe Nobels

Graanmarkt 13 in Antwerpen heeft zichzelf heruitgevonden, maar geslaagd vindt culinair recensent Jan Scheidtweiler die operatie niet.

Het is stil in de kelder van Graanmarkt 13. De bovenverdiepingen van het prachtige herenhuis in het historische centrum van Antwerpen brengen nog altijd hulde aan mode en design, maar de plek waar ruim tien jaar lang culinaire vernieuwing heerste, ligt er zielloos bij. Zou dat de schaduw zijn van Seppe Nobels, de beroemde chef die hier in 2021 stopte om eigen projecten op te zetten?

Eigenaars Tim Van Geloven en Ilse Cor­nelissens zijn met hun restaurant noodgedwongen een andere richting ingeslagen. In plaats van Nobels’ flamboyante, creatieve groente­gerechten willen ze nu eenvoudige borden voor een breed publiek serveren. ‘La cuisine de mamie’, noemen ze het zelf op hun website. Je eet er voortaan op papieren onderleggers.

Advertentie
Advertentie
La Rigue in Knokke-Heist | Duur en chaotisch, maar lekker eten bij Peter Goossens

De bijna lege eetzaal ligt er nog mooi gedesignd bij, met zijn gestileerde bar en de halfopen keuken. De vrouwelijke Thaise chef Chollada ‘Tan’ Phimharua presenteert een kaart waarop ze overwegend Franse klassiekers afwisselt met mediterrane bereidingen. Van aubergine met tomaat (21 euro) en carpaccio van zalm (20 euro) gaat het naar vitello tonnato (21 euro). Toch interessant genoeg om lekker te eten, zou je denken.

Aantrekkelijk gekorste kreeftenkroketten (19 euro) blijken binnenin een smakelijke vulling te bevatten waarin helaas geen stukken kreeft te vinden zijn.

Advertentie
Advertentie
De vrouwelijke Thaise chef Chollada ‘Tan’ Phimharua presenteert een kaart waarop ze overwegend Franse klassiekers afwisselt met mediterrane bereidingen.
©Frederik Vercruysse

De caesarsalade (19 euro) heeft behalve een lekkere dressing vooral veel parmezaan in huis – een beetje meer kip was welkom geweest, al is het toch een verdienstelijke versie.

Een steak met peperroomsaus en frieten (38 euro): dat lijkt helemaal te passen bij de nieuwe Graanmarkt 13. Het gerecht heeft een hoge mamiefactor, met frieten die huisgemaakt lijken en een royale portie saus. Toch zit er nog veel spanning op de blackangussteak, alsof hij recht van de pan op het bord is beland: het vlees even laten rusten was de kwaliteit zeker ten goede gekomen.

Restaurant Anju in Brussel | Origineel, lekker én betaalbaar

Een zeebaarsfilet (28 euro) krijgt gezelschap van een lekkere, fluwelige compote van tomaat, de enige keer dat we hier verrukt opkijken.

Dat plezier is er bij de desserts – dame blanche en café glacé – niet bij. De nieuwe Graanmarkt 13 brengt brave gerechten, maar mist vuurwerk en bezieling. Je krijgt er heimwee naar vroeger.

Graanmarkt 13

Graanmarkt 13, 2000 Antwerpen
Tel. 03/337.79.91 | graanmarkt13.com
Zondag en maandag gesloten

Rekening

82 euro per persoon (67,5 euro eten en 14,5 euro drinken).

Decibel

Gemiddeld 61 dB op een rustige middag.

Advertentie

Wijn

Op de twaalf bladzijden tellende wijnkaart staan Europese wijnen en mooie namen, zoals een chablis van Dauvissat uit 2015. Vijf wijnen per glas, van 6 tot 17 euro.

Kom ik terug?

Ik kom niet terug: deze ‘cuisine de mamie’ is te onbezield.

Advertentie