sabato

Restaurant The Chick in Mechelen: kip met gemiste kans

Alles draait om kip en gevogelte bij The Chick in Mechelen ©Taste M

Onze huisfoodie Jan Scheidtweiler schuift aan tafel bij het pas geopende The Chick, in de schaduw van de Sint-Romboutskathedraal. Wat is zijn verdict?

Waar?
Sint-Romboutskerkhof 2, 2800 Mechelen
Tel. 015/68.47.50
thechick.be
Zondag en maandag gesloten

Wijn?
Een kleine kaart, met hier en daar een originele naam, zoals die van de Bulgaarse pianist-wijnmaker Ivo Varbanov. Heel beperkte selectie per glas.

Decibel?
The Chick is groot maar ruim, zodat de decibels niet oorverdovend zijn. Een aangename plek dus.

Rekening?
102 euro voor twee.

Kom ik terug?
Nee. Het is hier wel gezellig, maar voor een écht lekker stuk kip is dit niet het juiste adres.

Soms lijkt het niet zo moeilijk om een succesvol restaurant uit de grond te stampen: je zoekt een pand met karakter op een goede locatie en creëert een toffe sfeer en lekker eten. Gemakkelijk, toch? Een pand met karakter, dat hebben de drie Mechelse ondernemers achter The Chick zeker gevonden.

Hun nieuwe zaak is gevestigd in een kanunnikswoning in de schaduw van de Sint-Romboutskathedraal, met een geschiedenis die teruggaat tot de 16de eeuw. Het huis is mooi gerenoveerd, met veel natuurlijk licht en grote ruimten. Als gast heb je uitzicht op een ruim terras. Ook met de sfeer en gezelligheid zit het hier goed. Bij het onthaal en de bediening is iedereen om ter vriendelijkst. En ook al is het hier groot, toch komen de gerechten in een vlot tempo uit de keuken.

Het eten draait hier helemaal om kip en verwante vogels. Er is zowel een Aziatische gevogelteconsommé (16 euro) als een vol-au-vent (26 euro) en zowel een canard à l’orange (34 euro) als een shakshuka, dat hippe gerecht met gepocheerde eieren in kruidige tomatensaus (22 euro). Helaas gaat de uitvoering van die beloftevolle kaart grotendeels de mist in.

Zo ontbreekt het de consommé aan intensiteit. De Aziatische onderdelen beperken zich tot wat enoki-paddenstoelen, een partje citroen en een wonton die aan de bodem plakt. Ook twee gevogeltekroketten (16 euro) zijn correct maar braaf. De garnituur, mango en sojascheuten, is al even inspiratieloos.

©Taste M

Een vol-au-vent dan maar ? In een ‘kiprestaurant’ zou dat toch een signatuurgerecht moeten zijn? Het blijkt ook het beste gerecht van de middag, al is daar niet zoveel mee gezegd. Mooie stukken kip en fazant liggen in een saus met diepgang, afgewerkt met smakelijke balletjes gehakt. Een discrete hollandaisesaus met truffel geeft meerwaarde. Dat doet ook een kommetje lekkere frieten, afgebakken in ossenwit.

The Chick werkt graag met de kwaliteitskip Cou Nu uit Baskenland, gegaard in de houtskooloven. Toch valt het moeilijk te geloven dat de koks voor het bord dat volgt op de startknop gedrukt hebben. Het borstvlees is traag gegaard en mist die rokerige smaak van een houtskooloven. Ook de rest van het gerecht, aardappelmousseline, eryngii-paddenstoelen en flauwe dragonsaus, stemt niet tot vrolijkheid.

Spijtig, want The Chick is een aangenaam restaurant op een toffe plek. Maar het eten, daar is nog werk aan.

©Taste M
©Taste M
©Taste M
©Taste M
©Taste M
©Taste M
©Taste M
©Taste M

Lees verder

Advertentie
Advertentie