Restaurant Soixante in Antwerpen | Nu al (meer dan) goed

Een voormalige drogisterij aan station Antwerpen-Berchem kreeg een nieuw leven. Culinair recensent Jan Scheidtweiler zag dat het (meer dan) goed was.

Op de gevel staat nog in drukletters dat we hier ‘Verven en borstels’ kunnen kopen, maar dat moet toch lang geleden zijn: in dit kleine pand aan station Antwerpen-Berchem lossen de hippe restaurants elkaar al ruim tien jaar af. Fans herinneren zich bijvoorbeeld nog dat de geweldige gastro-bistro Veranda hier begon. Daarna combineerde Sail & Anchor er hedendaagse gastronomie met Brits pubfood.

Restaurant M Bistro in Nieuwpoort | Sympathiek adres met Michelinster
Advertentie
Advertentie

Sinds kort heeft een beloftevol trio dertigers zijn intrek genomen in de voormalige drogisterij. Louis Devos en Jonas Van Sant, ook zaakvoerders van Briquet in Borgerhout, vormen er een team met Jakub Blogowski, Kuba voor de vrienden. De jonge Poolse chef werkte in sterrenrestaurants in Lissabon en Londen en bij Pristine, een van de Antwerpse restaurants van Sergio Herman: aan hipheidsgehalte geen gebrek.

In de iconische koeltoog aan de ingang, een slagerijreliek, brandt nu cool blauw licht.
©Nick Bal

De vrienden zijn erin geslaagd het wat afgeleefde pand stijlvol nieuw leven in te blazen. Het is hier gezellig, maar nog altijd krap zitten, al is zowel de akoestiek als de verlichting erop vooruitgegaan. In de iconische koeltoog aan de ingang, een slagerijreliek, brandt nu cool blauw licht. Zaalman Louis dartelt gezwind tussen de tafels alsof hij hier altijd gewerkt heeft.

Advertentie
Advertentie

Chef Kuba kookt maar één menu. Dat draait in vijf, zes of zeven gangen (70, 80 of 90 euro) rond groenten en vis. Het begint voorzichtig, met licht gemarineerde hamachi en flinterdunne lamellen gele courgette. Het smaakt wat flauw en daar kan een dot zure room weinig aan veranderen. Met een gepocheerd ei, omringd door delicaat knisperende boerenkool en een goede jus van paddenstoelen zit het wel goed: een smakelijke combinatie met eenvoudige producten. Ook licht gebrande vellen spitskool met een fris smakende dillesaus zitten in hetzelfde genre.

In het beste gerecht van de avond speelt een mooie moot precies gebakken zeebaars de hoofdrol. Chef Kuba bewijst dat hij zijn klassiekers kent door een lekkere blankebotersaus – met een mooie balans tussen vol en fris – over de vis te lepelen. De garnituur is aards en geslaagd, met onder meer fijn geschaafde rondjes chioggiabiet. Ook in de kaasbereiding – grevenbroecker, witloof en hazelnoot – en een intens smakend chocoladetaartje met gezouten karamel weet de chef met eenvoudige middelen toch diepgang te creëren: de drogisterij is weer in goede handen.

Soixante

Guldenvliesstraat 60, 2600 Berchem (Antwerpen)
Tel. 0471/39.05.28 | soixanteantwerp.be
Alleen ‘s avonds open, van maandag tot en met vrijdag

Rekening

104,5 euro per persoon (80 euro eten, 24,5 euro drinken).

Decibel

Gemiddeld 65 dB, met pieken tot 86 dB.

Advertentie

Wijn

Vier bladzijden met Europese natuurwijnen, van 38 euro tot 87 euro. Een apart hoofdstuk oranje wijnen. Een kleine bierselectie. Trefzeker advies.

Kom ik terug?

Soixante kan nog groeien, maar is nu al meer dan goed. Ik kom terug.

Advertentie