Recept | Rijstpap met ananas en kaffirlimoen

Sterrenchef Nicolas Misera’s recept voor rijstpap met ananas en kaffirlimoen brengt een klassieker met een nieuwe frisse twist en een fruitige likeur.

‘Ik ben een fan van oldskool gerechten, ook voor desserts. Rijstpap is zo’n klassieker die je een mooie twist kunt geven door er frisse smaken aan toe te voegen.’

‘Hier heb ik voor een exotische variant gekozen, met in rum gepocheerde ananas en limoen. Door de rijst vooraf op te koken, verliest hij zetmeel, waardoor de rijstpap eleganter en lopender wordt.’

Advertentie
Advertentie

‘Probeer voor de afwerking een kaffir­limoen te vinden: die heeft een nóg intensere smaak dan gewone limoen, en geeft ook een mooie toets aan het gerecht.’

Advertentie

Ingrediënten (2 personen)

  • 100 gr. dessertrijst
  • 1,5 vanillestok
  • 2,25 dl melk
  • 1 dl room
  • 160 gr. kristalsuiker
  • 1 kaffirlimoen
  • 1/4 ananas
  • 4 dl witte wijn
  • 1 dl bruine rum
  • 50 gr. gember
  • 1 steranijs
  • 5 zwarte peperbollen
  • 1 limoen
Door frisse smaken toe te voegen, geef je een mooie twist  aan een klassieke rijstpap.’

BEREIDING

  • Schil de ananas en snijd in 4 stukken. Breng 1 liter water aan de kook samen met de witte wijn, bruine rum, gember, het merg van ½ vanillestok, 100 gr. suiker, de steranijs, zwarte peperbollen en de schil van 1/2 limoen. Pocheer gedurende 5 à 10 minuten en laat afkoelen in het pocheervocht.
  • Zet de rijst op in koud water en breng tot het kookpunt. Giet af en verfris onder koud water.
  • Zet de rijst vervolgens opnieuw op in melk, samen met 60 gr. suiker en het merg van 1 vanillestok. Laat 14 minuten op een zacht vuurtje koken tot de rijst gaar is. Het is belangrijk dat de rijst niet is platgekookt, maar nog ‘bite’ heeft.
  • Zet van het vuur, voeg 1 dl room toe en roer goed door. Breng op smaak met de zeste van kaffirlimoen.
Advertentie
Advertentie

AFWERKING

  • Versnijd de ananas en dresseer op de rijst. Werk eventueel af met een beetje gezouten boterkaramel en blaadjes Griekse munt.

DRANKENTIP

  • Umeshu, Kiko, 42 euro

Het rijstige en romige van dit dessert gaan goed samen met een fruitige Japanse likeur op basis van rijst. In deze umeshu uit Chiba – zo’n 75 kilometer ten oosten van Tokio – zijn ume-abrikozen gemacereerd in likeur die gedistilleerd is uit rijst. Dat geeft, samen met een minimale dosis suiker, fijne zoetzure accenten die we ook in de ananas terugvinden.

Te koop bij dimdining.be

Advertentie