Restaurant Pieter in Veurne | Kleinste restaurant van België is erg bijzondere ervaring

Geen uitgebreide wijnkaart, beperkte openingsuren en zelfs geen koffie, maar de heerlijke gerechten maken dat goed, vindt culinair recensent Jan Scheidtweiler.

Dit moet het kleinste restaurant van België zijn. Langs een toog, in een winkelstraat in het centrum van Veurne, staan zes hoge stoelen. Aan de overkant van dat inox werkblad: één man die de rol van gastheer, sommelier, chef en afwasser combineert. De situatie alleen al zou een bijzondere avond opleveren. Maar Pieter Clement blijkt bovendien een groot talent aan en naast het vuur. Ook dat is trouwens een speciaal geval: de chef kookt aan een verstelbare grill boven gloeiende houtskool, levend vuur dat veel feeling vraagt.

Gasten moeten wel gemotiveerd zijn om hier te boeken. Zoals hij dat al zijn hele wispelturige carrière doet – van zijn legendarische restaurant De Drie Ridders tot zijn hamburgerconcept Pickle Pickle – houdt Clement niet alleen de zitplaatsen, maar ook de openings­uren beperkt. Je kunt hier maar drie avonden in de week terecht.

Advertentie
Advertentie
Bistro Balcón in Mechelen maakt belofte niet waar

Waarom loont het absoluut de moeite de chef aan het werk te zien vanaf een van die schaarse hoge stoelen? Omdat Clement laat zien wat gastronomie anno 2024 kan zijn. Hij kookt zuiver en precies, maar zonder de complexiteit die veel collega’s nodeloos menen te moeten hanteren. Tegelijk smokkelt de chef verrassend geslaagde details in zijn gerechten, zoals stukjes rabarber in een heerlijk bord rond witte asperges, langoustines en olie van combava-limoen. Over gepocheerde griet spuit hij schuim van aardappel en een jus op basis van vin jaune, die oxidatieve wijn uit de Jura.

Pieter Clement combineert de rollen van gastheer, sommelier, chef en afwasser in zijn XXS-restaurant Pieter in Veurne.
©Jeroen Verrecht
Advertentie
Advertentie

Als eenmanszaak is het begrijpelijk dat Pieter maar één menu (125 euro) serveert. Dat combineert kraakverse kwaliteitsproducten – groenten van de bioboerderij Le Monde des Mille Couleurs, tonijn van het keurmerk Balfegó – in zeven gangen, van inktvistartaar met venkel en geitenkaas tot druiven, granité van zuring en ijs van citroenverbena, een fris dessert dat doet vergeten dat je een paar uur etend hebt doorgebracht.

Restaurant Cuines 33 in Knokke-Heist is een bijzondere beleving

Die frisse toetsen zitten ook in de meeste gerechten, al zoekt de chef gelukkig soms ook vollere smaken op, zoals in een royaal bord rond rund en ratatouille van artisjok, courgette en zoete ui.

Pieter heeft geen uitgebreide wijnkaart, beperkte openingsuren en zelfs geen koffie, maar de heerlijke gerechten maken dat allemaal goed. Een klein en heel bijzonder adres.

Deze zaak werd door de Sabato-recensent anoniem en betalend bezocht.

Pieter

| Ooststraat 25, 8630 Veurne
| studiopicklepickle.com
| Open op vrijdag-, zaterdag- en zondagavond

Decibel

68,7 dB: redelijk luid, maar niet storend.

Rekening

158 euro per persoon (125 euro eten, 33 euro drinken).

Advertentie

Drinken

Geen drankenkaart, maar advies van de gastheer: mooie natuurwijnen, originele sappen. Een glas wijn kost gemiddeld elf euro.

Kom ik terug?

Mocht het lukken om hier nog eens binnen te raken, dan kom ik graag terug.

Advertentie