Restaurant Toshiro in Brussel: tweede telg van sterrenchef Sang-Hoon Degeimbre

Jan Scheidtweiler aan tafel bij Toshiro in Brussel: een spannende nieuwkomer.

Hoe dikwijls wordt u nog verrast door een nagerecht? Lang geleden, toch? Het dessert is meestal het zwakke broertje van het menu, een weerspiegeling van het gebrek aan interesse bij veel chefs.

Bij Toshiro, een nieuw restaurant in Brussel, is dat wel anders. Chef Toshiro Fujii levert met een taartje van matcha-thee, pistache, rijst en shiso een wervelend nagerecht af dat getuigt van creativiteit en durf. Het is ook helemaal niet zoet, waarmee de chef ook nog een ander euvel vermijdt waaraan veel desserts lijden.

Advertentie
©rv

Dat het gerecht Japans aandoet, is geen toeval. Toshiro Fujii was dan wel acht jaar souschef bij het tweesterrenrestaurant l'Air du Temps in Liernu, zijn thuisland is hij nooit vergeten. Zijn kookstijl is, zoals in de Japanse traditie, uitgepuurd en zuiver, met producten die zoveel mogelijk voor zichzelf spreken. Dat blijkt ook uit een prachtig voorgerecht rond kokkels, asperges en zeewier. Het is licht en puur maar tegelijk intens, onder meer dankzij een hemelse bouillon van dashi.

L'Air du Temps en zijn chef Sang-Hoon Degeimbre zijn nooit ver weg in Toshiro. Twee medewerkers hebben meegedraaid bij San, de kleine bistroketen van l'Air du Temps. En tweesterrenchef Degeimbre blijkt eigenlijk ook de uitbater te zijn van Toshiro, al geeft hij zijn Japanse leerling helemaal de vrije hand. Zou het daarom zijn dat het eenvoudige rijhuis er binnenin ook zo Japans uitziet, met sobere kleuren, houten balken en natuurlijke stoffen?

Advertentie
©rv

Met alleen een lunch (35 euro) en één degustatiemenu (70 euro voor vijf gangen, 90 euro voor zeven gangen) houdt chef Toshiro zijn aanbod wel heel beperkt: om klanten te doen terugkomen mag de kaart toch wel wat uitgebreider.
Maar alles wat hij doet, doet Toshiro goed.

Advertentie

Bord na bord zit vol smaak en originaliteit, van een zwart-witcombinatie van inktvis en bloemkool tot een bereiding van melkgeit met daslook en wilde broccoli. Bovendien kloppen zelfs de begeleidende wijnen, een zeldzaamheid bij degustatiemenu's.

Valt er dan helemaal niets aan te merken op dit nieuwe Frans-Japanse restaurant? Toch wel. Zo was het, op de dag na de opening, lang wachten op de gerechten. Bovendien belandden maar vier van de vijf gerechten uit het korte degustatiemenu op onze tafel. Die misser geeft aan dat Toshiro nog routine in de vingers moet krijgen. Maar de conclusie, die staat vast: Toshiro Fujii maakt boeiende, trefzekere gerechten waarvoor we graag terugkomen.

Waar?
Toshiro
Bronstraat 73
1060 Brussel
Tel. 02/245.09.55
Gesloten op zondag en maandag.

Wijn?
Een kleine kaart van één pagina. Toch heeft Toshiro mooie wijnen in huis, zoals de Cuvée Majou 2007 van domein Coume Majou in Roussillon. Dat een jong restaurant gerijpte wijnen in huis heeft, dankt Toshiro aan de overname van de wijnkelder van Inada, het restaurant dat tot voor kort op dit adres zat.

Decibel?
Tussen 60 en 70 dB, een redelijke score voor een restaurant met een open keuken en tafeltjes die tamelijk dicht op elkaar staan.

Rekening?
202 euro voor twee.

Kom ik terug?
Er zijn weinig nieuwkomers die zo'n spannende gerechten weten te brengen als Toshiro. Ik kom terug - al was het maar om dit keer wél vijf gerechten te kunnen eten.

 

Op zoek naar een restaurant in uw buurt? Gebruik de Sabato-RestozoekerAdvertentie