sabato

Restaurant Mout in Damme: tafelen in een microbrouwerij

Restaurant Mout in Damme (foto: Alex Vanhee). ©ID/ Alex Vanhee

Achter de artisanale brouwketels opende horecakoppel Quinten Monteyne en Sofie Somnel zopas een klein restaurant.

Waar? 

Mout
 Jacob Van Maerlantstraat 7, 8340 Damme 
Tel. 0479/99.00.40 
Dinsdag en woensdag gesloten.
 
Wijn? 
De bieren van Damme Bier staan prominent op de kaart. Het licht bittere Damme Blond (3,5 euro) doet het goed als aperitief. 
Decibel
 63,5 dB: een aangenaam gemiddelde. 
Rekening?
 103 euro voor twee: niet te verwonderen dat Mout door Gault&Millau uitgeroepen is tot het restaurant met de beste prijs-plezierverhouding in Vlaanderen. 
Kom ik terug? 
Lekker, sympathiek en met een ijzersterke prijs-kwaliteitverhouding: hier kom je graag terug.

13 augustus 1886. De Franse krant Le Figaro publiceert een artikel over een merkwaardig nieuw fenomeen. In Parijs blijken steeds meer brasserieën op te duiken, plekken waar je bier drinkt en eenvoudige gerechten eet, zoals zuurkool of brood met kaas. Brasserieën zijn de voorbije 133 jaar zo gewoon geworden dat we eigenlijk vergeten zijn dat ze oorspronkelijk helemaal draaiden rond bier en eten.

Maar dat bier een belangrijke rol speelt bij Mout in Damme, daar kunnen bezoekers moeilijk naast kijken. Wie de voordeur openduwt, stapt recht een microbrouwerij binnen. Mout is een samenwerking tussen het duo dat een paar jaar geleden begon met de artisanale brouwerij Damme Bier en het horecakoppel Quinten Monteyne en Sofie Somnel. Achter de brouwketels openden ze in 2019 een klein restaurant.

De inrichting van Mout, met donkere muren, een houten vloer en retro-elementen, creëert instant-gezelligheid. In de open keuken is chef Monteyne een voorbeeld van efficiëntie. Hij slaagt erin om tegelijk een vuur vol potten in de gaten te houden, de borden te dresseren en de vaat weg te zetten. In de eetzaal is Sofie Somnel al even efficiënt: zo lukt het dus om met zijn tweeën iedereen tevreden te houden in een restaurant van 28 couverts.

Restaurant Mout: horecakoppel Quinten Monteyne en Sofie Somnel (foto: Alex Vanhee) ©ID/ Alex Vanhee

Dat chef Monteyne zijn gerechten niet nodeloos ingewikkeld maakt, helpt ook: voor de meeste borden beperkt hij zich tot drie ingrediënten, zoals in een tataki van rund met spitskool en noedels (13 euro). Tegelijk siert het de chef dat hij een vrij uitgebreide kaart hanteert. Er is keuze uit acht hapjes - van een kom mosselen (13 euro) tot à la minute gesneden charcuterie - en tien gerechten. Bijna elk gerecht kan worden gedeeld.

Monteyne heeft nog bij goede restaurants gewerkt, zoals Sans Cravate in Brugge en De Zuidkant, schuin tegenover Mout in het centrum van Damme. Die ervaring toont hij in aangename details, zoals in een vinaigrette van dashi bij tonijntartaar en een luchtige mousseline van Damme Blond bij zeebaars met witloof en garnalen.

Met een geweldige versie van cheesecake (8,5 euro) levert Monteyne zelfs een nagerecht af dat niet zou misstaan in het sterrenrestaurant aan de overkant van de straat. Vooral crunch van pompoen en ijs met timutpeper tillen het tot grote hoogte. Mout is lekker en sympathiek!

Restaurant Mout in Damme (foto: Alex Vanhee) ©ID/ Alex Vanhee

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie