sabato

Tomorrowlands eerste vaste restaurant: Mesa in Antwerpen

©James Arthur

Jan Scheidtweiler aan tafel bij Mesa in Antwerpen: op culinaire reis met Tomorrowland.

Suikererwten, algen en tofoe. Niet meteen het meest inspirerende trio in de gastronomie, maar wel goedkoop en gezond. Een chef die daar ook iets lekkers van maakt, die heeft talent in de vingers. Talent is in het tofoegerecht duidelijk te proeven: in de zorgvuldig gepekelde paddenstoelen die contrast geven en in een zalige saus met citroengras, gember en kokos. Vegetarisch en top.

Maar wie heeft het gemaakt? Niet Peter Kawaki, de nochtans getalenteerde chef achter de bar. Hij is zijn werkplek al aan het poetsen. Het bord heeft zich vanuit de keuken op de eerste verdieping een weg naar het gelijkvloers gebaand.

In die keuken staan Laurens Sijssens, een chef die in De Librije gewerkt heeft, en Thomas Snijders (ex-Lewis). Zij vormen de uitvoerende ploeg van Mesa, een hip restaurant in de Antwerpse Kloosterstraat dat evengoed in het Londense Shoreditch zou passen.

©James Arthur

Wie de imposante toegangsdeur openduwt, ziet een metershoge barkast, gemaakt van eikenhout uit oude treinwagons. De eetzaal, met donkerglanzende tegels en natuurhouten tafels, kijkt uit op een patio met een groensculptuur. De toiletruimtes hebben koperen kranen en marmeren wastafels.

Mesa is het restaurant van Manu en Michiel Beers, de broers achter Tomorrowland die het hoogstaande eten van op hun festival willen vertalen naar een vaste locatie. Daarvoor huurden ze Michiel De Bruyn in, een chef die behalve bij De Pastorale en 't Zilte ook in het Secret Resto van Tomorrowland gekookt heeft.

©James Arthur

Waar?
Mesa
Kloosterstraat 99
2000 Antwerpen
Gesloten op maandag (met uitzondering van de eerste maandag van de maand) en op dinsdag.

Wijn?
Mooie, relatief korte wijnkaart met enkele verrassingen, zoals Acta Non Verba, een syrah die speciaal voor Mesa in Australië gemaakt is. Toch zijn het de heel aparte cocktails, bedacht door mixologist Paul Morel, die hier met de eer gaan lopen.

Decibel?
77 dB, het equivalent van een haardroger.

Rekening?
186,5 euro voor twee.

Kom ik terug?
Ik ben blij dat ik de Tomorrowland-trip rond de wereld mocht maken, maar één keer is genoeg.

 

Samen bedachten ze een culinaire reis rond de wereld, met gerechten om te delen. Van Mexico (taco met buikspek) gaat het onder meer naar Peru (ceviche), Nederland (gerookte paling met brioche) en Spanje (inktvis). En de tofoe? Die is, met de kokos en de kruiden, een ode aan Indonesië.

Tomorrowland is, behalve om de sfeer en de catering, ook bekend om zijn hoge prijzen. En dat is hier niet anders. Een menu van vier sharinggerechten kost 55 euro per persoon, voor drie sharinggerechten betaal je 45 euro. Stevig, zeker wegens de weinig dure producten.

De gerechten zijn ongelijk van kwaliteit. Opvallend ook: de keuken negeert vrolijk de seizoenen. We beginnen met watermeloen, daarna volgen tomaat en komkommer, jawel in november. Soms verrast een onderdeel - zoals een goed afgekruide vissoep bij Libanese schotels - maar schiet het gerecht zelf alle kanten uit. De ode aan Italië - orecchiette, rouget, venkel, ansjovis en olijf - is dan weer te braaf. Maar voor wie toch nieuwsgierig is: hier eten is alleszins een hele trip.

Op zoek naar restaurants in uw buurt? Gebruik de Sabato-Restozoeker


Lees verder

Advertentie
Advertentie