sabato

Restaurant Le Gastronome in Paliseul: een duo jonge topchefs geeft dit adres opnieuw glans

©Quentin Mailet

Jan Scheidtweiler aan tafel bij Le Gastronome in Paliseul: nieuw elan voor vertrouwd adres.

Jean Vrijdaghs (24) en Sébastien Hankard (26) werden zopas bij zowel Gault & Millau als Michelin onderscheiden.   ©Quentin Mailet

Waarom zou je als chef al te veel moeite doen voor aperitiefhapjes waar je eigenlijk weinig geld mee kan verdienen? Daar denken Jean Vrijdaghs en Sébastien Hankard duidelijk anders over. De jonge chefs sturen in hun restaurant het ene lekkere hapje na de andere wonderlijke amuse de keuken uit. Kroepoek, zalm en mierikswortel volgen op een ragfijn taartje met kreeft en poeder van lavas. Daarna wacht een delicieuze minikaaskroket. Een glaasje waarin gekonfijt varkensvlees afgetopt is met parmezaanschuim is zo mogelijk nog lekkerder.

Met die hapjesstoet bevestigen Vrijdaghs (24) en Hankard (26) meteen hun talent en snap je waarom dit duo, dat elkaar leerde kennen in de keuken van Le Coq aux Champs in Tinlot, zopas zowel door Gault & Millau als door Michelin werd uitgeroepen tot Jonge Topchefs. Van Michelin kregen ze er nog een ster bovenop. Daarmee waren de gidsen er wel héél snel bij. Vrijdaghs en Hankard openden hun restaurant nog maar in december 2018.

De bekroningen geven Le Gastronome opnieuw de glans van weleer. Tussen 1963 en 2011 beloonde Michelin dit natuur- stenen huis aan een spoorwegovergang elk jaar met minstens één ster. Maar toen tweesterrenchef Michel Libotte in 2011 vroegtijdig met pensioen ging, zette het verval stilaan in. Gelukkig hebben Vrijdaghs en Hankard Le Gastronome een nieuw elan én een nieuw interieur gegeven.

©Quentin Mailet

Ook met het voorgerecht, een traag gegaard ei in smakelijk gezelschap van kastanjes, champignons en pastinaak, toont het duo zijn gevoel voor smaakassociaties. En zo kabbelt het menu aangenaam voort, van lekkere aardappelmousseline met truffel tot een sappig stukje hertenfilet, in een lekkere saus met sjalot en rode wijn. Het trucje met het gekonfijt vlees zullen de jonge chefs nog twee keer herhalen (eerst met rund, dan met hertenschouder), maar als het zo lekker is, zal je weinig gasten horen klagen.

Voor een restaurant met één ster vallen de prijzen in Le Gastronome best mee, tenminste als u kiest voor een van de vier menuvoorstellen. Het driegangenmenu kost 38 euro, een degustatiemenu in vier gangen 60 euro, voor vijf gangen betaalt u 70 euro. Het wildmenu (85 euro, vijf gangen) moet wel vooraf besteld worden. En voor wie opziet tegen de lange autorit is het goed om te weten dat de jonge sterrenchefs boven het restaurant ook een paar hotelkamers klaar hebben.

Waar?
Le Gastronome
Rue de Bouillon 2
6850 Paliseul
Tel. 061/53.30.64
Gesloten op dinsdagavond en woensdag.
Wijn?
Een mooie kaart met wijnen uit Italië, Spanje, Frankrijk en Oostenrijk. De prijzen variëren van 27 tot 200 euro. Lekkere Saumur (domaine du Vieux Pressoir, 2017). Die fles kost 35 euro, ofwel 3,2 keer de winkelprijs.
Decibel?
Tijdens de lunch op een weekdag was het bijna muisstil: tussen 48 en 58 dB.
Rekening?
Ik betaalde 80,5 euro.
Kom ik terug?
Met zijn sterke prijs-kwaliteitverhouding, piekfijn verzorgde borden en een nieuwe dynamiek behoort deze Gastronome tot een van de jonge topadressen in Wallonië. Ik kom terug!

Lees verder

Advertentie
Advertentie