Recept | Thaise kip van sterrenchef Nicolas Misera

De Aziatische keuken ligt wat buiten zijn comfortzone, maar toch maakte sterrenchef Nicolas Misera voor ons een eigen versie van Thaise kip.

‘De Aziatische keuken ligt wat buiten mijn comfortzone. Gerechten die ik wel graag eet, maar zelden klaarmaak’, vertelt chef Nicolas Misera. ‘Ik ben niet opgegroeid met die manier van koken. Daarom heb ik er een eigen versie van gemaakt. De typische smaakmakers – gember, pinda, kokos – zijn behouden, maar de kippendijen zijn vervangen door kippengehakt.’

Sterrenchef Nicolas Misera’s versie van Thaise kip.
©Eva Beeusaert
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Ingrediënten

2 personen

Voor de saus

  • 3 teentjes look
  • 1 fijngesneden chilipeper
  • 1 el fijngesneden gember
  • 100 gr. pindanoten
  • 100 gr. pindakaas
  • 1 fijngesneden stengel citroengras
  • 1 el vissaus
  • Het sap van 1 limoen
  • 1/2 lepel ketjap (Indonesische sojasaus)
  • 150 ml kippenbouillon
  • 1 koffielepel rijstazijn
  • 150 ml kokosroom
  • 2 takjes geritste munt, fijngehakt
  • 3 takjes geritste koriander, fijngehakt

Voor de rijst

Advertentie
  • 100 gr. witte rijst
  • 1 sjalot
  • 1,5 dl kippenbouillon
  • 1,5 dl kokosmelk
  • Olijfolie

Voor de kip

  • 300 gr. kippengehakt
  • 1 ei
  • 1/2 fijngesneden sjalot
  • 1/4 bussel fijngesneden koriander
  • 1 el paneermeel
  • Peper en zout
  • 1 puntpaprika
Stoof de look, gember, chilipeper, pindanoten en het citroengras aan in een eetlepel arachideolie.
©Eva Beeusaert
Advertentie

Bereiding

Maak de saus.

  1. Stoof de look, gember, chilipeper, pindanoten en het citroengras aan in een eetlepel arachideolie. Blus met de kippenbouillon en kokosroom. Voeg vervolgens de vissaus, ketjap, limoen en rijstazijn toe. Laat 1 uur pruttelen op een zacht vuur.
  2. Mix het geheel met een staafmixer of in de blender. Voeg de pindakaas toe en mix vervolgens nogmaals krachtig. Haal door een fijne zeef.

Bereid de rijst.

Advertentie
  1. Fruit de sjalot aan in een scheut olijfolie en voeg de rijstkorrels eraan toe. Laat de rijst kort meebakken en voeg vervolgens de bouillon en kokosmelk toe. Laat 10 minuten onder een deksel garen op een matig vuur, zonder te roeren.

Maak de kippengehaktballen.

  1. Meng alle ingrediënten voor de kippengehaktballen samen, kruid af met peper en zout en kneed goed. Rol balletjes met een diameter van 4 centimeter.
  2. Snijd de puntpaprika in julienne en houd stand-by.
  3. Bak de gehaktballen aan in een grote braadpan met een klontje boter en een scheutje olijfolie. Voeg de puntpaprika toe en laat de gehaktballen aan alle kanten goudbruin bakken. Haal uit de pan zodra ze goudbruin zijn en houd ze stand-by.
Advertentie
Bak de gehaktballen aan in een grote braadpan met een klontje boter en een scheutje olijfolie.
©Eva Beeusaert
Advertentie

Afwerking

  1. Verwarm de saus, voeg de gehaktballen toe en werk af met de groene kruiden.
Verwarm de saus, voeg de gehaktballen toe en werk af.
©Eva Beeusaert

Drankentip

| Ginger & Lemon Sparkling Kombucha, Jarr x Boury Bottled
| 2,65 euro (33 cl)
| Te koop via bouryboutique.be en bij gespecialiseerde drankenhandels

Driesterrenchef Tim Boury bedacht samen met de Vlaamse kombuchamaker Jarr een kombucha op basis van gefermenteerde groene thee met gember en citroen. Die combineert friszure toetsen met het pikante van gember, tonen die ook terugkomen in dit gerecht. Tegelijk proeft deze kombucha ook heel zuiver en dorstlessend: een mooie, niet-alcoholische begeleider van Aziatische gerechten.