sabato

Toya, Faulquemont, Frankrijk

Toya, Faulquemont ©STEPHANIE BITEAU

Japanse producten en lokale ingrediënten komen samen in dit sobere, maar bijzonder lekkere restaurant.

Toya, Faulquemont ©STEPHANIE BITEAU

GETIPT DOOR Vilhjalmur Sigurdarson (Souvenir, blz. 14). ‘Ik heb samen met de chef gekookt in 2017 en ben toen onder de indruk gekomen van zijn talent en het parcours dat hij heeft afgelegd. Hij heeft zich in de mooie omgeving rond zijn restaurant verdiept en haalt daar inspiratie uit. Zo weet hij een diepere betekenis te geven aan de aandacht voor de seizoenen. Ook als gast geniet je van die mooie setting. En het is niet ver van België, ook dat is een voordeel in deze tijden.’

HET RESTAURANT Aan de buitenkant ziet Toya er maar gewoontjes uit, maar zodra je aan de houten ronde tafels plaatsneemt, krijg je een beter beeld van dit bijzondere restaurant. Hier eet je met uitzicht op het golfterrein van Faulquemont, een gemeente tussen Metz en Straatsburg. De inrichting is uitgepuurd, met sobere materialen en veel natuurlijk licht. Toya verwijst naar een meer in het noorden van Japan, een plek die inspirerend werkt voor de chef.

AAN HET FORNUIS Loïc Villemin stond in de keuken bij driesterrenchefs als Jean-Georges Klein (Villa René Lalique) en Arnaud Lallement (Assiette Champenoise) en brengt hier een heel persoonlijke, creatieve keuken. Hij stemt zijn gerechten in extreme mate af op ingrediënten van lokale leveranciers. Tegelijk verweeft hij Japanse producten in zijn menu, van sudachi-citroen tot zeewier. Villemin werd door Michelin al snel beloond met een ster.

OP HET MENU Er zijn drie menu’s - in drie, zes en acht gangen - waarvan de samenstelling soms dagelijks verandert. In de omvangrijke menu’s zit telkens minstens één vegetarisch gerecht en één vlees- en visgerecht.

REKENING Het zesgangenmenu kost 90 euro. 

toya-restaurant.fr, avenue Jean Monnet, Faulquemont, Frankrijk, +33.3.87.89.34.22

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie