Restaurant Les Eleveurs in Halle | Nieuwe eigenaar, zelfde kwaliteit

De nieuwe Duitse eigenaar van Les Eleveurs in Halle heeft veel kwaliteit van het iconische restaurant behouden, vindt culinair recensent Jan Scheidtweiler.

Het was groot nieuws in de kleine wereld van de Belgische gastronomie: na 127 jaar verkoopt de familie De Brouwer Les Eleveurs, het legendarische hotel-restaurant langs het kanaal in Halle. Broer en zus Andy en Amanda, eigenaars van de vierde generatie, kiezen voor een betere work-lifebalans en laten hun zaak over aan horecaondernemer Julian Staar.

Staar is dan wel afkomstig uit Dortmund, toch kent hij Les Eleveurs goed. De liefde deed hem in buurgemeente Beersel belanden, en de voorbije jaren werkte hij als consultant voor het restaurant. Zal hij dit culinair instituut een andere richting uitsturen?

Advertentie
Advertentie
Restaurant Cuines 33 in Knokke-Heist is een bijzondere beleving

Op de allereerste avond lijkt er niet veel veranderd achter de grote ramen en brede bakstenen muren. Het portret van stichter Jules César De Brouwer hangt nog in de vertrouwde hall en de zaal ziet er hetzelfde uit, met haar zachtroze stoelen en plafondverlichting waarin houten lepels zijn verwerkt. Gelukkig blijkt ook zowel de zaal- als de keukenploeg onveranderd en kunnen we nog een Meuzenne als aperitief drinken, de door Andy bedachte blend van lambiekbier en Belgische schuimwijn.

Asperges op Vlaamse wijze (20 euro) worden onder Duitse leiding vakkundig afgewerkt aan de toog.
Advertentie
Advertentie

Toch heeft de nieuwe eigenaar met zijn aanstekelijk enthousiasme hier en daar al een eigen accent gelegd, van een riesling-schuimwijn uit Nahe tot zijn plan om het ontbijtbuffet ook te openen voor externe gasten.

De nieuwe menukaart lijkt kleiner en een tikje minder luxueus dan we ons herinneren. Geen kreeft meer voor chef Michel Borsy, maar tagliatelle van inktvis (24 euro) en roulade van prei met gerookte zalm (22 euro). De prijzen zijn heel redelijk: er is een lunch voor 35 euro (twee gangen) en een menu in drie gangen voor 50 euro.

Restaurant Onglet in Maastricht brengt hulde aan het vlees

Asperges op Vlaamse wijze (20 euro) worden ook onder Duitse leiding vakkundig afgewerkt aan de toog, en ook een portie kroketten op basis van buikspek (9 euro) levert veel eetplezier. Dat is niet het geval voor een vegan salade van paddenstoelen (17 euro): een overheersende vinaigrette maakt er een eentonig gerecht van. Toch is dat het enige minpunt: filet van Mechelse koekoek levert met asperges en kroket van kikkererwt (29 euro) een zacht, smakelijk gerecht op. Rosé gegaard lam in filodeeg (31 euro) is dan weer een interessante variant op beef Wellington: Les Eleveurs is heel voorzichtig een nieuw pad ingeslagen.

Deze zaak werd door de Sabato-recensent anoniem en betalend bezocht.

Les Eleveurs

| Suikerkaai 1A, 1500 Halle
| Tel. 02/361.13.40 | les-eleveurs.be
| Zaterdag en zondag gesloten, behalve één keer per maand (diner op zaterdag en brunch op zondag)

Decibel

Op een rustige avond was het aangenaam zitten bij het raam: gemiddeld 57,7 dB.

Rekening

94,5 euro per persoon (58,5 euro eten en 36 euro drinken).

Advertentie

Wijn

Mooie kaart (acht bladzijden), van Frankrijk tot Libanon. Julian Staar heeft de prachtige kelder deels overgenomen en vulde die aan met eigen voorliefdes. Een goed glas Duitse riesling kost tien euro, een glas gerijpte rioja dertien euro.

Kom ik terug?

Gelukkig houdt de nieuwe Les Eleveurs nog veel van de oude kwaliteit over: ik kom terug.

Advertentie