Restaurant Philippe Meyers in Eigenbrakel | Zeldzaam degelijk én betaalbaar

Restaurant Philippe Meyers in Eigenbrakel is een zeldzaam huis van vertrouwen, vindt culinair recensent Jan Scheidtweiler.

Ze zijn zeldzaam, de restaurants die een lange staat van dienst combineren met absolute topgastronomie: jaren na elkaar een hoog niveau aanhouden, is minder evident dan je zou denken. In Eigenbrakel behoort Philippe Meyers stilaan tot die kleine groep. De chef en zijn echtgenote Valérie Barbanson vieren dit jaar de twintigste verjaardag van hun restaurant. De jongste negen jaar deden ze dat met een Michelinster achter hun naam.

Philippe Meyers is een bescheiden plek, wat verscholen in een stille straat aan de kerk. Achter een natuurstenen façade heeft het koppel een gezellig, maar donker restaurant ingericht, met een ruime collectie Michelingidsen als blikvanger. Mevrouw Meyers staat in voor de deskundige bediening, vlot en precies.

Advertentie
Hof van Cleve 2.0 getest | ‘Een buitenkans aan deze prijzen’

Tijdens zijn mooie carrière heeft de chef een reputatie verworven voor de manier waarop hij vlees en vis in één bord combineert. Een voorbeeld van zo’n surf-and-turf is zijn signatuurgerecht: traag gegaard buikspek met gegrilde langoustine en gekonfijte citroen. Dat soort combinaties duikt ook op in het degustatiemenu van 85 euro (vier gangen): zo komt er chorizo bij de coquilles en maakt de chef een hamburger van zwezerik en langoustines. Dat de prijzen hier heel redelijk zijn, bewijst de lunch voor 37 euro (twee gangen) en 45 euro (drie gangen).

Voor 70 euro mogen we zelf een menu in vier gangen samenstellen. En ja, zelfs hier heerst de surf-and-turf. Bij een carpaccio van coquilles – gelukkig niet te dun gesneden – brengt bellotaham een zachte zoute toets. Bij een terrine van kreeft en kalfskop – met iets te veel gelei en te weinig kreeft – leveren partjes sinaasappel en een kruidensla verfrissing. Een stevige gribichesaus houdt het geheel samen.

Chef Philippe Meyers combineert als geen ander vlees en vis op hetzelfde bord.
©Courtesy of Philippe Meyers
Advertentie
Advertentie

De hoofdgerechten zijn genereus en klassiek. Bij op vel gebakken kabeljauw komen stukjes schorseneer en een knappe opgeschuimde saus op basis van langoustine. Bij hazenrug ligt een diepe jus en een luchtige mousse van pompoen.

Een prima dame blanche is een waardig slot: vakman Meyers heeft het vanille-ijs à la minute afgedraaid, de chocoladesaus is licht lopend en donker: een van de betere in het genre. Dit restaurant is terecht een huis van vertrouwen. Je wenst het nog vele jaren toe.

Deze zaak werd door de Sabato-recensent anoniem en betalend bezocht.

Philippe Meyers

| Rue Doyen Van Belle 6, 1420 Eigenbrakel
| Tel. 02/384.83.18 | philippe-meyers.be
| Gesloten op zaterdag, zondag en maandag

Rekening

136,25 euro per persoon (70 euro eten en 66,25 euro drinken).

Decibel

Gemiddeld 56 dB: het is hier aangenaam tafelen.

Wijn

Een mooie, klassieke kaart. De Marsannay 2019 (Sylvain Pataille) kost 90 euro, minder dan drie keer de winkel­prijs. Viergangen­wijnarrangement: 40 euro.

Kom ik terug?

Dit soort degelijke en betaalbare adressen op hoog niveau zijn zeldzaam: ik kom graag terug.

Advertentie