Restaurant La Cantinetta in Luik | Lage prijzen, veel eetplezier

In Luik viert restaurant La Cantinetta zijn 25ste verjaardag. Voor culinair recensent Jan Scheidtweiler mag deze familiale trattoria honderd jaar worden.

Een Italiaanse trattoria die gasten verwent met zowel een warm thuisgevoel als met herkenbare en vriendelijk geprijsde gerechten, dat is het restaurant dat we allemaal wel in onze buurt zouden willen hebben. Helaas is de combinatie van die drie kwaliteiten hoogst zeldzaam.

In Grivegnée, een deel van Luik, is het wel drie keer raak, en dat al 25 jaar. De piepkleine table d’hôte die Francesca Esposito en Michel Giannuzzi er in 1998 in een doodgewone straat begonnen, is nu in handen van hun zonen Thomas en Mathias. De twee broers vormen een sterk duo. Chef Mathias levert borden vol kwaliteit af die traditie combineren met doordachte creativiteit. En zaalman Thomas weet zelfs een steen te ontdooien met zijn ontwapenende humor en zelf geïmporteerde Italiaanse wijnflessen.

Advertentie
Broers Thomas en Mathias zijn een sterk duo.
©La Cantinetta

De broers hebben La Cantinetta doorheen de jaren vergroot, maar al bij al blijft het een bescheiden zaakje: wie gesteld is op veel comfort is hier aan het verkeerde adres. Toch loopt de trattoria op een doordeweekse middag snel vol. Sommige gasten komen voor een afhaalgerecht, maar de meesten blijven voor het keuzemenu in 3, 4 of 5 gangen (35, 45 en 55 euro).

Restaurant Aster in Brussel | ‘Ik bleef hongerig en verward achter’

Dat begint met een crudo van makreel, een Italiaanse variant op ceviche. De visfilets zijn licht gegaard in een verrassend verfijnde mix van rijst- en yuzu-azijn. Daarbij komt gemarineerde rode ui, crème van postelein en partjes pompelmoes: een fris, intens voorgerecht.

Advertentie
Advertentie
©La Cantinetta

Het tweede voorgerecht is helaas wat te plomp, al is het gebaseerd op een goed idee. Het pastagerecht cacio e pepe – met peper en pecorino –  is hier samengevat in een kroket. De korst is gemaakt van plantaardige houtskool – een digestief middel – maar toch valt de kroket wat zwaar op de maag.

Met twee knappe hoofdgerechten bewijst chef Mathias daarna zijn talent. Bij een traag gegaarde kippenfilet is het vooral het krokante vel en een knappe jus op basis van wortel die de hoogste punten scoren. En bij zelfgemaakte paccheri – een grote versie van penne – combineert hij groene en witte asperges met krokant guanciale-spek en saus van eigeel: pasta carbonara en aspergesalade verweven in één smakelijk bord.

Een licht en fris dessert – citrus met polentataart en ijs van schapenricotta – is een waardige afsluiter. Deze Cantinetta combineert lage prijzen met veel eetplezier!

Waar

  • La Cantinetta, Rue Haute-Wez 191, 4030 Luik
  • Tel. 04/343.96.40, gesloten op zondag, maandag en dinsdag.
  • cantinetta.be

Rekening

40 euro per persoon (32 euro eten, 8 euro wijn).

Decibel

Ook al zijn er drie verschillende eetzaaltjes, toch blijft dit een levendige trattoria met de bijbehorende sfeer: een beetje rumoer, maar toch ook niet lawaaierig.

Wijn

Thomas Giannuzzi is de wandelende wijnkaart. Hij serveert toegankelijke wijnen, vooral uit het zuiden van Italië,  die hij soms zelf invoert. Een soepele assemblage van merlot, primitivo en montepulciano uit Puglia en een volle witte rebola uit Rimini waren goede voorbeelden.  Reken op 8 euro per glas.

Kom ik terug

Hier kom je graag terug: zachte prijzen, vriendelijke sfeer en lekker eten. De perfecte trattoria.

Advertentie