sabato

Restaurant Middle Eats: een stukje Tel Aviv in Antwerpen

Restaurant Middle Eats op het Antwerpse Zuid. ©ID/ Jonas Roosens

De Midden-Oosterse keuken van Middle Eats verhuisde naar een groter pand op het Zuid in Antwerpen, en dat komt de bruisende sfeer alleen maar ten goede.

Waar? 

Middle Eats, gesloten op maandag. 
Graaf Van Egmontstraat 2, 2000 Antwerpen.

Wijn? 
Een kleine kaart met wat bier, cocktails (ongeveer 11 euro) en 15 natuurwijnen. Elke fles is ook per glas te krijgen. De wijnkaart kan wel een upgrade gebruiken. 
Decibel
Bij een plek vol ambiance horen decibels. Komt ervan als je een eigen Spotify-afspeellijst hebt. 
Rekening?
148,5 euro voor vijf. 
Kom ik terug? 
Met plezier. Redelijke prijzen, lekker eten en een toffe sfeer. Hier kom je graag terug. In de zomer is er een klein terras voor het restaurant.

Met groenten in de hoofdrol en populaire chefs zoals Yotam Ottolenghi als ambassadeurs is het niet te verwonderen dat de keuken uit het Midden-Oosten een hit is: zijn kikkererwten de nieuwe aardappelen?  In Antwerpen kunnen fans van hummus, labneh (uitgelekte yoghurt) en gerookte aubergines sinds de zomer van 2019 in een nieuw clubhuis terecht.

Middle Eats is een stukje Tel Aviv, maar dan zonder strand. Maar een hippe sfeer, daar heeft Daniela Olmova wel voor gezorgd. Vanaf een bank, bekleed met een oud tapijt, kijken we uit op een open keuken waarboven een discobol glittert. Uit de boxen stroomt een nummer van Middle Beats, de playlist op Spotify waarmee het restaurant ondertussen een eigen cult-following verzameld heeft. Op vrijdag- en zaterdagavonden gaat het feestje zelfs tot 3 uur ’s nachts door.

Chef Olmova is afkomstig uit Praag, maar werd tijdens een reis naar Tel Aviv verliefd op de oosters-mediterrane keuken. In 2017 opende ze een kleine versie van Middle Eats. Toen dat een succes werd, besloot ze te verhuizen naar een ruimer pand op het Zuid.

Chef-kok Daniela Olmova van restaurant Middle Eats op het Antwerpse Zuid. ©ID/ Jonas Roosens

Op de kaart staan 14 gerechten om te delen. Daarbij duiken veel vertrouwde namen op, zoals een dip van sesampasta met citrus (9 euro, met lekker plat brood), labneh (met een dressing van tomaat, 10 euro) en een gerookte aubergine (11 euro). Ook de bloemkool van de bekende Israëlische chef Eyal Shani zit in het aanbod (10 euro): die bloemkool is in zijn geheel in de oven gegaard en krijgt een dip van sesampasta met groene kruiden en blokjes tomaat mee.

Strenge gastronomen zullen opmerken dat het sommige gerechten wat aan finesse ontbreekt, maar zij missen het punt. Middle Eats draait helemaal om toegankelijk eten dat lekker is, zonder al dat gedoe van chique restaurants.

Proef bijvoorbeeld eens van de als tagliata gesneden steak (13 euro), met een rokerige smaak van de grill en een nerveuze chimichurrisaus. Of van ‘gesmolten kool’, een stevig stuk witte kool dat gedurende vier uur traag gegaard is in een bouillon van Parmezaanse kaas (10 euro): simpel én lekker.

Na een gedeelde chocolademousse met zeezout (8 euro) plooit de ober de papieren servetten en de papieren loper bij elkaar: onze tafel is klaar voor de volgende shift. De volgende keer blijven we wat langer, met een cocktail of een glas natuurwijn aan de bar, onder de discobol.

Op zoek naar een restaurant in uw buurt? Gebruik de Sabato-Restozoeker

Restaurant Middle Eats op het Antwerpse Zuid. ©ID/ Jonas Roosens

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie