sabato

Roadtrip door het Amerika van David Lynch

Het iconische Great Northern Hotel, nu de Salish Lodge & Inn, biedt een adembenemend uitzicht op de Snoqualmie Falls. ©RV

Mist, sparren, blokhutten en 'a damn fine cup of coffee': dit moet wel Twin Peaks zijn. Aan de vooravond van de nieuwe opnames bezoeken we de dorpjes waar David Lynch zijn cultserie draaide. Twin Peaks, letterlijk revisited.

'Diane, het is 11.30 uur, 24 februari en ik rijd Twin Peaks binnen.' FBI-agent Dale Cooper, ingevlogen om de mysterieuze moord op Laura Palmer op te lossen, spreekt zijn eerste dagboeknotitie in op zijn taperecorder. 'Welcome to Twin Peaks. population 51.201' valt er te lezen op het bord langs de pittoreske bergweg naar het schijnbaar vredige houthakkersstadje. Op de achtergrond torenen de pieken van Mount Si hoog boven de bomen uit. Op 12 april 2015 is het precies 25 jaar geleden dat in de eerste aflevering het lichaam van Laura Palmer werd teruggevonden in het geïsoleerde Noord-Amerikaanse stadje Twin Peaks. De serie, die David Lynch samen met Mark Frost produceerde, kluisterde in het begin van de jaren 90 wereldwijd meer dan 15 miljoen gezinnen aan de buis. In 2016 komt er een derde seizoen van de legendarische cultserie op de Amerikaanse zender Showtime. De negen afleveringen worden nog dit jaar opgenomen met David Lynch opnieuw in de regisseursstoel. Net zoals de personages zal ook het dorp 25 jaar ouder zijn.

Welcome to Twin Peaks ©RV

Bedrogen
Toen Lynch gevraagd werd in welke staat de populaire serie plaatsvond, ontweek hij de vraag zoals alleen Lynch dat kan: 'In een staat van verwarring.' En wie de locatiebeschrijving van FBI-agent Cooper in de serie ('8 kilometer ten zuiden van de Canadese grens') volgt, komt bedrogen uit. Het 'echte' Twin Peaks ligt 200 kilometer ten zuiden van de grens met Canada en een dik halfuur rijden van Seattle. Het fictionele seriestadje is een samenraapsel van drie sombere dorpen (Snoqualmie, North Bend en Fall City) in de Pacific Northwest, een regio in het noordwesten van Noord-Amerika. Wie de stad en haar wereldberoemde Space Needle achter zich laat via de Interstate 90 naar het oosten, ziet al snel het puntige profiel van Mount Si aan de horizon verschijnen. Die twee toppen van de berg zijn de echte Twin Peaks.

Verlaten spoorweg tussen Snoqualmie en North Bend. ©Margo Vansynghel

Wervelwind van mist
Het regent, slierten mist hangen tussen hoge sparrenbomen, iedereen woont in een blokhut en is geobsedeerd door koffie. Wie er rondrijdt, begrijpt meteen de aantrekkingskracht van deze streek op Lynch. De donkere bossen, een stoplicht dat wiegt op het ritme van de wind, flikkerende neonreclame en overweldigende bergen en watervallen. Een bedrieglijke vreedzaamheid en een unheimlich gevoel bekruipen je als de zon achter de bergen verdwijnt.

In plaats van de onheilspellende soundtrack van Angelo Badalamenti uit de 'Twin Peaks'-begingeneriek, weerklinkt vandaag vooral het gebulder van een wilde waterval. De Snoqualmie Falls is een van de grootste trekpleisters van de streek. Letterlijk: met zijn 82 meter is de waterval zelfs 30 meter hoger dan de hoogste van de drie Niagara-watervallen. Omdat het water in de winter gedeeltelijk bevriest, verandert de waterval bij vriestemperaturen in een soort gigantische sculptuur van ijs en mist. Op zo'n dag is het niet verwonderlijk dat de Snoqualmie-indianen, die hier woonden vóór de kolonisten de streek ontdekten, geloofden dat de waterval een spirituele plek was. Wie zich vanaf het observatiedek laat overdonderen door het stromende water en de granieten kliffen, herkent meteen het hotel en de waterkrachtcentrale uit de 'Twin Peaks'-intro. The Great Northern Hotel, in de serie het zwaartepunt van veel drama, heet vandaag de Salish Lodge & Inn. Alleen de gevel van het hotel diende als filmlocatie, de hotelkamers en lobby zijn níét die uit de serie.

De echte Salish Lodge speelt een klasse hoger. Geen houten balken, schreeuwerige vloerkleden of kleurrijke wandschilderingen, maar moderne noordwestchic. In alle 84 kamers van het gerenoveerde interbellumhotel brandt het haardvuur gemoedelijk. 'Na 25 jaar vragen bezoekers nog altijd of ze foto's mogen nemen van onze gevel', zegt hotelmanager Rod Lapasin. 'Mensen verblijven hier voor de 'Twin Peaks'-connectie. Met de nieuwe opnames in het vooruitzicht verwachten we nog een pak meer mensen te zien.'

Kilometers lange wandelpaden loodsen je doorheen de adembenemende bossen en langs glinsterende rivieren. ©Getty Images/Flickr RF

Loslopende fans
Enkele weken geleden lanceerde het hotel niet toevallig het nieuwe 'Great Northern Escape'-pakket 'voor de ultieme 'Twin Peaks'-ervaring. Behalve een nacht in het hotel omvat het pack ook een kaart met de hotspots uit de serie, een gratis download van het eerste 'Twin Peaks'-seizoen, 'a damn fine cup of coffee' met kersentaart in de Attic-bar met uitzicht op de waterval. Voor wie door al die spanning de slaap niet kan vatten, is er zelfs een passend slaapmutsje à la Dale Cooper: gin met salishhoning en cider.

De meeste 'Twin Peaks'-locaties spot je op de weg van Snoqualmie Falls naar North Bend. Het is amper een kwartiertje rijden, maar op die 8 kilometer kan je om de haverklap bij een hotspot halthouden. Aan de Mount Si High School bijvoorbeeld, die in de serie dienstdoet als school. Discretie is hier wel aangewezen: volgens directeur John Belcher bezorgen loslopende fans die de gevel willen fotograferen hem veel kopzorgen.

Keer terug langs het Borst-meer, waarin op een heldere dag de reflectie van de bergen adembenemend is. Aan de andere kant ligt een verlaten, met mos begroeide spoorlijn tussen de weg en de Snoqualmie-rivier geprangd. Ze begint ergens langs de weg en stopt abrupt in de rivier. De locatie is zo lynchiaans dat het amper te vatten valt dat Lynch ze niet gebruikte als achtergrond voor een bevreemdende scène.

Een klein zijspoor leidt nog naar de beroemde Packard's Sawmill, die nu als historische site beschermd is, maar waarvan behalve de iconische schoorsteen weinig overblijft. Toch is de voormalige zagerij de omweg meer dan waard, want twee locaties voor de prijs van één: aan de overkant zie je het originele politiebureau uit de serie, dat nu dienstdoet als school.

Terug op weg langs de Snoqualmie-rivier naar North Bend stoten we op de iconische bruinrode Reinig-brug. Hier filmde Lynch de fameuze scène uit de eerste aflevering, waar Ronette Pulaski aan de moordenaar ontsnapt met de bergen op de achtergrond. Vroeger werd de Reinig-brug gebruikt om timmerhout in en uit de Snoqualmie Falls Lumber Company te voeren, vandaag is ze afgesloten langs de wegkant. De enige manier om de brug te bereiken is via de golfclub in Snoqualmie, aan de andere kant van de rivier.

Art-decocinema in North Bend. ©Bill Beers

Diner deco
Hoewel meer dan 1 miljoen mensen jaarlijks de Snoqualmie-waterval bezoeken, krijgt het ingeslapen dorpje North Bend maar een fractie van die bezoekers te zien. Nochtans is het met zijn 6.000 inwoners meer dan charmant. Behalve de in- en uitrijdende vrachtwagens met stapels gekapte boomstammen en besneeuwde bergtoppen waar je ook kijkt, is hier ook Amerikaanse art deco te bewonderen.

Er is het North Bend Theatre uit 1941. En schuin over het kruispunt - de grootste en enige stadsader - ligt het RnR-eetcafé uit de serie. De art-decogevel uit het begin van de jaren 40 en het bijbehorende witgele 'Cafe'-bord zijn nagenoeg onveranderd gebleven, maar vandaag heet de typisch Amerikaanse eetgelegenheid Twede's. Het interieur kreeg na een brand in 2000 een update, maar met zijn zwart-witte vloer en blauwe plastic zetels heeft de 'diner' nog genoeg Peak-kitsch. Ook de koffiekoppen zijn op 'Twin Peaks' geïnspireerd. Alleen de 'Twin Peaks Cherry Pie' doorstaat de vergelijking met de hemels uitziende taart in de serie niet.

Enkele lokale 'rednecks' eten lichtjes slappe frieten met een hamburger (wafels, frieten en spek dubbelen hier als lunch én ontbijt) en op een computer die rechtstreeks uit de jaren 90 lijkt te stammen, speelt een man onafgebroken een videospelletje met laserraketten. Smalltown Amerika op zijn best. Inclusief de typische 'diner'-koffie. In tegenstelling tot de hete 'a damn fine cup of coffee' waarover FBI-agent Cooper in de serie niet kan zwijgen, krijg je hier een middelmatig afkooksel. Ook de serveersters zijn beduidend minder bevallig dan in 'Twin Peaks'.

Toch is Twede's een stop waard. Je koopt hier voor 2 dollar een kaart met alle 'Twin Peaks'-locaties. In de gang spot je er foto's van de jonge David Lynch ten tijde van de opnames en je kan er een foto nemen met de 'Welcome To Twin Peaks'-muurschildering. Of je stopt gewoon om te begrijpen waar Lynch zijn fascinatie voor 'diners' vandaan haalt.

Waar?
Op een halfuur rijden van Seattle, in het noordwesten van de Verenigde Staten (230 kilometer ten zuiden van Vancouver, Canada) tussen en in de stadjes North Bend, Snoqualmie en Fall City.

Ernaartoe?
Vanuit Brussel met British Airways of US Airways naar Seattle, vanaf 400 euro enkel. In Seattle huur je best een auto om de regio te verkennen.

Overnachten?
Het 'Great Northern Escape Package' in de Salish Lodge & Inn vanaf 279 dollar in een tweepersoonskamer, inclusief cocktails, koffie en kersentaart.
6501 Railroad Avenue SE, Snoqualmie, Washington.
www.salishlodge.com

Voor wie?
'Twin Peaks'-fanaten, citytrippers en sportievelingen.

Niet te missen?
De watervallen van Snoqualmie, snowboarden in de nabijgelegen bergen, wandelen in de bossen en in het pikdonker langs enkele locaties rijden.

Alle 'Twin Peaks'-locaties op www.intwinpeaks.com.
Info over de streek rond Seattle en Snoqualmie:
www.experiencewa.com.
Info over het skigebied: www.summit-at-snoqualmie.com

Alleen in het bos
Ook voor wie geen 'Twin Peaks'-fascinatie heeft, vallen er in de streek nog genoeg andere dingen te doen. De regio geniet bekendheid als sportbestemming. Golfen is hier populair: zelfs in de winter worden de witte ballen ver in de koude blauwe lucht geswingd. Daarnaast zijn er kilometerslange wandelpaden die je doorheen adembenemende bossen en langs glinsterende rivieren loodsen. En ook bergbeklimmers, mountainbikers, rafters, kajakkers, skiërs en snowboarders komen hier aan hun trekken.

Op amper 40 kilometer van Snoqualmie ligt de Snoqualmie Pass, een klein skigebied. Wie er oostwaarts naartoe trekt, stopt in het donker best nog even langs het Mount Si-motel. Niet om er voor 40 dollar in een povere kamer te overnachten, maar om in de in neon badende mist de 'Twin Peaks'-sfeer vaarwel te zeggen.

Of toch niet helemaal. Via diepgroene bossen rijd je het Snoqualmie-skigebied binnen. Vergaap je, net zoals FBI-agent Cooper, aan de 'geur en grandeur van al deze bomen'. Toen Kyle MacLachlan via Twitter aankondigde dat hij opnieuw in de rol van FBI-agent Cooper zou kruipen, voegde hij daar niet toevallig aan toe: 'May the forest be with you.'

Als Lynch' voorliefde voor mysterieuze bossen ergens wordt beantwoord, dan is het wel in de Pacific Northwest. 'Geen andere bossen in de States zijn zo majestueus als die in het noordwesten', zei hij ooit. Lynch groeide op in de streek. 'Mijn vader was als wetenschapper aan de slag voor het nationaal bosbeheer en reed met mij door de bossen in zijn groene truck, over landweggetjes en door de mooiste bossen met gigantisch hoge bomen en bergbeekjes met forellen', herinnert Lynch zich. 'Dan liet hij me achter en vertrok. Het was een vreemd, maar troostend gevoel om in het bos te zijn. Het is een plek waar mysterieuze dingen gebeuren.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie