De beste hotels en restaurants langs de Franse Côte Basque

De Côte Basque is legendarisch. De regio is even beweeglijk als de golven in haar achtertuin en de voorbije jaren brachten creatievelingen en chefs een ‘arty + foodie’-revolutie.

Alle dorpen en steden in deze regio – van het mythische Biarritz tot minder bekende zusjes zoals Hendaye – zijn anders, en toch hebben ze één zaak gemeen: de Atlantische Oceaan ligt voor de deur.

Advertentie
Advertentie

En Spanje om de hoek, want de Côte Basque is de laatste regio voor de grens. Die ‘frontier’-vibes zijn nooit ver weg en Frans Baskenland is een eigenzinnige grande dame, net zo grillig als de uitlopers van de Pyreneeën in het achterland.

Creatievelingen van binnen en buiten de regio focussen op de eigen identiteit en producten. Ze herontdekken en herinterpreteren kazen uit de bergen of een landschap dat, ondanks een toeristische bouwlaag, nog steeds betovert. Drie woorden vatten de huidige tendens samen: liefde voor Baskenland.

Advertentie
Advertentie

De local | Caroline Piechaud

In een ver verleden verzorgde Caroline Piechaud de marketing en communicatie voor de luxegroep Kering, maar de sympathieke surfster is vandaag een van de meest innovatieve ondernemers in de regio. Met ‘Providence, Moments and Goods’ organiseert ze pop-updiners met gastchefs en maakt ze T-shirts met gastdesigners. Zopas opende ze café/cantine Le Palmier in Hendaye, een badplaats die lange tijd ingeslapen leek, maar nu up-and-coming is.

Caroline Piechaud.
©Summer Staeb

De favoriete adressen van Caroline Piechaud staan hieronder aangeduid met een ❤. De Q&A met haar lees je lager in dit artikel.

Advertentie

Hotels

1 | Villa Anvers | Guéthary | ❤

Zoals de naam doet vermoeden heeft Villa Anvers een band met België. De eigenaars, Frank Menschel en Ann Van Melle, woonden lang in België, maar verloren hun hart aan Guéthary.

Hun villa heeft misschien wel het mooiste uitzicht in Guéthary: je kijkt er pal op Parlementia, de golf die Caroline Piechaud zo graag surft. Ramen openzetten staat gelijk met zee opsnuiven. Die ramen zijn overigens pareltjes, want de rood-witte villa is opgetrokken in de typische Baskische architectuur met charmante luikjes.

Villa Anvers heeft misschien wel het mooiste uitzicht in Guéthary: je kijkt er pal op Parlementia, de favoriete surfspot van onze local Caroline Piechaud.
©Veerle Helsen

Je boekt hier vakantieappartementen voor twee tot vijf personen, door Ann ingericht in een stijl die je het best kunt omschrijven als ‘antiek meets surf’. Frank en de kinderen surfen en Villa Anvers voorziet in board racks en andere faciliteiten om bijvoorbeeld je wetsuit uit te spoelen.

De tuin is een plek waar instant zeerust over je heen valt: ligbedden kijken er uit op het water en via een geheim pad bereik je in minder dan een minuut het strand. Caroline organiseert soms evenementen in Villa Anvers.

Rekening | Een vakantieappartement vanaf 125 euro voor 2 personen per nacht.

Website | villa-anvers.com

Villa Anvers

160 Chem. du Phare, 64210 Bidart, Frankrijk

2 | Hôtel de la Plage | Biarritz

Je kunt de stijl van dit nieuwe hotel in Biarritz omschrijven als ‘un décor ensoleillé’. Het baadt in een zonnige sfeer, met dank aan Olivier Granet-Sottis.

De artistiek directeur van Gaztelur richtte de kamers in met pastelkleuren, vrolijke lampen en kussens. Extraatjes zijn de salon-bibliotheek met een indrukwekkende collectie boeken over de Côte Basque én de rooftopbar met ‘s avonds ‘grignotages’, ofte hapjes, op het menu.

Hôtel de la Plage heeft ‘un décor ensolleillé’. De kamers baden in pastelkleuren.
©Hotel de la Plage

De locatie valt niet te overtreffen: Hôtel de la Plage heeft uitzicht op le Rocher de la Vierge, een rotspunt die je alleen kunt bereiken via een wandelbrug over zee.

Rekening | Vanaf 195 euro voor een tweepersoonskamer met patiozicht en 210 euro voor een kamer met zeezicht.

Hôtel de la Plage

3 Esp. du Port Vieux, 64200 Biarritz, Frankrijk

3 | Brindos | Anglet

Het vijfsterrenkasteel Brindos ligt aan het gelijknamige meer in Anglet. Je overnacht in kamers, suites of drijvende lodges op het water, te bereiken met een elektrisch bootje.
©Brindos

Brindos is een vijfsterrenkasteel aan het Lac de Brindos. Het gebouw uit de jaren 30 werd vorig jaar gerenoveerd en het interieur heeft een theatrale kasteelstijl die hier wonderwel past.

Je slaapt in kamers, suites of drijvende lodges op het water, te bereiken met een elektrisch bootje.

Brindos.
©Brindos

Een tip voor liefhebbers van zoet: Brindos heeft ook een onweerstaanbare chocolaterie, in samenwerking met chocoladespecialist Caze­nave, uit dé Baskische chocoladestad Bayonne. Dat lekkers wordt geserveerd aan gezellige zitbanken met uitzicht op het meer.

Brindos.
©Brindos

Je kunt La Chocolaterie ook boeken als externe gast en dat geldt eveneens voor het hotelontbijt, dat de hele dag op de kaart blijft staan.

Rekening | Vanaf 290 euro voor een tweepersoonskamer met ontbijt.

Brindos

1 All. du Château, 64600 Anglet, Frankrijk

4 | Hôtel Arcé | Saint-Étienne-de-Baïgorry | ❤

Zodra je de kustregio verlaat, kom je in een andere omgeving terecht: het hart van Frans Baskenland is grillig en bergachtig. Arcé mixt er authenticiteit met geschiedenis en een hedendaags culinair savoir-faire.
©David Duchon-Doris

Dit hotel-restaurant ligt in het hart van Frans Baskenland, op een uur rijden van de kust. Als je aan onze local Caroline vraagt waar ze het liefst naartoe trekt in een vrij weekend, tipt ze Hôtel Arcé.

Hôtel Arcé.
©David Duchon-Doris

Het prachtig ingerichte familiehotel bestaat al meer dan honderd jaar en mixt authenticiteit met geschiedenis en een hedendaags culinair savoir-faire. Het Baskische feest begint al bij het ontbijt, met lokale ham, schapenkaas of een stukje gâteau basque.

Hôtel Arcé.
©David Duchon-Doris

In de omgeving brengen de bergen en de natuur niets dan rust. De oceaan valt er niet te bespeuren en dat maakt deze tip van zeekind Caroline zo verrassend. Ze ziet de zee al elke dag, zegt ze, dus trekt ze in een vrij weekend graag het binnenland in. De kustregio is toeristisch, de grootste fout die je als bezoeker kunt maken, is het Baskische binnenland overslaan.

Rekening | Vanaf 150 euro per nacht voor een tweepersoonskamer. Half pension (ontbijt en diner) kost 70 euro per persoon.

Website | hotel-arce.com

Hôtel Arcé

Michelene, 64430 Saint-Étienne-de-Baïgorry, Frankrijk

Restaurants & Bars

5 | Aiete | Biarritz

Vroeger zat op dit adres in de wijk Bibi Beau­rivage in Biarritz een charcuterie, de witte tegels aan de muren zijn er nog de stille getuigen van. Aiete is een restaurantje waar je voorbij zou lopen als je het niet weet zijn, maar achter de kleine entree zit veel ambiance verscholen.

In de open keuken zie je de sympathieke chef Nicolas Breton aan het werk. Hij serveert gerechten à partager, om te delen dus. Zijn keuken is hedendaags Frans Baskisch met lokale producten en wereldse smaken, denk aan carottes rôties aux tandoori.

Even interessant is de wijnkaart met, onder andere, natuurlijke cider of een Baskische pastis.

Rekening | Gerechten à partager vanaf 12 euro.

Instagram | @aiete_biarritz

Tel. | +33/559.43.82.27

Advertentie

Aiete

22 Rue Harispe, 64200 Biarritz, Frankrijk

Q&A met local Caroline Piechaud

Laten we beginnen met Providence. Het concept verandert al eens, kun je uitleggen wat Providence is?

‘Mijn man Antoine en ik zijn begonnen met Providence als ex­po­­ruimte voor upcoming kunstenaars in Guéthary. Later werd het een restaurant waar we ’s avonds gastchefs uitnodigden. Dit jaar lanceren we ook het kledinglabel Moments and Goods.’

Wat betekent het dorp Guéthary voor jou?

‘Ik link het aan de mooiste ‘souvenirs’. Al sinds mijn tienerjaren spendeer ik er al mijn zomers, ik ken er elke uithoek. Later leerde ik er ook Antoine kennen. Het kreeg de jongste jaren een chic imago en dat zien we minder graag gebeuren. Samen met enkele andere koppels kochten we Café du Fronton, waar we een familiekeuken met toegankelijke prijzen willen brengen.’

Vorig jaar lanceerde je samen met Antoine ook Le Palmier, een bar/cantine in Hendaye. Het verschil tussen Hendaye en Guéthary kan bijna niet groter?

‘Hendaye is ideaal voor families, het heeft een weids, open strand en een brede boulevard met wonderlijke architectuur. De sfeer is er warm en iedereen voelt zich welkom. Het ligt op de grens met Spanje en die ‘frontier’-vibes spreken ons aan.’

Advertentie

Is de Côte Basque ook een bestemming voor foodies?

‘Absoluut! En dat mag vaker in the picture komen.’

Welke restaurants raad je ons aan?

‘Elkano in Spaans Baskenland is een sterrenrestaurant waar we altijd naar terugkeren. Bij Cheri Bibi in Biarritz staat nu de geniale Adrien Witte in de keuken. Nicolo in Biarritz wordt gerund door een Siciliaanse chef die slechts enkele tafeltjes bedient. Chez Mattin in Ciboure is een klassieker en Bocata in Saint-Jean-de-Luz combineert zomaar sandwiches en wijn.’

Je surft al sinds je dertiende. Surfen zit in het DNA van deze regio, hoe aanwezig is het in jouw leven?

‘Surfen kan verslavend zijn, maar ik probeer er geen verslaving van te maken. Ik zie surfen als een meditatie. Mijn DNA is er sowieso mee verbonden. Mijn vader surft ook nog altijd, 73 is hij intussen. Als hij tijdens een sessie één golf neemt, is hij superblij, een mindset waar we allemaal veel van kunnen leren.’

6 | Providence en Le Palmier | Guéthary en Hendaye | ❤

Providence is het restaurant slash de kunstruimte van onze local Caroline Piechaud. Die zijn ondergebracht in een schattig huisje op de hoek van het gezelligste plein in Guéthary. De oceaan ligt op enkele minuten wandelen en op het terras van Providence doe je niet aan peoplewatching, maar aan surferswatching.

Dit seizoen serveert Providence geen ontbijt of lunch, maar hou hun Instagram in de gaten voor pop-updiners en andere evenementen.

Vorig jaar opende onze local Caroline Piechaud café/cantine Le Palmier in Hendaye, het laatste dorp voor de Spaanse grens. Er vindt momenteel een tijdelijke expo plaats van illustrator en surfster Pandora Decoster.
©Veerle Helsen

Vorig jaar openden Caroline en haar man Antoine ook Le Palmier in Hendaye, het laatste dorp voor de Spaanse grens. Le Palmier is een ‘café/cantine’ met slechts een handvol gerechten en enkele pizza’s op het menu.

De locatie van het mooi bewaarde art-decogebouw is… het gezelligste plein van Hendaye. En wat de twee nog met elkaar gemeen hebben: beide adressen brengen schijnbaar eenvoudige gerechten op het bord, maar de smaakcombinaties zijn geniaal.

Rekening | Pizza’s in Le Palmier vanaf 12,5 euro, gerechten om te delen vanaf 12 euro.

Tel. | +33/559.31.59.04

Advertentie

Providence

548 Av. du Général de Gaulle, 64210 Guéthary, Frankrijk

Le Palmier

58 Bd du Général Leclerc, 64700 Hendaye, Frankrijk

Restaurants, Zien & Doen

7 | Gaztelur | Arcangues

Gaztelur is een antiquair, souvenirwinkel, florist én restaurant. In de winkel vind je deco-­items zoals kaarsen, champagneglazen, papierwaren of lokale, onafhankelijke reisgidsen.

‘Maître-artisan-fleuriste’ Mar López Díaz tovert met bloemen en boeketten, maar de echte eyecatcher van Gaztelur is het restaurant. De setting is er een waar je mond van openvalt: antieke tegelvloer, gouden lampen, zilveren kandelaars, spiegelwanden... Picture-perfect.

Buiten wacht een terras dat mogelijk nog meer imponeert. Onder bloemetjesparasols, aan gietijzeren tuinmeubels lunch of dineer je met uitzicht op de eindeloze kasteeltuin.

En wie kookt er? De kaart werd bedacht door Fabrice Idiart, de chef van het nabijgelegen sterrenrestaurant Moulin d’Alotz. Hij brengt er een toegankelijke (lees: goedkopere) versie van zijn keuken.

Rekening | Alle hoofdgerechten kosten 25 euro. Een driegangenmenu kost 45 euro.

Tel. | +33 559 230 464

Advertentie

Gaztelur

s/n, Chem. de Gastelhur, 64200 Arcangues, Frankrijk

8 | Bayonne

Bayonne, op een kwartier rijden van de kust, is een buitenbeentje in Baskenland. Het is de eerste stad die je passeert als je vanuit het Franse departement Landes naar Baskenland rijdt. Veel toeristen slaan Bayonne over, ze rijden nu eenmaal graag recht naar zee. Maar de stad, gelegen aan de rivier Nive, is een bezoek waard.

Haar kleurrijke façades aan het water brengen vrolijkheid, net als de gezellige pleinen, smalle verdwaalstegen en de ontelbare chocolaterieën.

In Bayonne brengen de kleurrijke façades vrolijkheid, net als de gezellige pleinen, smalle verdwaalstegen en de ontelbare chocolaterieën.
©Tom Sekula / Unsplash

Het is zo’n ministad waar je heen kunt zonder research. In één dag heb je ze gezien en verdwalen is onmogelijk. Het is niet de stad van de grote keuken, maar van de lekkere no-nonsensekeuken en de ‘très sympa’ bediening bij Janine. Een garantie voor een mooie lunchpauze tijdens een dagje Bayonne.

Rekening | Het menu van Janine wisselt elke dag, prijzen vanaf 14 euro.

Instagram | @janine.bayonne

Adres | 12 Rue Port de Castets, 64100 Bayonne

Advertentie

Bayonne

12 Rue Port de Castets, 64100 Bayonne, Frankrijk

9 | Venta Yasola | Urrugne | ❤

Op amper twintig minuten rijden van de kust sta je al aan de uitlopers van de Pyreneeën, die een landschap tekenen dat je altijd zal bijblijven.

La Rhune is een berg pal op de grens met Spanje waarrond meerdere wandelpaden slingeren. Aan de ene kant zie je in de verte de oceaan opduiken, aan de andere kant wacht het groene hinterland van Baskenland.

De honger wordt gestild in een restaurantje onderweg, Venta Yasola. Al is restaurant een groot woord: op het menu van de houten cabane staat omelet met frietjes of een bord charcuterie. ‘Maar wat smaakt op zo’n moment, met zo’n uitzicht, in die setting, beter dan een omelet’, dixit Caroline.

Rekening | Vanaf 5,5 euro voor een omelet.

Adres | Kaule Auzoa 16, 31789 Urrugne

Tel. | +33/34.60.951.58.60 | Telefonisch reserveren.

Advertentie

Er zijn meerdere wandelroutes naar La Rhune, maar een aanrader is de route die begint op de ‘Parking de Xurien Borda’ in Ascain.

Venta Yasola

Kaule Auzoa, 16, 31780 Bera, Navarra, Spanje

Zien & Doen

10 | Surf & The City | Biarritz

In Colors of Surfing ontdek je boards van lokale shapers en drink je koffie op een bankje voor de deur. De eigenaars verhuren ook een airbnb waar je de golven bijna kunt aanraken.
©Veerle Helsen

Surfen zit in het DNA van de hele Baskische kust, maar in Biarritz zit de sport verpakt in een laagje glamour en die combo is very Sabato.

Surf & The City.
©Veerle Helsen

Alle surftips in de stad oplijsten is onbegonnen werk, maar we maken een shortlist. De twee belangrijkste surfstranden zijn La Grande Plage en Côte des Basques, waar je meteen ook benodigdheden kunt huren of lessen volgen.

La Grande Plage

La Grande Plage, Biarritz, Frankrijk

Côte des Basques

Côte des Basques, 64200 Biarritz, Frankrijk
Surf & The City.
©Veerle Helsen

In het pastelkleurige Colors of Surfing ontdek je boards van lokale shapers en drink je koffie op een bankje voor de deur. De eigenaars verhuren trouwens ook een airbnb waar je de golven bijna kunt aanraken.

Colors of Surfing

22 Av. de Verdun, 64200 Biarritz, Frankrijk
Als je een idee wil krijgen van de arty surfvibes die Biarritz zo cool maken, ga dan fotograaf Thomas Lodin volgen op Instagram, een tip van onze local Caroline Piechaud.
©Thomas Lodin - thomaslodin.com

Bij More & Less staan de allermooiste longboards en Belza Surf Shop verkoopt surffoto’s van eigenares en surffotografe Cécilia Thibier. En als je een idee wil krijgen van de arty surfvibes die Biarritz zo cool maken, volg dan fotograaf Thomas Lodin op Instagram.

More & Less

4 Av. Reine Victoria, 64200 Biarritz, Frankrijk

Belza Surf Shop

2 Rue Peyroloubilh, 64200 Biarritz, Frankrijk
Advertentie