10 keer slapen, eten en doen in dit natuurwalhalla ten noorden van New York

Van ‘het nieuwe Brooklyn’ tot de ‘anti-Hamptons’: er bestaan veel bijnamen voor de regio rond de Catskills en Hudson Valley. Ten noorden van New York is een walhalla voor hippe natuurzoekers gegroeid.

Wat als je een vakantie wil weg van de stad, in de natuur, maar het liefst ook niet té afgelegen? Je wil ook lekkers proeven, hippe antiekstukken of designboeken shoppen en verblijven in mooie boetiekhotels.

Advertentie
Advertentie

Upstate New York is the place to be. Op twee uur rijden van New York zijn de Hudson Valley en Catskills magneten geworden voor wie de stad wil ontvluchten op zoek naar meer natuur, meer rust en ook meer betaalbare woningprijzen.

Onze local Erin Lindsey vat de vibe in de Catskills en Hudson Valley met haar reiswebsite mooi samen: Escape Brooklyn.

Advertentie
Advertentie

De local | Erin Lindsey

Erin Lindsey is de oprichtster van Escape Brooklyn, een website en Instagramaccount met bijna 100.000 volgers. Ze deelt er gedetailleerde reisgidsen, hotelreviews en tips voor dagtrips of weekendjes in Upstate New York, de groene regio ten noorden van New York waartoe ook Catskills en Hudson Valley behoren. Haar website is een schatkamer aan informatie en als je begint te snuisteren, ben je drie uur later nog altijd aan het lezen. Escape Brooklyn geeft zin om morgen te vertrekken.

Erin Lindsey.

De favoriete adressen van Erin Lindsey staan hieronder aangeduid met een ❤. De Q&A met haar lees je lager in dit artikel.

Advertentie

Hotels

1 | Callicoon Hills | Callicoon Center | ❤

Callicoon Hills biedt een moderne kijk op de ‘summer resort culture’ die deze regio al sinds de jaren 60 definieert.
©Callicoon Hills

In een oude mansion uit de jaren 30 zit hotel Callicoon Hills, omgeven door een zee van bomen zover je kunt kijken. De sfeer doet denken aan een ouderwets Amerikaans vakantieresort en tegelijk oogt de inrichting hedendaags. In 2021 werd het gerenoveerd en vandaag biedt het een moderne kijk op de ‘summer resort culture’ die deze regio al sinds de jaren 60 definieert.

Je blijft hier de hele dag hangen aan het zwembad, in de schaduw onder de bomen, in de Rise & Shine Coffee Shop voor een koffie of in de Conover Club, voor een cocktail.

Hotel Callicoon Hills.
©Callicoon Hills

Of je trekt eropuit: de omgeving staat bekend als een ‘great outdoors’-bestemming. Je vindt in een straal van twintig minuten rijden meerdere Catskills-highlights, zoals het Walnut Mountain Park, Livingston Manor of het beroemde dorp Bethel, waar in 1969 het Woodstock-festival plaatsvond.

Rekening | Vanaf 193 euro voor een tweepersoonskamer.

Website | callicoonhills.com

Callicoon Hills

1 Hills Resort Rd, Callicoon Center, NY 12724, Verenigde Staten

2 | Piaule | Catskill

In Piaule slaap je in architecturale bos-cabins in Japans-Scandinavische stijl. Door de grote ramen lijkt het alsof je tussen de bomen zweeft.
©Sean Davidson

Dit is een ‘landscape hotel’ in de uitlopers van de Catskill Mountains, vlak bij het dorp Hudson (zie tip 9). Je slaapt er in architecturale bos-cabins in Japans-Scandinavische stijl. Door de grote ramen lijkt het binnen alsof je tussen bomen zweeft. Piaule heeft behalve een restaurant ook een bosspa, met sauna’s, een verwarmd zwembad en een yoga- en meditatiestudio. Als je houdt van de dingen om je heen, kun je ze meteen kopen, want het merendeel van het interieur is ‘shoppable’.

Hotel Piaule.
©Sean Davidson

Piaule is ook de naam van het homewarelabel van eigenaars Nolan McHugh en Trevor Briggs. Wie zich afvraagt wat je in deze regio zoal kunt doen of bezoeken: het hotel maakte een uitstekende onlinebuurtgids in Google Maps, te raadplegen op de website. Er staan meer dan veertig tips in verzameld, van koffiebars tot de beroemde Kaaterskill-watervallen.

Rekening | Vanaf 487 euro voor een tweepersoonskamer.

Website | piaule.com

Piaule

333 Mossy Hill Rd, Catskill, NY 12414, Verenigde Staten

3 | Little Cat Lodge | Hillsdale

Little Cat Lodge ademt een en al bergsfeer.
©Chris Mottolini

Een nieuwe ‘mountainside getaway’ aan de voet van de Catamount Mountain, op ruim twee uur rijden van New York en exact even ver van Boston.

De inrichting van Little Cat Lodge is van LoveIsEnough, de designstudio van Loren Daye, de voormalige creative director van de Ace Hotel Group. Dit is een boetiekhotel met twaalf kamers, twee suites, een resto/taverne, zwembad en een ‘cedar barrel dry sauna’.

Little Cat Lodge is ingericht door LoveIsEnough, de designstudio van Loren Daye, de ex-creative director bij de Ace Hotel Group.
©Chris Mottolini

Vroeger vond je hier de Swiss Hutte Inn and Restaurant, en die bergsfeer van toen zit er nog altijd in. Als je al in the mood of – beter gezegd – in the woods wil komen: de Little Cat Lodge heeft een fijne playlist op Spotify.

Rekening | Vanaf 251 euro voor een tweepersoonskamer.

Website | littlecatlodge.com

Spotify | Little Cat Lodge

Advertentie

Little Cat Lodge

37 Catamount Rd, Hillsdale, NY 12529, Verenigde Staten

Hotels, Restaurants & Bars

4 | The Maker | Hudson

Het kleinschalige hotel The Maker, met slechts een tiental kamers, zit verspreid over drie historische gebouwen in Hudson, het dorpje dat al eens het ‘nieuwe Brooklyn’ wordt genoemd. Het interieur is sexy, romantisch en sen­sueel, dit hotel mixt moeiteloos art deco en mid-century. De eigenaars, Lev Glazman en Alina Roytberg, zijn ook de oprichters van het beauty- en parfumlabel Fresh en hun knowhow over geuren hangt in de lucht.

Sommige kamers (die genoemd zijn naar creatieve beroepen zoals The Writer of The Architect) hebben een goedgevulde bibliotheek, andere een rooftopterras.

The Maker is niet alleen een boetiekhotel, maar heeft ook een koffiehuis en een restaurant.
©Francine Zaslow

The Maker is ook populair bij de buurt­bewoners en dat heeft het onder meer te danken aan het koffiehuis, waar de blinkende meubels en gouden details doen denken aan een Weens café uit de vorige eeuw. De broden zijn versgebakken en alle gebakjes, koekjes en meer komen van de lokale bakkerij Bartlett House. Er zijn ook een restaurant (in een serre), een piano­lounge (in een oud koetshuis) én een juice bar (naast de gym). Kortom, er valt sfeer te snuiven.

Rekening | Vanaf 390 euro voor een tweepersoonskamer.

Website | themaker.com

The Maker

302 Warren St, Hudson, NY 12534, Verenigde Staten

Restaurants

5 | Stissing House | Pine Plains

Stissing House is ondergebracht in een houten herberg uit de achttiende eeuw. Chef Clare de Boer haalt haar inspiratie uit oude Shaker-­kookboeken.

Stissing House is het eerste solorestaurant van chef Clare de Boer, bekend van het New Yorkse SoHo-restaurant King. Ze is een voorbeeld van de vele Manhattan-chefs die de oversteek maken richting het hippe Upstate New York. Ze kocht een houten herberg uit de achttiende eeuw en renoveerde het karaktervolle gebouw tot ‘country tavern’. Binnen bleven de krakende vloeren, donkere balken en de houten toog bewaard. Denk er kaarsen en witte tafellakens bij en je begrijpt wat ze bedoelt met ‘landelijke taverne’.

Inspiratie voor de keuken haalde ze in de even oude Shaker-kookboeken, een religieuze groep waar recepten van generatie op generatie werden doorgegeven. Noem het een Amerikaanse versie van de Boerinnenbond. Aan die klassieke keuken voegde ze een hedendaagse twist toe.

Stissing House.

Dat de Boer een familiepersoon is, zie je ook op haar Instagram, waar ze geen picture-perfect Thanksgiving-gezinsportretten deelt, maar wel de oorlogs­zone tussen speelgoed, cadeaupapier, etensresten en een hoop vuile afwas op het einde van een feestdag.

De Boer is geen chef die aan ‘showing-off’ doet. The New York Times omschreef haar keuken als een ‘plezier aan tafel’, en meer moet dat niet zijn.

Rekening | Hoofdgerechten tussen 30 en 47 euro.

Website | stissinghouse.com

Tel. | +1/518.771.30.64

Advertentie

Stissing House

7801 S Main St, Pine Plains, NY 12567, Verenigde Staten

Q&A met local Erin Lindsey

Hoe is Escape Brooklyn begonnen?

‘Als een hobbyproject. Ik werkte als graphic designer in de mode-industrie in New York en kreeg een burn-out. Ik reisde toen vaak naar het noorden van New York, om te wandelen en boerderijkraampjes of vlooienmarkten te bezoeken. Net toen Instagram werd gelanceerd, begon ik mijn trips te documenteren en zo is alles gegroeid. Sinds 2013 is er ook een website en vandaag is Escape Brooklyn mijn job.’

Voor iemand die het gebied niet kent, kun je het verschil uitleggen tussen Hudson Valley en de Catskills?

‘Om te beginnen zijn ze geografisch totaal verschillend. De Catskills zijn bergen en de Hudson Valley is een vallei. Gezien de nabijheid en de gemakkelijke toegang vanuit New York, via Metro-North bijvoorbeeld, is de Hudson Valley meer ontwikkeld dan de Catskills. De klimatologische omstandigheden zijn er iets zachter dan in de Catskills, waar de winters soms meedogenloos kunnen zijn. Het is moeilijk om de sfeer goed te beschrijven, maar wat in me opkomt, is dat de Catskills een meer ruige, ruwe vibe hebben dan Hudson Valley.’

Kun je enkele favoriete hotels tippen?

‘Urban Cowboy, Callicoon Hills, Seminary Hill, Hotel Kinsley en Woodstock Way. Dat zijn boetiekhotels, maar ik ben evenzeer fan van airbnb’s of vakantiewoningen.’

Advertentie

Escape Brooklyn heeft sinds kort een zusje?

‘Yes, Escape LA. Sinds 2020 breng ik de winters door in Californië, waar ik dezelfde content verzamel en (langzaam) publiceer. Vorig jaar kocht ik een huis in Joshua Tree, dat ik wil renoveren tot vakantiewoning. Het is een magische plek en ik kan niet wachten om ze te delen.’

Heb je nog een geheime tip in Upstate New York?

‘Delaware County is ‘divine’ in de zomer: het is nog grotendeels landbouwgrond, dus je vindt er veel farmhouses, maar ook chefs die hiernaartoe verhuisden om te koken met de lokale producten. En je bent nooit ver weg van een rivier of meer, perfect voor een zwembeurt op een zomerse dag.’

Website | escapebrooklyn.com

Zien & Doen

6 | Luxury bike tour | Hudson Valley

In de Hudson Valley ligt de focus op farm-to-food-fietsvakanties en zelfs field-to-whisky-fietsvakanties.
©Gwen Kidera / DuVine

Het internationale DuVine organiseert fietsvakanties op ‘another level’. Vorig jaar nog riep het reismagazine Travel + Leisure de organisatie uit tot World’s Best Touroperator in de categorie avontuur. Ze stellen een fietsvakantie samen waarbij deuren opengaan die anders gesloten zouden blijven.

In de Hudson Valley ligt de focus op farm-to-food en zelfs field-to-whisky. Alle tussenstops zijn gelinkt aan een foodieplek, meteen ook dé grote expertise van DuVine, dat trouwens ook trips organiseert in Europa en Afrika. De Hudson Valley is niet alleen bekend om de whisky, maar ook om de kazen, maple syrup (esdoornsiroop), vers ijs van de boerderij, bourbon en cider.

Avonturenspecialist DuVine neemt je mee op fietstours langs geheime bossen in de Hudson Valley & Beyond.
©Gwen Kidera / DuVine

Verblijven doe je in Troutbeck, een historisch countryretreat op de grens van New York en Connecticut. Op de archieffoto’s staan beroemde gasten zoals Theodore Roosevelt en Mark Twain.

In de keuken kookt Gabe McMackin, die in 2020 zijn Michelinrestaurant The Finch in Brooklyn sloot. Hij is een fervente wielertoerist, fietst sommige dagen mee met de groep en deelt graag zijn favoriete adressen.

Rekening | Vanaf 3.929 euro voor een vierdaagse Hudson Valley Bike Tour.

DuVine Cycling + Adventure Co.

2235 Massachusetts Ave, Cambridge, MA 02140, Verenigde Staten

7 | Adirondack Park | ❤

Dé favoriete insidertip van onze local Erin Lindsey. ‘Dit park heeft misschien geen beroemde naam, maar Adirondack Park is groter dan Yellowstone, Everglades en de Grand Canyon samen.’ Je vindt het park in het noordoosten van de staat New York en het valt grotendeels samen met de gelijknamige Adirondack Mountains. ‘Hier kun je je nog echt onderdompelen in de natuur, tussen bossen, meren en bergen.’

Ze tipt er als accommodatie de Elk Lake Lodge. ‘Ik ben geen type voor een all-in en ik had nooit gedacht dat ik een all-inhotel zou aanraden, maar deze lodge overtrof al mijn verwachtingen.’

Adirondack Park doet misschien geen belletje rinkelen, maar is groter dan Yellowstone, Everglades en de Grand Canyon samen.
©RYANLEBEL / Getty Images

Het vakantiepark staat op een natuurdomein van bijna vijfduizend hectare en er kunnen maximaal een vijftigtal gasten verblijven. Op het programma staat geen animatie, maar vooral veel naar de natuur kijken. Je leert er ook vissen of vogels herkennen. ‘Ik spendeerde er een week. Het was een van de meest memorabele ervaringen die ik ooit in Upstate New York heb gehad.’

Rekening | Adirondack Park is gratis te bezoeken en verzamelt op zijn website alle accommodaties en activiteiten in het park. De Elk Lake Lodge boek je vanaf 430 euro per nacht voor een tweepersoonskamer, alle maaltijden en activiteiten inbegrepen.

Adirondack Park

New York, NY, Verenigde Staten

8 | Foreland | Catskill

Foreland noemt zichzelf een ‘campus for art & gathering’. Dit kunstcomplex is nog geen jaar open en brengt heel wat buzz naar de Hudson Valley. De meer dan achtduizend vierkante meter dichtgetimmerde industriële, vervallen panden met uitzicht op de Catskill Creek werden omgetoverd tot galerieën, kunstenaarsateliers, een koffiebar en restaurant.

De rode bakstenen doen ‘very Brooklyn’ aan en het hoeft niet te verwonderen dat hier New Yorkse kunstenaars onderdak vinden die de stad ontvluchten omdat de prijzen daar de rode pannen uit swingen.

Het kunstcomplex Foreland brengt heel wat buzz naar de Hudson Valley. Hier vindt in juli het Upstate Art Weekend plaats.
©Andre Maier

De site maakt deel uit van het Upstate Art Weekend (dit jaar van 21 tot en met 24 juli), met meer dan honderd evenementen en expo’s in dorpen langs de Hudson River.

Rekening | Foreland is gratis te bezoeken.

Instagram | @forelandcatskill

Advertentie

Hou hun website en Instagrampagina in de gaten voor de jongste exposities en nieuwigheden. Meer informatie over het Upstate Art Weekend via de website.

Foreland

361 Main Street 111, 125 Water St, Catskill, NY 12414, Verenigde Staten

Buurt

9 | Hudson

In de jaren 80 was Hudson, een stadje ten oosten van de Hudson River, populair bij antiekdealers, die op Warren Street de ene na de andere shop openden in mooi bewaarde victoriaanse huizen. Het was met andere woorden al cool voordat het bekend werd.

Vandaag zijn er meer dan zeventig antiekshops en Hudson wordt al enkele jaren het ‘nieuwe Brooklyn’ genoemd, omdat het ook schrijvers, kunstverzamelaars en designers aantrekt. Toch is Hudson anders: groener en meer ‘outdoorsy’, om een verschil te noemen.

Mona Talbott en Kate Arding verkopen lokale kazen en charcuterie.
©Matt Dutile 2021 www.mattdutile.com

Hudson is makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer, want er stopt een Amtrak-trein rechtstreeks uit New York, waardoor het een populaire weekendbestemming is.

Enkele winkeltips: Nikki Chasin (New Yorks funky kledinglabel), Talbott & Arding (lokale kaas en charcuterie), John Doe Record Shop (tweedehandsboeken en -platen), Clove & Creek (deco-items van New Yorkse makers), Paula Greif Ceramics (keramiek van een voormalige Condé Nast-artdirector) en The Quiet Botanist (een sprookjesachtige florist). En als het pauzemoment iets anders mag zijn dan hipsterkoffie, ga dan de kombucha-sorbets bij Culture Cream proeven.

Hudson

Hudson, New York 12534, Verenigde Staten

10 | Livingston Manor | ❤

Sally Wright renoveerde in Livingston Manor een cinemagebouw uit 1929 en maakte er met Catskill Art Space een exporuimte voor hedendaagse kunst van.

Als we een buurt tippen in de Hudson Valley, doen we dat ook voor de Catskills: Livingston Manor, meteen ook het favoriete dorp van onze local Erin Lindsey. ‘Het is namelijk waar ik woon’, lacht ze.

Enkele must-visits in Livingston Manor: de interieurzaak Homestedt, hotel The DeBruce en het Willemoc Wild Forest, waar je onder meer kunt vliegvissen.
©Peter Crosby

‘De voorbije jaren is Livingston Manor getransformeerd van een grijs dorp met leegstaande panden naar een levendige buurt met hippe winkels, wijnbars, resto’s, brouwerijen en zelfs een galerie van wereldklasse. Tegelijk is Livingston Manor nog altijd geconnecteerd met de natuur, het Willemoc Wild Forest-wandelparadijs ligt om de hoek.’ Enkele must-visits volgens Erin zijn wijnbar Upstream, hotel The Debruce, Catskill Art Space, en de ‘brewpup’ Upward Brewing.

Meer slaaptips in Livingston Manor vind je op de website van Erin.

Livingston Manor

Livingston Manor, NY 12758, Verenigde Staten
Advertentie