sabato

Restaurant I Ragazzi in Sint-Martens-Latem: een geslaagd Italiaans restaurant zonder Italiaanse chefs

I Ragazzi in Sint-Martens-Latem ©rv

I Ragazzi zou een osteria kunnen zijn in Bologna of Modena, maar we zitten in het dorp van Sint-Martens-Latem, tegenover de kerk en het gemeentehuis.

Pasta vongole. Saltimbocca. Tagliata di manzo. Melanzane alla parmigiana. Waar zijn we? In een Italiaans restaurant natuurlijk. Met zijn typische gerechten, een wijnkaart met uitsluitend Italiaanse namen en een sfeer die tegelijk chic en ontspannen is, zou I Ragazzi een osteria kunnen zijn in Bologna, Modena of een andere plek in Emilia-Romagna. Maar we zitten in het dorp van Sint-Martens-Latem, tegenover de kerk en het gemeentehuis.

Italianen zijn hier nergens te bespeuren, zelfs niet in de keuken.

©rv

De initiatiefnemers noemen zich dan wel I Ragazzi, het zijn gewoon drie Vlaamse mannen. Alex Maes is eigenaar van Fou d'O, een brasserie met een van de mooiste terrassen van Gent. Bram Vanaudenaerde baatte in Gent dan weer verscheidene horecazaken uit die hip en gezond combineerden. En chef Jakob Everaert kennen we nog van Vos, een trendy Gentse gastrobistro.

Kunnen drie Vlamingen voor genoeg dolce vita zorgen om van I Ragazzi een geloofwaardig Italiaans restaurant te maken?

Dat lukt wonderwel, door de deskundige, vlotte en net-tijd-genoeg-voor-een-grapje-aanpak van gastheer Alex Maes. In de keuken is chef Everaert al even overtuigend. De menukaart wekt al evengoed de honger op als het glas franciacorta van Bellavista (14 euro). Er zijn gegrilde aubergines met inktvis (17 euro), risotto met eekhoorntjesbrood en zwarte truffel (23 euro) en oerklassiekers als pasta cacio e pepe (21 euro) en pasta amatriciana (22 euro).

Waar?
I Ragazzi
Dorp 12
9830 Sint-Martens-Latem
Tel. 09/398.49.80
Gesloten op dinsdag en woensdag.

Wijn?
Een mooie, uitgebreide kaart met uitsluitend Italiaanse wijnen, van prosecco tot grappa, van pinot grigio uit Zuid-Tirol tot nerello mascalese uit Sicilië. Ook de grote kleppers als Sassicaia of Barolo van Elio Grasso liggen in de kelder. De prijzen zijn stevig.

Decibel?
Bij een levendige osteria hoort wat ambiance en die krijg je hier, ook qua akoestiek. Toch is het hier goed zitten. Er is ruimte en ook de tafels staan niet storend dicht bij elkaar.

Rekening?
244 euro voor twee.

Kom ik terug?
Deze ragazzi hebben het goed voor elkaar met een smakelijke kaart die vertrouwd comfortfood combineert met kwaliteit en een trefzekere uitvoering. Ik kom terug!

Als trendgevoelige horecaondernemers weten de drie ragazzi dat gerechten delen aan de orde is. Dus kunnen we zowel een vitello tonnato (19 euro) als een pizza (14 euro) en gamba fritti (18 euro) sharen. De vitello behoort tot de betere in het genre: rosé kalfsvlees, grote kappers, krokant broodkruim en een goede tonijncrème die discreet onder het vlees ligt. Ook de kleine pizza, zonder tomaat maar met flinterdun krokant deeg, ui en gedroogde ham, heeft een finesse die uitstijgt boven die van de gemiddelde Vlaamse pizzeria.

Opmerkelijke lezers zullen al gemerkt hebben dat ook de prijzen hier boven het gemiddelde uitstijgen. Dat klopt, maar daar krijg je wel een hoge productkwaliteit voor in de plaats. Zo zijn de gamba fritti sappige reuzenexemplaren die goed samengaan met een salsa van tomaat en puntpaprika. Ook een pasta met witte truffel (55 euro) toont dat de chef kwaliteit in huis heeft en daar genereus mee omspringt.

I Ragazzi is een Italiaan zonder Italianen, maar merkwaardig genoeg is de osteria een schoolvoorbeeld in haar genre.

Op zoek naar een restaurant in uw buurt? Gebruik de Sabato-Restozoeker

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie