5 plekken die nog niet door de Instagram-generatie zijn platgelopen

Horden fotograferende Instagrammers. Je wil er als reiziger liever niet tussen belanden. Vijf anti-Insta-plekken om nu te ontdekken.

‘Een crisis zoals we die nog nooit hebben meegemaakt’, noemde de politiechef van Lake Elsinore het. De oorzaak? Een gigantisch veld oranje klaprozen. De bloemen op zich vormden niet het probleem. Wel enkele influencers, die de feloranje bergflank in de buurt van het Californische stadje tot officieuze Instagram-achtergrond du jour bombardeerden. Gevolg: horden met smartphones en selfiesticks uitgeruste fans overrompelden het stadje en het veld, vertrappelden de bloemen en veroorzaakten enorme files. Voor het stadsbestuur van Lake Elsinore zat er niets anders op dan een populaire toegangsweg af te sluiten, kwestie van de massa wat te temmen.

Lake Elsinore is niet de enige plek met een Instagramprobleem. Steeds meer beroemde Insta-bestemmingen moeten wegens té populair aspirant-influencers vriendelijk vragen hen níét te bezoeken.

Advertentie

In Canada zagen enkele boeren zich genoopt influencers te weren van hun zonnebloemveld. In Parijs smeekten bewoners van de in pasteltinten badende rue Crémieux om bezoekers ’s avonds en in het weekend te weren, zodat ze gewoon weer rustig naar hun voordeur kunnen wandelen zonder over de Instagrammers te struikelen.

De volgende bestemmingen zijn gelukkig nog niet door Instagrammers overrompeld. We geven enkele tips mee, want ter plekke googelen is niet altijd even gemakkelijk.

Alleen per helikopter Sheldon Chalet in Denali National Park, VS

Advertentie
©rv

Een luxueus, vijf slaapkamers tellende lodge in het hart van een nationaal park, op de flanken van de hoogste berg van Noord-Amerika? Dat kan, met dank aan wijlen Don Sheldon, een bushpiloot die het park in kaart bracht en er een lodge bouwde. Die wordt nu uitgebaat als een luxueus pied-à-terre en is alleen toegankelijk per helikopter of vliegtuig.

Advertentie

Er is geen bereik en geen internet. Maar de lodge beschikt wel over een gids, een chef-kok en een conciërge die bezoekers op hun wenken bedienen tussen de bezoekjes aan iglo’s, hotsprings, skipistes en het aanschouwen van het noorderlicht door.

Tip? Voor de durvers: een tocht op de nabijgelegen Ruth-gletsjer. Tours zitten niet in de prijs van het chalet.

Tussen de ijsschotsen, Quirpon Island, Canada

©rv

‘Eens van alles weg zijn’ krijgt een totaal nieuwe betekenis op Quirpon Island, een eilandje aan het noordoostelijke uiteinde van Newfoundland, Canada. Het wordt een van de meest afgelegen plekken ter wereld genoemd. Je kunt er alleen naartoe als je ook in een van de Quirpon Lighthouse Inns verblijft, en die zijn alleen per boot bereikbaar. Er is geen wifi en amper bereik, dus tijd spenderen doe je er met de papegaaiduikers, de ijsberen, de vossen, de orka’s, de walvissen en de ijsschotsen… Veel ijsschotsen.

Tip? Met een opblaasbaar bootje tussen de ijsschotsen en walvissen laveren klinkt misschien niet ideaal, maar de zodiac-tours met gids zijn het avontuur meer dan waard. 

Gelieve de luipaarden niet te storen, Yala National Park, Sri Lanka

©rv

Geen idee waarom je tijdens een tête-à-tête met de majestueuze luipaarden, olifanten en beren van het Yala National Park in Sri Lanka naar je telefoon zou willen staren. In ieder geval berg je je smartphone maar beter op, adviseert de lokale overheid. De mobieltjes leidden eerder al tot problemen.

Sommige toeristen gebruikten ze om de locatie van wild door te spelen aan andere groepen, die zich vervolgens naar die plekken repten en ongevallen veroorzaakten die ook slachtoffers maakten onder de wilde dieren.

Tip? Verblijf in de Wild Coast Tented Lodge, een luxueus tentenkamp in de buurt van het Yala National Park. Wild Coast Tented Lodge bevindt zich op een ruig strand met uitzicht op de Indische Oceaan. 

Weg van de Melkweg, Cape Range National Park, Australië

©rv

Op safari aan het strand? Nabij het grootste koraalrif ter wereld? Dat kan in het Sal Salis Ningaloo-resort, gelegen in de duinen van het spectaculaire Cape Range National Park nabij Perth, Australië. Je kampeert er in luxetenten zonder bereik en wifi. Komt goed uit: zo kun je je focussen op zwemmen tussen de haaien, dolfijnen, zeeschildpadden en meer dan 500 vissoorten in de buurt van het Ningaloo-koraalrif, dat Unesco-werelderfgoed is. En op de sterrenhemel zonder weerga.

Tip? Naar de hemel kijken. Het is nog even wachten, maar in april 2023 ligt Sal Salis pal in het pad van de totale zonsverduistering.

Heremiet chic, Parrano, Italië

©rv

‘Eremito’ betekent kluizenaar in het Italiaans, en dat vat het concept van het Eremito Hotelito del Alma, dat deel uitmaakt van de Design Hotels-keten, mooi samen. In het luxeklooster, gelegen in Umbrië - het groene hart van Italië - zonder je je helemaal af van de digitale wereld.

Het hotel is omgeven door 3.000 hectare beschermd natuurreservaat, en in de spartaanse kamers (zoals die van de monniken van weleer) is geen internet, telefoon, televisie of minibar. Gasten leggen zich toe op stoombaden, yoga en meditatie.

Tip? De gotische kathedraal in Orvieto, de Basilica di San Francesco in Assisi en zijn Unesco-erkend historisch centrum zijn must sees. Maar het beste van Umbrië proef je in I Sette Consoli, een verfijnd restaurant in Orvieto.  

Advertentie
Gesponsorde service

Lees Meer