36 uur in Milaan

Ontdek onze tips van de ‘locals’: de drie Rossetti-broers van het gelijknamige op-en-top Italiaanse schoenenmerk Fratelli Rossetti.

Dag 1

12u: Lunch à la Wes Anderson in de Fondazione Prada 

Advertentie
©AFP

Trek voor de lunch naar Luce, de bar-pasticceria van de Fondazione Prada, een door architect Rem Koolhaas gerenoveerde gin-distilleerderij uit 1910 in Zuid-Milaan. Met tien gerenoveerde en nieuwe gebouwen, waaronder het 'haunted house' in bladgoud en de pas afgewerkte Torre met uitzicht op het centrum van Milaan, is dit dé must see net buiten Milaan. 

In de pastelgroene en babyroze stoelen, de retrotafels en een oldskool jukebox van de Luce-bar herken je de signatuur van filmmaker Wes Anderson. 

Advertentie
Advertentie

Op de kaart: zowel vegetarische panini als broodjes belegd met zalm of foie gras. De taarten zijn bijna te mooi om op te eten. Hier lunch je tussen de traditionele Milanezen en Wes Anderson-liefhebbers.

Bar Luce is open tijdens de weekdagen, behalve op dinsdag, van 9u-20u. Vrijdag en in het weekend van 9u-21u. Largo Isarco, 2.

14u: Luc Tuymans' barokexpo 'Sanguine'

Op dezelfde site van de Fondazione Prada bezoek je de barokexpo 'Sanguine', gecureerd door kunstenaar Luc Tuymans. Hij mixt er werken van grote barokmeesters met klassieke hedendaagse kunstenaars. In Antwerpen was deze tentoonstelling al een succes. En in Milaan komen er nog 25 werken bij.

Expo te bezichtigen in de Fondazione Prada tot en met 25 februari. Largo Isarco, 2.

17u: Palazzo Brera en de verborgen tuin

Ga vervolgens in centrum Milaan naar Brera, de hipste buurt volgens de drie Rossetti-broers.

In het Palazzo di Brera uit 1776 huist de Pinacoteca di Brera, het nationaal museum waar je zowel oude als nieuwe Italiaanse meesters - denk aan Caravaggio en Modigliani - als hun internationale tegenpolen kunt bewonderen.

Advertentie
©Alberto Bernasconi

Achter het Palazzo di Brera ligt de botanische tuin Orto Botanico di Brera. Een goed bewaard geheim met amper toeristen, mooie natuur en een van Europa's oudste Japanse notenbomen.

Pinacoteca di Brera is dagelijks open, behalve maandag, van 8u30-19u15. De botanische tuin is dagelijks open, behalve op zondag, van 10u-18u. Via Brera, 28.

20u: L'aperitif, c'est chic

Advertentie
©Alberto Bernasconi

Volgens de CEO van Fratelli Rossetti, Luca Rossetti, is Radetzky een van de coolste bars van Milaan.

Rond 19 uur 's avonds zit het (verwarmde) terras steevast afgeladen vol met goedgeklede Milanezen die zich tegoed doen aan de uitgebreide snacks bij de aperitivo.

Open van zondag t.e.m. woensdag: 8u-1u30 en donderdag t.e.m. zaterdag: 8u-2u. Corso Garibaldi, 105.

21u: Eet échte pizza

Afgaande op de onaantrekkelijke façade zou je zo voorbij Pizzeria Sibilla lopen. ‘Maar dit is waar je moet zijn voor écht lekkere pizza', zegt creatief directeur Dario Rosseti.

'Mijn favoriet? Een margherita natuurlijk. Wel opletten bij een date: het is er zo klein dat iedereen dezelfde tafel deelt.’

Dagelijks open, behalve maandag, van 19u-23u30. Via Mercato.

23u: Voor wie nog niet uitgezongen is

©Alberto Bernasconi

De echte sfeer van Brera voel je in de Via Madonnina, de Via Fiori Chiari en de Via Fiori Oscuri: kleine straatjes met etalages en heel wat winkels.

Daar ligt ook een oude favoriet van Fratelli-voorzitter Diego: ‘Il Patuscino is een muziekbar die al bestaat sinds ik als twintiger in Brera woonde.’ Meezingen met de Italiaanse klassiekers is een must, juist zingen gelukkig niet. 

Dagelijks open, behalve maandag, van 21u-3u en op zaterdag tot en met 4u. Via Madonnina, 21.

...u: Overnacht in een desighotel

©rv

Hotel Viu springt in het oog dankzij zijn glazen façade met verticale tuin. De kamers en suites vallen op door hun ingetogen design met neutraal kleurenpalet en moderne texturen. Tip: de barman serveert de perfecte negroni, een klassieke Italiaanse cocktail met bitterzoete smaak.

Vanaf 200 euro voor een dubbele kamer. Via Aristotile Fioravanti, 6.

Dag 2

10u00: A slow morning

©rv

Take it slow en geniet van een espresso en ontbijt beneden in het hotel in restaurant Bulk. Deze fungeert als sociale hub met een open keuken en lage tafeltjes die uitkijken over Porta Volta's nieuw aangelegde plein.

Voor degenen zonder hoogtevrees: ontbijten of lunchen kan ook op het dakterras.

11u30: Italiaans design

©Alberto Bernasconi

Spring binnen bij Raimondo Garau. In deze boetiek vind je vooral Franse en Italiaanse meubelstukken uit de twintigste eeuw. Namen doen er niet toe, zolang het maar mooi is. ‘Raimondo heeft een ongelofelijke smaak. Hij richtte mijn hele huis in', vertelt creatief directeur Dario Rossetti.

Diego Rossetti’s favoriete stek voor Italiaans design is Robertaebasta, een antiekzaak met hoofdzakelijk Franse en Italiaanse meubels uit het interbellum, maar ook heel wat vintage design. ‘Van de drie winkels is de kleinste mijn favoriet.’

Raimondo Garau dagelijks open, behalve op zondag en maandag, van 10u-13u en 15u-19u30. Viale Francesco Crispi, 5b.
Robertaebasta is dagelijks open, behalve op zondag, 9u30-13u en 15u-19u30. Via Solferino, 3.

12u30: Verse Italiaanse ingrediënten om de thuisblijvers mee te verrassen

Van maandag tot donderdag vind je op de Via San Marco een lokale markt met de gekste seizoensgroenten, waarvan de kramers met plezier vertellen hoe je ze bereidt. Ook de halfjaarlijkse bloemenmarkt op de Piazza San Marco vindt creatief directeur Dario Rosetti de moeite.

De eerstvolgende bloemenmarkt vindt plaats op 30-31 maart, Piazza San Marco 2

13u30: Lokale lunch

©Alberto Bernasconi

Bij rood-witte tafellakens moet je in Italië oppassen: ‘Toeristenvallen!’ Een Milanees restaurant dat Carminio - ofte karmijnrood - heet, is dan weer een aanrader waar alle toeristen voorbijlopen. Creatief directeur Dario Rossetti: ‘Ik kom hier graag voor een pranzo, een lunch, nadat ik met mijn vrouw een dagje heb gewinkeld in de stad.’

De keuken is eenvoudig en lokaal, met producten van boerderijen uit de streek, maar dat vertaalt zich niet in een typische kaart. Hier staat hummus broederlijk naast pasta op het menu. 

Dagelijks open, behalve op zondag, van 12u30-14u30 en 19u30-22u30. Via del Carmine, 3

15u: Kuier langs piazza del Carmine

Een gezellig plein op een boogscheut van restaurant Carminio. Even uitblazen in de zon op een van de terrassen met uitzicht op de Santa Maria del Carmine, een kerk gebouwd in 1446. 

15u30: Italian style

Voor mannen die zich bij voorkeur wat klassieker kleden, is Slowear een perfect gecureerde lifestylewereld. De bedoeling is dat de winkel als een thuis aanvoelt. Wie na het shoppen van de ideale dandylook nog door de kunst- en designboeken wil gaan, is meer dan welkom en krijgt er met wat geluk nog een verse negroni van de barman bij. 

©Alberto Bernasconi

In The Store vind je Italiaanse merken als Dondup en Jacob Cohen. 'Hier kun je samen met je partner komen winkelen op zondag.' Het aanbod bestaat zowel uit dames- als herenkleding. Lachend: ‘Ik ben dan op zoek naar een broek, mijn vrouw vindt een hele kleerkast', vertelt CEO Luca Rosseti.'

Slowear dagelijks open van 10u30-19u30. Via Solferino, 18. The Store dagelijks open van 10u30-19u30. Via Solferino, 7.

18u: Inchecken

Vliegen kan dagelijks vanuit drie verschillende luchthavens. De grootste luchthaven is Milaan-Malpensa, gevolgd door Milaan-Linate en de luchthaven Orio al Serio, nabij Bergamo. Milaan-Linate sluit voor renovatiewerken van 27 juli 2019 tot en met 28 oktober 2019.
Gesponsorde service

Lees Meer