sabato

Nieuw: Japan nu ook voor zonnekloppers

Op Yakushima is alles nog wild en onaangeroerd. Van grote toeristenhotels of strandstoelen is geen sprake. ©David De Vleeschauwer

Japan uw volgende zonbestemming? Als u het aan de excentrieke Amerikaanse kunstenaar Matthew Barney vraagt, antwoordt die volmondig ja. Volgens hem is Yakushima in het ultieme zuiden van het land een onontdekt subtropisch schuiloord met witte zandstranden en een ware jungle. Vergeet uw hawaïhemd niet!

Zit uw drukke, culturele rondreis door Japan erop? Alle hoogtepunten afgevinkt, veel gezien en gedaan en dus eigenlijk behoorlijk moe? Stel dan uw terugvlucht nog even uit en zak af naar het uiterste zuiden om uit te rusten op een fijn tropisch zandstrand, ver weg van het hectische Tokio en het Japanse vasteland.

De Amerikaanse kunstenaar Matthew Barney heeft het subtropische Yakushima op zijn lijst met 'mooiste plaatsen ter wereld' gezet.

De Okinawa-eilanden, de zuidelijkste prefectuur van Japan, wonnen de voorbije jaren al aan populariteit bij nationale en internationale zonnekloppers. Maar Yakushima, een van de negen vulkanische Osumi-eilanden in de prefectuur Kagoshima, staat voorlopig nog niet op de internationale reisradar. Vraag het maar aan Matthew Barney, de excentrieke Amerikaanse kunstenaar die nog getrouwd was met de IJslandse zangeres Björk. Hij zette het subtropische Yakushima op zijn lijst met 'mooiste plaatsen ter wereld'.

Niet alleen de stranden en het door de Unesco beschermde binnenland met grandioze wouden en een gifgroene jungle zijn een attractie. Het leven op Yakushima, 504 vierkante kilometer groot en 13.178 inwoners, verloopt nog altijd opmerkelijk trager dan in de rest van het land. Japanse toeristen komen naar hier om te duiken, hiken, peddelsurfen, kajakken en in hotsprings te baden. Ze ruilen dan hun typische maatpakken in voor 'kariyushi's' - de Japanse versie van het hawaïhemdje - en laten hun rigide corporate-leven volledig achter zich. Niet dat je hier typische beachresorts vindt: op Yakushima is alles nog wild en onaangeroerd. Van grote toeristenhotels of strandstoelen is geen sprake.

Wie weleens wat anders wil dan de typische strandvakantie op Ibiza of de Caraïben kan naar Yakushima, een van de negen vulkanische Osumi-eilanden in de prefectuur Kagoshima. Hier rijmt Japan op zee en strand. ©David De Vleeschauwer

Sea Grill
Verblijven in een 'minshuku', een eenvoudige herberg op vijf minuten wandelen van het strand, is de fijnste manier om Yakushima te leren kennen. Ons favoriete adres is Shikinoyado-Onoaida. Bij goed weer wordt het Japanse ontbijt en diner op het terras met uitzicht op de berg Moccyomu geserveerd. Mooier kan niet. 's Avonds bereidt de vriendelijke eigenaar, die zelfs wat Engels kan, heerlijke Japanse gerechten met alles wat uit de zee komt. Kleine grills worden in het midden van de tafel gezet en het doe-het-zelfconcept creëert onmiddellijk ambiance en sfeer. Het duurt niet lang voor u ijskoude glazen Sapporo-bier met uw buren aan het delen bent. Shikinoyado-Onoaida heeft behalve de kamers met de traditionele tatami zelfs enkele verblijven met westerse bedden en een eigen badkamertje.

Wilt u iets meer luxe, dan is er het Sankara Hotel. Het ligt wat hoger, verborgen in het uitbundige groen. Alle kamers hebben uitzicht op de zee, waar elke morgen de zon op spectaculaire wijze boven de horizon piept. De Japanners vinden het fantastisch en staan steevast aan het grote zwembad klaar om foto's en selfies te schieten.

Zon-en-strandvakantie op eiland Yakushima. ©David De Vleeschauwer

Wie even weg wil van dat zwembad kan terecht in een van de vele natuurlijke hotsprings, de typische warmwaterbronnen net naast de oceaan waar soms wat minder fraaie golfbrekers zijn gebouwd om stormen of tsunami's tegen te houden. Meestal bent u hier moederziel alleen.

Bezoek zeker ook Inakahama Beach, waar van augustus tot begin oktober duizenden zeeschildpadden uit het ei komen en zich een weg schuifelen naar de azuurblauwe zee. Vlak aan het strand ligt de Soyotei Ryokan, een oude herberg die nog altijd door de oorspronkelijke familie wordt gerund en waar de elf kamers, met traditionele tatamimatten, verborgen zitten in typische houten gebouwtjes die veelal uitkijken over het water. Ook hier omvat de prijs van de kamer ontbijt én avondeten, zodat u bijna 'pieds dans l'eau' van het eerlijke homefood van de eigenares kan smullen.

Behalve zee en strand krijgen bezoekers aan het gedeeltelijk door de Unesco beschermde eiland Yakushima ook nog eens een binnenland met een grandioze jungle. ©David De Vleeschauwer

7.000 jaar oude ceder
Wie toch voldoende zou krijgen van zee en strand op dit gedeeltelijk door de Unesco beschermde eiland kan nog altijd terecht in het groene, bijna spookachtige binnenland van Yakushima. Net achter de stranden tref je mysterieuze wouden en een jungle aan, bedekt met gifgroen sponzig mos en volgepakt met 'sugi' of Japanse cederbomen. Gigantische exemplaren, waarvan sommige tot 7.000 jaar oud zijn, doen hun best om de hemel te raken. Cederhout is heilig voor Japanners - geen wonder dat je hier talrijke souvenirwinkeltjes vindt waar ze uitsluitend cederhouten producten verkopen. Soms huppelen er ook 'sika's' rond, kleine herten die niet bang zijn van passanten met kodaks en selfiesticks. Dit is en blijft Japan.

Ernaartoe?
Yakushima ligt op 90 minuten vliegen vanuit Tokio of op 30 minuten vliegen vanuit Kangoshima. JAL is de enige maatschappij die ernaartoe vliegt. Vanaf Kangoshima bereik je het eiland in 2,5 uur met de ferry. www.jal.co.jp/yokosojapan/
Als u van plan bent zelf met de auto te rijden, moet u vooraf uw Belgische rijbewijs laten vertalen naar het Japans.
www.rhinocarhire.com www.jaf.or.jp
Wanneer?
De beste reisperiode is tijdens onze herfstmaanden. De temperatuur zakt nagenoeg nooit onder 17 °C.
Logeren?
Shikinoyado-Onoaida: 66 euro per persoon, met ontbijt en diner inbegrepen. www.h3.dion.ne.jp
Sankara Hotel & Spa: vanaf 490 euro voor twee personen in half pension. www.sankarahotel-spa.com
Soyotei Ryokan: vanaf 100 euro per persoon, in half pension. www.yesyakushima.com
Suginoya-cottages: vanaf 80 euro per nacht voor een dubbele cottage. www.booking.com

Nog op het must visit-lijstje voor de Yakushima-bezoeker is Suginoya, een artiest die houtbewerking tot een ware kunst heeft verheven. Hij maakt fijne stukken met eeuwenoude stukken ceder, pièces uniques vaak met een stevig prijskaartje: fragiele houten lepeltjes, natuurlijk gebogen, perfect voor theeceremonies, of flinterdunne dienbladen. Maar ook goedkope souvenirs zijn hier verkrijgbaar: voor - omgerekend - 8 euro kan je hier zelf een cederhouten chopstick maken.

Bij Suginoya kan je ook goedkoop overnachten in houten chalets die in het dichte woud verstopt liggen, met alleen het geluid van een kabbelende beek op de achtergrond. Er is ook een onsen, met uitzicht op de natuur, omringd door de dichte cederbomenjungle van Yakushima. Wedden dan het in een van de baden hier was dat Matthew Barney besliste dat dit een van de meest magische eilanden ter wereld is?

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie