Van The Jane naar eigen restaurant Jean-Philippe in Ingelmunster

Pas begonnen en met maar één hulp. Toch heeft Jean-Philippe in Ingelmunster zijn zaakjes onder controle, vindt culinair recensent Jan Scheidtweiler.

Een waterdichte theorie is het niet, maar toch is het opvallend dat chefs met jarenlange ervaring in topzaken het er meteen goed van afbrengen wanneer ze een eigen restaurant openen. Dat geldt zeker voor koppels die allebei die leerschool hebben doorlopen.

Jean-Philippe Vormezeele en Sara-Sofia De Pessemier zijn zo’n koppel. Chef Jean-Philippe was souschef bij Boury. Daar leerde hij Sara-Sofia kennen: ook al had ze een diploma bedrijfsbeheer, toch werkte ze liever in een eetzaal. Samen trokken ze daarna vijf jaar naar The Jane in Antwerpen.

Advertentie
Advertentie
Jean-Philippe Vormezeele kookte jarenlang bij Boury en The Jane voor hij zijn eigen zaak opende. En dat merk je meteen.
©Karmen Ayvazyan

Voor hun eigen restaurant keerden de twee terug naar West-Vlaanderen en lieten ze een van hun dubbele voornamen vallen. Jean-Philippe opende in december vorig jaar net buiten het centrum van Ingelmunster. Het interieur doet al evenveel verhopen als het cv van het duo. Met witte en beige tinten, verzorgd servies en linnen op tafel voel je dat je in een restaurant met ambitie zit. Ook de attente bediening van Sara-Sofia doet het beste vermoeden: ze ziet elk detail en weet de juiste, ontspannen toon te hanteren.

De nieuwe bistro van L’air du temps verrast in elk gerecht
Advertentie
Advertentie

Gek genoeg lijkt de chef nagenoeg alles alleen te doen. In de halfopen keuken is naast hem amper één zeer jonge hulpkok te zien. Toch heeft Jean-Philippe zijn zaakjes onder controle. Na drie forse hapjes, opmerkelijk telkens met vis in de hoofdrol, pakt hij uit met een delicate oesterbereiding waarin dashi en druif het verrassend goed met elkaar kunnen vinden. Schelvis, nochtans niet bekend om zijn subtiele smaak, weet de chef veel intensiteit te geven met chips van aardpeer, bouchotmosselen, scheermes en jus van de graten. Bij een genereus hoofdgerecht rond duif en schorseneer geven bloemspruiten – iets tussen bloemkool en spruit – en braambes een apart accent. En ja, zelfs bij de nagerechten blijft het niveau hoog. Bij vanillebiscuit komt een zuiver smakende sorbet van bloedsinaasappel, een chocoladetaartje krijgt het gezelschap van hazelnotencrunch en ijs op basis van pandan, een blad uit de palmfamilie.

De zachte prijzen van in het prille begin heeft Jean-Philippe helaas al opgetrokken. Het vijfgangenmenu kostte oorspronkelijk 86 euro, vandaag al 97 euro. De prijs voor zes gangen ging van 95 naar 108 euro.  Dat is stevig, maar als gast krijg je er kwaliteit voor in de plaats.

Deze zaak werd door de Sabato-recensent anoniem en betalend bezocht.

Jean-Philippe

| Bruggestraat 97, 8770 Ingelmunster
| Tel. 051/69.07.07 | jean-philippe.be
| Maandag en dinsdag gesloten

Rekening

145,50 euro per persoon (76 euro eten en 69,50 euro drinken).

Decibel

Gemiddeld 62 dB: akoestisch aangenaam.

Advertentie

Wijn

Sara-Sofia bewaakt een kleine, maar goede kaart. De elegante Chiroubles van Georges Descombes kostte 71 euro: iets minder dan drie keer de winkelprijs.

Kom ik terug?

Een sterk debuut, dat doet uitkijken naar meer. Ik kom terug.

Advertentie