sabato

Recept: kreeft met parelcouscous en basilicum

©Links: Rina Banerjee / Rechs: Piet De Kersgieter

Chef en kunsthistoricus Matthieu Beudaert kookt de kunstactualiteit na. Deze week: ‘Out of hollowness of world - She punctured tight...’ van Rina Banerjee.

INSPIRATIE

De werken op papier en sculpturen van de Indiaas-Amerikaanse Banerjee zijn een amalgaam van schijnbaar onsamenhangende bestanddelen uit zowat de hele wereld. Ze vertellen een verhaal van globalisatie, exotiek, migratie en interculturaliteit.

Chef Matthieu Beudaert: ‘De complexe sculpturen van Rina Banerjee zijn net als dit gerecht: een gelaagde assemblage met heel uiteenlopende ingrediënten in uiteenlopende texturen en uit verschillende culinaire culturen’.

RECEPT: Kreeft met parelcouscous en basilicum

Ingrediënten voor vier personen:

  • 2 kreeften van ongeveer 500 gram
  • 50 gram boter
  • 1 teentje knoflook
  • 50 gram parelcouscous
  • 1 limoen
  • 1 sjalot
  • 20 gram basilicum
  • 80 gram mayonaise

Voor de kreeft:

  • Kook een kreeft gedurende 2 minuten in ruim water.
  • Haal uit het water, breek de scharen af en kook de scharen nog 4 minuten verder.
  • Leg de kreeftenstaart en de scharen in ijswater zodat ze snel kunnen afkoelen.
  • Haal de kreeftenstaart en de scharen uit de schalen en dep ze goed droog.
  • Laat 50 gram boter goed warm worden en bak de staart en de scharen samen met een teentje knoflook rondom mooi aan.
  • Kruid ze af met wat grof zout en peper.

Voor de couscous:

  • Gaar 50 gram parelcouscous en breng op smaak met limoensap en zeste, peper, zout, en de boter waarin de kreeft is gebakken.
  • Voeg fijngesneden rauwe sjalot en basilicum toe.

Voor de basilicummayonaise:

  • Maak een klassieke mayonaise waaraan fijngesneden basilicum en limoensap zijn toegevoegd.
  • Schik de kreeft op de couscous, werk af met de basilicummayonaise en enkele basilicumblaadjes. 

EXPO

De soloshow ‘Irresistible Earth’ van Banerjee vindt plaats t/m za 19 december bij Galerie Nathalie Obadia, Charles Decosterstraat 8, 1050 Brussel (di-za, 10-18 uur). 

Lees verder

Advertentie
Advertentie