Restaurant Ma Langue Sourit in Luxemburg | ‘De naam klopt (meestal)’

Ma Langue Sourit in Luxemburg behoort volgens de gidsen tot de absolute top, maar culinair recensent Jan Scheidtweiler zit met twijfel.

Wie vijftien jaar na de start van zijn restaurant twee Michelinsterren en een 18,5 op 20 bij Gault&Millau bij elkaar kookt, mag een memorabele verjaardag vieren. En dat is precies wat Cyril Molard doet. De gelauwerde chef heeft van 2023 een feestjaar gemaakt, met demokooksessies en evenementen. Maar gelukkig toont hij zich ook nog bijna elke werkdag in de gestileerde eetzaal die hij sinds 2008 heeft uitgebouwd tot gastronomische bestemming.

La Rigue in Knokke-Heist | Duur en chaotisch, maar lekker eten bij Peter Goossens
Advertentie
Advertentie

Aan de buitenkant, naast een drukke baan, ziet Ma Langue Sourit er rustiek en traditioneel uit. Binnen heerst rust en luxe, met een mooi uitzicht over het groen als extra beloning: je voelt de toewijding, ook dankzij het zorgvuldige ballet van zaal- en keukenpersoneel.

Chef Molard is afkomstig uit de Vogezen en werkte in Franse topkeukens – zoals bij Emmanuel Renaut in Flocons de Sel (Megève). Zijn keukenstijl combineert de klassieke Franse erfenis – met veel aandacht voor sauzen – met avant-garde. Zo heeft hij, ondanks zijn verleden als slagerszoon, een liefde voor aparte planten. In het menu (zes gangen voor 180 euro, acht gangen voor 220 euro) verwerkt hij onder meer netels, lievevrouwebedstro en hennep.

Ma Langue Sourit combineert de klassieke Franse keukenstijl met avant-garde.
Advertentie
Advertentie

Zodra de chef zelf, deskundig en sereen, vijf verfijnde amuses op tafel zet, zie je waarom hij geknuffeld wordt door de gidsen. Zowel een bereiding van kikkerbil als een tartelette met tuinboon, dragon en basilicum toont beheersing en originaliteit. Dat zit ook in het menu, al zou je soms willen dat de chef wat meer voor generositeit en ouderwets smaakplezier kiest. Zo vraag je je af wat een crème van amandel en een bosbes bij een zuinig stukje gelakte paling komen doen. Een paar tomaten met stracciatella-kaas lijken dan weer iets te simpel om twee sterren te rechtvaardigen.

Café du Parc in Oostende | Opgefrist, lekker en betaalbaar

Het zijn twee dipjes in een menu dat ook memorabele momenten oplevert. Zo omringt de chef een met zeevruchtenflan gevulde courgettebloem met knappe sauzen op basis van wortel, basilicum en paprika: dat is intens smaakplezier. Ook de gekonfijte Bretonse kreeft met een citroenige botersaus is top, net als tarbot met een geraffineerde garnituur van erwt, sucrine en pistache. Een smakelijk dessert van bramen met ijs van sparrentoppen is een waardig slotakkoord. Ma Langue Sourit is een restaurant waarvan de naam meestal klopt.

Ma Langue Sourit

Rue de Remich 1, 5351 Moutfort, Luxemburg
Tel. +352/26.35.20.31 | mls.lu
Zondag en maandag gesloten

Rekening

244 euro per persoon (180 euro eten, 64 euro dranken).

Decibel

Al zat de zaak vol, 65 dB, een klassezaak waardig.

Advertentie

Wijn

Knappe kaart, veel aandacht voor de klassiekers, ook Luxemburgse en wereld­wijnen. Originele pairings en stevige prijzen. Per glas: 15 tot 23 euro.

Kom ik terug?

Met zijn stevige prijzen, beperkte menu en een paar dipjes was dit een interessante beleving, maar geen restaurant om geregeld terug te komen.

Advertentie