sabato

Restaurant Tablàvins in Knokke: veel passie, maar nog niet perfect

De wijnen in Tablàvins zijn niet alleen lekker, ze geven de gerechten ook een meerwaarde, en dat is een zeldzaam genot. ©Johannes Vande Voorde

Jan Scheidtweiler aan tafel bij Tablàvins in Knokke: restaurant Jardin krijgt een geslaagde make-over.

'Geef me vuur. Nee, geen lucifer natuurlijk, maar passie elk uur.' De passie waar Raymond van het Groenewoud het over heeft, dat is de liefde voor muziek. Maar ook in de restaurantsector kennen ze wat van het heilige vuur. Wie in een restaurant staat met liefde voor het vak maakt meestal een groot verschil.

©Johannes Vande Voorde

De passie voor lekker eten en drinken, die zit er bij Pamela Dewitte en Geoffrey Adam duidelijk in. Je ziet het aan de manier waarop zij met de gasten omgaat: efficiënt, vriendelijk en hyperattent. Je merkt het aan het vuur waarmee haar echtgenoot zijn job als sommelier invult. Daar komt hij al met de aperitiefkar aangereden, en serveert met veel schwung zijn eigen versie van de negronicocktail.

Uit elk glas wijn dat Adam daarna voorzet, spreekt kennis, originaliteit en, welja, liefde voor het beroep.

Het gepassioneerde koppel is sinds begin 2019 aan een nieuw verhaal begonnen. Ze hebben Jardin, het restaurant waar ze allebei ruim twaalf jaar in loondienst waren, overgenomen en de zaak een nieuwe naam en een bescheiden facelift gegeven. Zo offerden ze twaalf zitplaatsen op voor een bar met hoge krukken, ideaal voor een glas wijn met oesters (9 euro voor twee royal utah), varkenspootkroketjes (8 euro) of een bordje bellota-ham (12 euro voor 30 gram).

Gelukkig bleven er genoeg stoelen over om wat uitgebreider te eten. Op het menu niet de alomtegenwoordige degustatiemenu's in drie, vier of vijf gangen, maar gewoon à la carte te kiezen gerechten.

Waar?
Tablàvins
Zwaluwenlaan 12
8300 Knokke
Tel. 050/61.07.98
Gesloten op dinsdag en woensdag.

Wijn?
De wijnkaart is een waar plezier. Twintig wijnen zijn per glas te krijgen. Maar nog beter is het Geoffrey Adam zijn ding te laten doen: hij komt met sterke suggesties voor de dag.

Decibel?
55 dB gemiddeld: Tablàvins is een cosy
restaurant waar het goed zitten en praten is.

Rekening?
Wij betaalden 198,50 euro.

Kom ik terug?
Goedkoop is het hier niet. Maar zeker voor wie graag een goed glas wijn lust, is dit een aanrader. Ik kom alleszins terug.

 

Een carpaccio van zwaardvis (26 euro) met dille en olie van combava - uit de citrusfamilie - komt niet helemaal overtuigend voor de dag, maar met een mooi bord rond risotto, kokkels en à la meunière gebakken grietfilet (26 euro) is dat wel het geval. Het vuur van de nieuwe eigenaars is overgeslagen tot in de keuken.

Adam serveert een droge, minerale alvarinho uit Noord-Portugal bij de zwaardvis en een houtgerijpte combinatie van tressallier en chardonnay uit Saint-Pourçain bij de risotto. De wijnen zijn niet alleen lekker, ze geven de gerechten ook een meerwaarde, en dat is een zeldzaam genot. Op dat elan gaat de sommelier voort: zo komt er een volle bourgogne van Rémi Jobard bij een gebakken filet van vlaswijting. Een smakelijke saus van butternut geeft nog meer plezier.

Bij krokant gebakken zwezeriken (43 euro) liggen spijtig genoeg schorseneren die iets te al dente zijn, maar een diepe jus, lekkere morieljes en een glas rode wijn uit Corsica van Domaine de Vaccelli redden het gerecht met brio. De perfectie bereikt Tablàvins dus nog lang niet, maar er heerst hier wel een aanstekelijke passie in de keuken én de zaal.

Op zoek naar een restaurant in uw buurt? Gebruik de Sabato-Restozoeker

Lees verder

Advertentie
Advertentie