Advertentie
sabato

Chef-d'Oeuvre | Recept: tomaat-mozzarella à la Bram Bogart

©Piet De Kersgieter

Chef en kunsthistoricus Matthieu Beudaert kookt de kunstactualiteit na. Deze week: een herinterpretatie van ‘Ecole Belge’ van Bram Bogart als een bord tomaat-mozzarella.

In 'Chef-d'Oeuvre' ontmoeten kunst en koken elkaar in de recepten van chef en kunsthistoricus Matthieu Beudaert van restaurant Table d’Amis.

‘Met een minimum aan ingrediënten – cementachtige specie en pigment – creëert Bram Bogart (1921-2012) krachtige abstracte werken, die van de muur spatten. Ze zijn loodzwaar, maar toch stralen ze een zekere lichtheid uit. Hij is een schilder die beeldhouwer is geworden. Als chef trekt de pasteuze, bijna romige structuur van zijn materiewerken me enorm aan. Vandaar dat ‘Ecole Belge’ me meteen opviel in de catalogus van de oktoberveiling bij De Vuyst.’

‘De witte klodders deden me aan mozzarella denken. Daarom deze herinterpretatie, een tomaat-mozzarella: even rechttoe, rechtaan als het kunstwerk zelf. Maar pas op, eenvoudig is dit gerecht niet: als de producten in zo’n pure vorm worden gebruikt, moeten ze van uitzonderlijke kwaliteit zijn. Net als dit kunstwerk.’

Recept

Tomaat-mozzarella à la Bram Bogart

Ingrediënten

  • 6 san-marzanotomaten
  • 2 bollen mozzarella
  • 100 gr. stracciatella di bufala
  • Olijfolie
  • Zwarte peper
  • 4 teentjes look
  • 2 takjes rozemarijn
  • Een snufje suiker

Bereidingswijze

Emondeer de tomaten: dompel daarvoor de tomaten enkele seconden in kokend water en laat ze onmiddellijk schrikken in ijswater. Verwijder het vel van de tomaten.

Breng de oven op een temperatuur van 60 °C. Leg de tomaten naast elkaar op bakpapier en kruid ze met zout en een snufje suiker. Droog de tomaten gedurende 2 à 3 uur. De tomaten zullen wat krimpen en de smaak zal geconcentreerder worden. Dompel daarna onder in olijfolie met de teentjes look en de rozemarijn. Op die manier kun je de tomaten enkele dagen bewaren.

Haal de tomaten uit de olijfolie en schik ze zoals op de foto met de mozzarella en de stracciatella. Bedruip met de olijfolie en kruid af met zwarte peper. Eenvoudig, maar wel een smaakbom.

‘Ecole Belge’ van Bram Bogart is lot 498 op de veiling van 22 oktober bij De Vuyst. De kijkdagen lopen tot en met 22 oktober.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie