De exclusiefste privéclubs ter wereld

'Van een club die mensen zoals ik aanneemt, wil ik geen lid zijn,' zei de Amerikaanse komiek Groucho Marx ooit. Misschien had hij bij het zien van deze privéclubs zijn woorden ingetrokken. In deze bars nipt alleen de crème de la crème van een cocktail. Members only, natuurlijk.

1/ SNOEPFABRIEK DELUXE

Waar? The Battery, San Francisco.

Advertentie
Advertentie
The Battery, San Francisco.
©RV

Mikt op? Hippe ondernemers en creatieve geesten. Oprichters Michael en Xochi Birch, multimiljonair dankzij hun sociaalnetwerksite Bebo die ze in 2008 verkochten aan AOL voor meer dan 850 miljoen dollar (670 miljoen euro), claimen dat de club niet 'elite' is. Toch wordt The Battery al de meest 'inclusieve exclusieve club ter wereld' genoemd.

Look & locatie? Het gigantische Musto Plaza-gebouw in Jackson Square (het financiële district waar steeds meer bars opduiken) in San Francisco, was ooit een marmermagazijn en later een snoepfabriek. De Birches kochten het vijf verdiepingen tellende gebouw voor een kleine 11 miljoen euro. Decorateur en partyplanner Ken Fulk bedacht het exuberante decor voor de verschillende bars, de wijnkelder, de spa en het fitnesscentrum, de pokerkamer, het restaurant en een 14 kamers tellend boetiekhotel. Het terras van de penthousesuite biedt uitzicht op de baai van San Francisco met de wereldberoemde Bay Bridge.

Que pasa? Behalve eten en drinken kan je er elke 10 weken een nieuwe expo bewonderen of lezingen van ondernemers en denkers bijwonen. Maar je kan er ook feesten, onder meer in de bar, in afgehuurde privéruimtes of met twintig in een gigantische 'hot tub' brubbelen.

Binnen raken? 2.400 euro voor het eerste jaar, daarna 2.000. Eerst moet je genomineerd worden door een lid en vervolgens indruk maken op een comité. Als de club nog niet vol zit: The Battery beperkt het ledenbestand tot maximaal 1.200. Een lid kan per bezoek wel drie niet-leden meebrengen.

Advertentie
Advertentie

717 Battery Street, San Francisco CA 94111. www.thebatterysf.com

2/ VERY IMPORTANT VIPS

Waar? Kee Club, Hong Kong.

Advertentie
Kee Club, Hong Kong.
©RV

Mikt op? De internationale crème de la crème, van koninklijke families tot The Rolling Stones en Gwyneth Paltrow. 'Een publiek dat het ultieme in kunst, muziek, eten en wijn omarmt', volgens de Oostenrijkse horecaondernemers Christian en Maria Rhomberg, die KEE in 2001 openden.

Que pasa? Haute cuisine. In het dimsum-lunchrestaurant wordt met organische groenten uit de Ruijin-bergen van China gewerkt. Een tweede restaurant brengt mediterrane gerechten van sterrenchef Roland Levy Schuller (Hilton Rome). Er zijn ook maandelijkse gastchefs en kunstexpo's. Voor de partygangers zijn er twee aparte verdiepingen.

Look & locatie? Elk salon heeft een andere kleur: purper, rood en smaragdgroen. Het vierde, een gouden salon, is het privésalon van eigenares Maria Rhomberg en wordt alleen voor échte vips, zoals de koningin van Bhutan, geopend. Er is ook een Parijs appartement met Bauhausmeubilair en fiftiesbibliotheek. De Picasso's en Calders aan de muren komen uit de persoonlijke collectie van de Rhombergs.

Verborgen? Het pand ligt in het zakendistrict van Hongkong, maar je komt er niet zomaar binnen: deze club is een van de exclusiefste ter wereld.

Binnen raken? Als je niet wordt uitgenodigd, dan alleen op voordracht van een ander lid. Dan moet je wel bevriend zijn met Bill Clinton, Sting, Gwyneth Paltrow of Mick Jagger. Die zouden er allemaal al gespot zijn. Lidmaatschap kost 2.000 euro per jaar, maar voor een levenslang lidmaatschap betaal je slechts 6.000 euro. Een koopje, dus.

32 Wellington Street, Central, Hongkong. www.keeclub.com

3/ CLUBHUIS VOOR JETSETTERS

Waar? Clubhouse, Buenos Aires.

ClubHouse, Buenos Aires.
©RV

Mikt op? Gesofisticeerde jetsetters. Het soort reiziger dat ook de luxueuze boetiekappartementen, huizen en villa's van het bedrijf achter de club, Oasis Collections, huurt.

Look & locatie? Letterlijk een clubhuis. Het vier verdiepingen tellende gebouw in de hippe buurt rond Palermo Soho was ooit een privéhuis. Vandaag zijn er drie gastenkamers waar leden kunnen overnachten (de grootste meet 80 vierkante meter en heeft een privézonneterras), een lounge, een chic terras met buitenvuur, twee bars en een tuin met zwembad. In de woonkamer hangen echte Warhols.

Que pasa? Kunstexpo's, privédiners, modeshows, filmvoorstellingen en tja, pool party's.

Binnen raken? Via inschrijving, daarna volgt nog een 'informeel' sollicitatiegesprek. Zodra je binnen bent, kost een lidmaatschap 750 euro per jaar. Koppels betalen samen 1.200 euro. Leden mogen ook in de zusterclub in Rio de Janeiro binnen. Daar huist het clubhuis in een gerenoveerd jarenveertigpand, op een steenworp van Ipanema.

Costa Rica 4651 (e/Gurruchaga y Armenia), Buenos Aires. www.clubhouseba.com

4/ THE SOUND OF SILENCE

Waar? Silencio, Paris.

Silencio, Parijs.
©RV

Mikt op? Hippe kunstvogels. De Amerikaanse cultregisseur David Lynch, bekend van mysterieuze meesterwerken als 'Twin Peaks' en 'Inland Empire', is de mastermind van de club en hanteert een strikte aanvaardingspolitiek. Alleen 'creatievelingen met een sterke betrokkenheid bij hun vakgebied' komen erin.

Look & locatie? 'Mulholland Drive' (een film van Lynch uit 2001) meets hedendaagse club in 19de-eeuws gebouw. De regisseur overzag het hele design: van de zwarte toiletten over de strakke Wire-stoelen tot het tapijt in de hal en lounge werden door Lynch (in samenspraak met de architectuurfirma Enia en designer Raphael Navot) ontworpen. Elke ruimte - van de theaterzaal met dansvloer tot de bioscoop, de vergulde bar, de bosachtige rookzone en de lounge - ademt een andere sfeer uit.

Que pasa? Artistiek verantwoord feesten. Er worden ook nieuwe films voorgesteld en er zijn lezingen, gesprekken en expo's en wijn- en eetproeverijen. Vorige maand stonden foie gras en taramasalata, een Grieks-Turkse specialiteit, op het programma.

Verborgen? Hoewel je er alleen na officiële toestemming foto's mag nemen, kan je deze plek niet echt 'geheim' noemen. Het pand is intussen bijna even beroemd als Lynch zelf. Het vlammende pamflet 'J'accuse' van Emile Zola werd hier in de kelder gedrukt.

Binnen raken? Tot middernacht uitsluitend voor leden, daarna moeten gewone stervelingen nog voorbij de kieskeurige kleerkasten aan de deuren zien te raken. Toegangsgeld is er niet, maar voor een biertje betaal je algauw 10 euro en een glas wijn kan oplopen tot 80 euro. Lid worden kan via een aanvraagformulier, maar een aanbeveling van een lid helpt. Zodra je lid bent, betaal je 1.620 euro per jaar, inclusief conciërgeservice.

142 Rue Montmartre, 75002, Parijs. www.silencio-club.com

5/ VOLGENS HET BOEKJE

Waar? The Library, Londen.

The Library, Londen.
©RV

Mikt op? Visionaire creatievelingen. 'Freelancers, schrijvers, designers en mensen uit de theaterwereld', aldus oprichter Ronald Ndoro. De Londense ondernemer leerde de stiel als directeur van de Londense privéclub Apartment 58, waarvan hij medeoprichter was.

Look & locatie? Het hart van het Londense theaterdistrict. Ndoro gaf de ontwerpers van de designgalerie '19 Greek Street' - die Marc Jacobs en Vivienne Westwood tot hun klanten rekenen - de opdracht om een hippe bibliotheeksfeer op te roepen. De dubbele mezzanine, de open haard, het podium, de bar en bibliotheek werden ingericht met gerecycleerde materialen en hip, nieuw designmeubilair. De wand- en vloertegels werden gemaakt van lege drankflessen uit Soho.

Que pasa? Hier geen stoffige bedoening. Twee artconsultants zorgen voor nieuwe design- en kunsttentoonstellingen, 's avonds zijn er dj-sets, optredens en literaire evenementen. Binnenkort opent ook het restaurant The Kitchen de deuren en kan je in de Whisky Room terecht voor sterke dranken. Vanaf begin volgend jaar kunnen leden er fitnessen en mindfulnesscursussen volgen. Library klust ook bij als boetiekhotel: de zes gastenkamers met conciërgedienst de klok rond zijn open voor het publiek, maar leden krijgen prioriteit bij reserveringen.

Verborgen? Library gaat prat op een 'onopvallende ingang', maar het hippe interieur werd wel al geroemd door het magazine GQ en de nieuwswebsite The Huffington Post.

Binnen raken? Daar zijn ze bij Library vaag over. 'Stuur een mail', klinkt het. 'Dan zenden we een aanvraagformulier.' Potentiële leden worden voor een 'preview' en sollicitatiegesprek uitgenodigd. Vanaf 1.000 euro per jaar plus eenmalige inschrijvingsfee van 300 euro.

112 St Martin's Lane, WC2, Londen. www.lib-rary.com


Gesponsorde service

Lees Meer