sabato

Restaurant Le CouCou in Bellegem: het restaurant van de voormalige sommelier van Hof van Cleve

©ID/ Lieven Van Assche

Jan Scheidtweiler aan tafel bij Le CouCou in Bellegem: de sommelier van Hof van Cleve blijkt ook een goede kok.

Sommeliers zijn soms rare mensen. Eerst oefenen ze jarenlang, tot ze zelfs de kleinste appellatie in de Côte de Beaune kennen. En dan stoppen ze er plots mee. Ze beginnen een winkel, gaan lesgeven of verdwijnen uit het beroep.

Chef Mathieu Vanneste heeft het zichzelf niet al te moeilijk gemaakt: de kaart is kort. Maar bij de dertien gerechten staan mooie producten en soms intrigerende combinaties. ©ID/ Lieven Van Assche

Zelfs voor toppers bij het Hof van Cleve lijkt het bestaan als sommelier geen langetermijnproject. Zo beheert Pieter Verheyde nu het restaurant van zijn ouders in Watou. Mathieu Vanneste, zijn opvolger bij Hof van Cleve, gaat nog een stap verder: hij is zelf beginnen koken in een klein restaurant in Bellegem, een deelgemeente van Kortrijk.

Vanneste en zijn vrouw Carole Laevens hebben een voormalige bistro helemaal opengegooid. In die lichte, open ruimte heeft Laevens een piekfijn interieur bij elkaar gezocht, een talent dat ze overhield aan haar vorige job bij interieurinrichter Flamant.

Een voorgerecht rond gazpacho en krab (20 euro) is al meteen een schot in de roos: de soep is opgewerkt met kersen - een lekkere combinatie met het zuiver zilte krabvlees en de schijfjes avocado.

Chef Vanneste is een kok die zich niet vermoeit met ingewikkelde garnituren, maar goede producten eerder simpel op het bord legt. Dat werkt wonderwel in het langoustinegerecht, waarbij vier mooie exemplaren op een crème van amandel rusten, omringd door gehalveerde kerstomaten, blaadjes munt en schijfjes krokant brood. Een stevige moot zeebaars (32 euro) kwijnt dan weer wat weg in een minder geïnspireerde omgeving. Maar een machtige zwezerik (38 euro) bewijst toch weer het talent van de chef-sommelier: een lekkere gecorseerde saus, girolles en wortelcrème maken er een smakelijk geheel van.

Waar?
Le CouCou
Roodhuisweg 10, 
8510 Bellegem (Kortrijk)
Tel. 056/49.61.57
Gesloten op zondag en maandag.

Wijn?
Een prachtige kaart, zoals je die mag verwachten van de voormalige ‘sommelier van het jaar’. Veel grote namen (Trimbach uit de Elzas, Comtes Lafon en Morey uit Bourgogne, Lopez de Heredia uit Rioja), maar ook mooie verrassingen, zoals pinot noir uit Baden (Ziereisen) en elegante wijn uit Corsica (Domaine de Vaccelli).

Decibel?
Een aangename 59 dB. De tafels staan ook ruim uit elkaar.

Rekening?
205 euro voor twee.

Kom ik terug?
Een eerlijke keuken op basis van mooie producten, afgerond met een prachtig glas wijn. Samen met de piekfijne inrichting en de attente bediening maakt dat van deze CouCou een plek waar je graag terugkomt.

 

Heeft de Belgische gastronomie een topsommelier verloren? Eigenlijk niet, we hebben er een goeie kok bijgekregen.

Van wandelende wijnencyclopedie Vanneste wisten we al dat hij met veel schwung een interessant glas kan uitschenken. Maar kan hij ook koken ? Dat kan hij zeker. Toegegeven, de voormalige sommelier heeft het zichzelf niet al te moeilijk gemaakt. De kaart is kort. Maar bij de dertien gerechten staan mooie producten en soms intrigerende combinaties, zoals langoustine met amandel en munt (24 euro).

Af en toe duikt ook een verrassend gerecht op: chili con carne (23 euro) en kippennuggets met ketchup (14 euro) verwacht je niet meteen bij een voormalige ‘sommelier van het jaar’. Wél geheel volgens de verwachtingen is de wijnkaart. Een beginnend restaurant dat uitpakt met 250 wijnen en topnamen, dat dwingt respect af.

Op zoek naar een restaurant in uw buurt? Gebruik de Sabato-RestozoekerLees verder

Advertentie
Advertentie