Restaurant Quai n°4 in Ath | Betaalbare superdesserts

Het jonge restaurant Quai n°4 in Ath valt voortdurend in de prijzen, maar het zijn vooral de desserts die hier een trofee waard zijn, vindt culinair recensent Jan Scheidtweiler.

Een ster bij Michelin, ‘Ontdekking van het Jaar’ bij Gault&Millau. Sinds de twee vrienden Maxence Bouralha en Charles-Maxime Legrand in 2020 hun restaurant in het centrum van Ath openden, vielen ze bijna elk jaar wel in de prijzen. Hun meest recente bekroning is de titel ‘Beste dessert van het Jaar’ in de Gault&Millau-gids voor 2024. Dat winnende dessert, een creatie rond rabarber, is vandaag helaas niet te proeven – daarvoor moeten we in de lente terugkomen. Gelukkig bevat de dessertkaart nog andere intrigerende creaties, zoals rijstpap met miso, yuzu en zwarte sesam (19 euro), al staat er ook een vertrouwde dame blanche (17 euro) op.

Restaurant Babú in Gent | Betaalbaar comfortfood op hoog niveau
Advertentie

Het decor van Quai n°4 is zoals je dat kunt verwachten van een zaak die hoog scoort in de restaurantgidsen: verzorgd met een vleugje luxe, met gemakkelijke stoelen en mooie materialen. In de open keuken is te merken dat er naast de twee vrienden nog heel wat andere koks voorhanden zijn: het draait hier goed.

Hun meest recente bekroning is de titel ‘Beste dessert van het Jaar’ in de Gault&Millau-gids voor 2024.

Ondanks alle lof blijkt Quai n°4 – de naam is een verwijzing naar het adres – nog best betaalbaar. Een lunch in drie gangen kost 40 euro, een degustatiemenu 65 euro (vier gangen). Om dat rond te krijgen smokkelen de zaakvoerders wel heel wat goedkopere ingrediënten op hun kaart: zo bevat het viergangenmenu pladijs, zalm en eendenfilet.

Hof van Cleve 2.0 getest | ‘Een buitenkans aan deze prijzen’
Advertentie
Advertentie

Bij het voorgerecht (32 euro) bieden twee grote kortgebakken langoustines veel eetplezier. De garnituur die erbij ligt, doet helaas niet ter zake: een soort crème van zwarte look is zelfs storend. De tartelette met shimeji-paddenstoelen is op zich best lekker, maar brengt niets bij aan het gerecht.

Het decor is verzorgd met een vleugje luxe, met gemakkelijke stoelen en mooie materialen.

De zeetong van het hoofdgerecht is met 39 euro relatief goedkoop, al moeten we voor die prijs tevreden zijn met de helft van een vis. Die is gelukkig ruim in boter gebakken en in goed gezelschap van kokkels, al mist de saus op basis van beurre noisette fraîcheur: je snakt naar een druppel citroen op de vis en in de saus.

Restaurant Le Château du Mylord na de overname | Geen vliegende start

Het dessert maakt alles goed: van noten, koffie en chocolade (16 euro) is een wervelend geheel van smaken en texturen gemaakt: je krijgt daarbij het wonderlijke gevoel dat al die onderdelen tot een sterk geheel versmolten zijn, terwijl je zo ook nog duidelijk individueel proeft.

Een wat ongelijke ervaring dus bij Quai n°4. Maar het dessert, dat is alleszins de moeite.

Deze zaak werd door de Sabato-recensent anoniem en betalend bezocht.

Quai n°4

| Quai St-Jacques 4, 7800 Ath
| Tel. 0476/01.83.15 | quai-n4.be
| Zondag, maandag en dinsdag gesloten

Decibel

Gemiddeld 61,5 dB: niet fluisterstil, maar toch aangenaam zitten hier.

Rekening

129,50 euro per persoon (87 euro eten en 42,5 euro drinken).

Wijn

Kleine kaart met Europese wijnen. Een correcte riesling uit de Pfalz kost 55 euro, drie keer de winkelprijs. Een glas begeleidende wijn kost gemiddeld 9 euro.

Kom ik terug?

Een superdessert is op zich te weinig om terug te komen. Ik blijf voorlopig weg.

Advertentie