Restaurant M Bistro in Nieuwpoort | Sympathiek adres met Michelinster

Niet elk gerecht in M Bistro in Nieuwpoort is top, maar toch is dit een sympathiek adres, vindt culinair recensent Jan Scheidtweiler.

Alles ging goed, maar toch wilden Sofie Billiet en Mattias Maertens verhuizen. Het pand in het centrum van Nieuwpoort waar ze in 2015 begonnen – en eind 2017 een ster mee behaalden – vonden ze te klein. Dus koken ze sinds midden september in een voormalige opslagplaats, ooit was hier een kolenhandel. Hun nieuwe M Bistro, amper driehonderd meter verwijderd van de eerste locatie, heeft volop ruimte. Naast het restaurant is er nog een zaaltje voor private dining, blijkbaar een lucratief segment.

Restaurant Graanmarkt 13 in Antwerpen | Heimwee naar Seppe Nobels
Advertentie
Advertentie

Architect Bjorn Verlinde heeft het restaurant, in sober zwart-wit, helemaal opengewerkt. Gasten kijken van hun tafel tot aan de nok. Door dakramen valt overvloedig licht binnen. De keuken is afgesloten met fijne glasgordijnen, zodat chef Mattias en zijn koks als silhouetten te zien zijn: deze bistro is een toffe plek.

Maertens heeft een reputatie voor de manier waarop hij met details – een aparte kruiding, een verrassend garnituur – gerechten een eigen twist weet te geven. Om dat mee te maken kunnen we kiezen tussen drie menu’s (twee gangen 49 euro, vier gangen 85 euro, vijf gangen 99 euro) en een kleine à la carte met vier voor- en vier hoofdgerechten.

Je kunt kiezen tussen drie menu’s (twee gangen 49 euro, vier gangen 85 euro, vijf gangen 99 euro) en een kleine à la carte met vier voor- en vier hoofdgerechten.
©@hablar.be
Advertentie
Advertentie

Ook dubbele bereidingen behoren blijkbaar tot het repertoire van de chef. Zo komt bij een voorgerecht rond fris gemarineerde makreel met komkommer en habaneropeper nog een grote bao bun waarin wat makreelrillette verstopt zit: het is een genereus gebaar, maar het had niet gemoeten. Ook het extra gebakje bij een knap nagerecht rond kers en amandel draagt weinig bij. Het is vooral een crème van dragon, fris en kruidig tussen de ingrediënten dribbelend, die het dessert optilt.

Nog zo’n verrassende crème is er een van saffraan. De bolletjes maken van witte selder en zeewolf, in een bouillon die aan bouillabaisse doet denken, een winnend geheel.

Restaurant Chez Luma in Brussel | Toegankelijk, betaalbaar en veel plezier

Toch is het beste gerecht dat met de minste complimenten. Twee mooie stukken rosé gegaarde kalfslende liggen in simpel, maar goed gezelschap van pompoencrème en gebakken paddenstoelen. De stevige jus en een puntje gember helpen het succulente, herfstige bord nog naar grotere hoogten.

Een wisselend verhaal dus, deze M Bistro. Niet alles scheert even hoge toppen, maar toch voel je dat hier muziek in zit. Ook in de zaal weet gastvrouw Sofie Billiet de juiste toon te zetten: een geslaagde verhuizing.

M Bistro

Sint-Sebastiaanstraat 15, 8620 Nieuwpoort
Tel. 058/59.53.52 | mbistro.be
Gesloten op zondag-, maandag- en woensdagavond

Rekening

107,5 euro per persoon (85 euro eten en 22,5 euro drinken).

Decibel

Gemiddeld 58,5 dB, ondanks de hoge ruimte.

Advertentie

Wijn

Een kleine wijnkaart met – vooral – Franse wijnen (ook enkele uit België en Noord-Italië). De menuwijnen zijn goed gekozen: 9,5 tot 14 euro per glas. Mooie bierkaart.

Kom ik terug?

Hier wordt niet de grote gastronomie beoefend, maar toch is dit een sympathiek adres: ik kom terug.

Advertentie