Sterrenrestaurant Hoeve De Bies in Voeren | Memorabele gerechten

Culinair recensent Jan Scheidtweiler eet memorabele gerechten in een knap verbouwde boerderij in de Voerstreek.

Voeren? Dan denken we aan glooiende landschappen, idyllische wandelingen en een licht ontvlambare taalstrijd. Maar met de recente bekroning van Hoeve De Bies zou de streek aan de Nederlandse grens ook weleens kunnen uitgroeien tot een culinaire bestemming. Michelin beloonde eind februari Peterhans van Harinxma en Maurice Huynen met een ster voor de bravoure waarmee ze een hoeve uit de negentiende eeuw nieuw leven hebben ingeblazen.

Van The Jane naar eigen restaurant Jean-Philippe in Ingelmunster
Advertentie
Advertentie

Nog niet zo lang geleden konden wandelaars hier vlaai, soep en bloedworst eten. Ook chef Huynen begon met toegankelijke gerechten toen hij de zaak in 2018 overnam. Maar sinds 2020 ging hij voor het soort gastronomie dat hij had gezien bij Beluga, het beroemde restaurant in Maastricht waar hij ook zaalman en sommelier Van Harinxma leerde kennen.

Ook de luxueus verbouwde boerderij zelf straalt ambitie uit, met grote ramen, een strakke hall en subtiele verlichting. Maar gelukkig is het allemaal niet te opgepoetst. Je eet hier uit artisanaal servies aan een ruwhouten tafel onder een plafond met oude welfsels. Door een langwerpig raam zien we de chef aan het werk. En tijdens de zomermaanden moet het hier zalig zitten zijn op een terras met uitzicht op weiden en bomen.

In zijn degustatiemenu gaat chef Maurice Huynen voor lokale producten en diepe smaken.
©Guy Houben
Advertentie
Advertentie

Huynen gaat in zijn degustatiemenu – zes gangen 110 euro, zeven gangen 125 euro – voor lokale producten en diepe smaken. Zowel knolselder als mosselen krijgen door een verblijf op de barbecue meer intensiteit. Zelfs de rammenas bij een stukje rundvlees smaakt gerookt. Bij een tartaar van forel brengt rasp van gedroogde forel extra diepgang.

De chef is op zijn best als hij demonstreert hoe hij relatief goedkope ingrediënten met een arsenaal aan technieken veel meerwaarde weet te geven: zo is een gerecht met drie bereidingen van varken sterker dan gelakte zwezerik met truffel. Tegelijk toont hij bij een stukje snoekbaars met een zalvende jus op basis van mossel dat hij een goede klassieke sauzenmaker is.

De nieuwe bistro van L’air du temps verrast in elk gerecht

En zelfs de desserts zijn hier de moeite: het pistache-ijs bij een chocoladebrownie met karamel en rum is memorabel.

Ook de aanstekelijk enthousiaste service en de fantastische wijnkaart dragen bij tot het plezier in deze hoeve. De Voerstreek heeft er een troef bij.

Deze zaak werd door de Sabato-recensent anoniem en betalend bezocht.

Hoeve De Bies

| Bies 4, 3790 Sint-Martens-Voeren
| Tel. 043/812.340 | hoevedebies.be
| Dinsdag en woensdag gesloten

Rekening

197 euro per persoon (125 euro eten en 72 euro drinken).

Decibel

63 dB gemiddeld: aangenaam zitten.

Advertentie

Wijn

De prachtige kaart (28 bladzijden) staat ook online. Veertien wijnen per glas. Behalve de wijnpairing, 9 euro per glas, is er ook een premiumselectie: 12,5 euro per glas.

Kom ik terug?

De rekening loopt hier stevig op, maar het loont de moeite: ik kom graag terug.

Advertentie