Advertentie
sabato

De meest exclusieve privéclubs van New York

Metropolitan Club ©Jim Dow

Waar brengen James Cameron, Hillary Clinton of Jeff Bezos hun schaarse vrije avonden door? Een inkijk in de meest exclusieve en duurste privéclubs van New York.

De New Yorkse privégenootschappen, privéclubs en ‘members only’-bibliotheken kwamen per toeval op de radar van de uit Boston afkomstige fotograaf Jim Dow.

Het werd een tocht langs een nieuwe, verborgen wereld. In de oorspronkelijke clubs gold het geboorterecht als lidmaatschap. Bij andere moe(s)t je naar een bepaalde universiteit gegaan zijn. Maar ook geslacht, godsdienst en sport zijn klassieke criteria.

De oudste clubs bestaan al sinds midden 19de eeuw en richten zich op jonge mannen op weg naar de top. Bij het begin van de 20ste eeuw kwamen er ook clubs voor vrouwen. Vandaag zijn er nog maar twee grote clubs waarvan vrouwen geen lid kunnen worden. Al blijven ze wel opvallend blank, en het exclusieve terrein van wie er warmpjes in zit: het lidgeld bedraagt gemiddeld 5.000 dollar per jaar.

Dit zijn de meest fascinerende clubs op Jim Dow's radar.

1. Metropolitan Club

Metropolitan Club ©Jim Dow

Opgericht in? 1891.

Opzet? Een ‘social club’, opgericht door een groepje rijke mannen, onder wie bankier JP Morgan, uit frustratie omdat de elitaire Union Club de kandidatuur van veel van hun vrienden had verworpen. Deze club werd in de pers de ‘miljonairsclub’ genoemd, omdat de 25 stichtende leden tot de generatie van de ‘nieuwe rijken’ behoorden.

Bekende leden? Richard Nixon, Ronald Reagan, Gerald Ford, Bill Clinton (Amerikaanse presidenten), Salman Rushdie (auteur).

Genderbeleid? Eerst alleen voor heren, maar vrouwen werden uiteindelijk toegelaten via het bijgebouwtje dat speciaal voor hen werd neergezet in de jaren veertig.

Waarom bijzonder? De stichtende leden van de club waren zo rijk dat ze amper een maand na de eerste bijeenkomst in 1891 al een stuk bouwgrond kochten. Drie jaar later was het clubhuis klaar. Kostprijs: bijna 2 miljoen dollar, omgerekend naar vandaag ongeveer… 57 miljoen dollar.

Ironisch genoeg zou de Metropolitan later met financiële problemen kampen. Het scheelde weinig of het clubhuis werd verkocht om in 1945 de leningen te kunnen afbetalen en in 1970 had de club nog maar 434 leden. Intussen is het ledenbestand opnieuw gegroeid.

1 East 60th Street, New York

2. The Union League

The Union League ©Jim Dow

Opgericht in? 1863.

Opzet? De eerste Union League Club werd in 1862 in Philadelphia opgericht om de Union en het beleid van president Abraham Lincoln te steunen op het hoogtepunt van de burgeroorlog. Later volgde een netwerk van andere Union Leagues, waaronder dus eentje in New York.

Bekende leden? Theodore Roosevelt (president), Thomas Nast (cartoonist), William Cullen Bryant (dichter en journalist).

Genderbeleid? Men only tot 1988, toen het Amerikaanse hooggerechtshof een stadswet steunde die discriminatie op basis van geslacht verbood in grote privéclubs.

Waarom bijzonder? De club was niet alleen politiek actief, maar bood ook militaire steun aan het leger van de Unionisten, zoals de organisatie van een Afrikaans-Amerikaanse infanterie in Louisiana.

Later, tijdens de Eerste Wereldoorlog, steunde de club ook het regiment van de Harlem Hellfighters. Ieder jaar organiseert de club een diner voor militaire veteranen. In het clubhuis staan niet minder dan 14.000 miniatuursoldaatjes, meteen de grootste collectie van die soort in de wereld.

38 East 37th Street, New York

3. The Knickerbocker Club

The Union League ©Jim Dow

Opgericht in? 1871.

Opzet? Opgericht door ontevreden leden van de Union Club, de oudste privéclub voor mannen in New York. Ze vonden dat de almaar minder veeleisende criteria de elitaire aard van de club zouden schaden.

Bekende leden? Douglas Fairbanks (Hollywood-legende), John Piermont - JP - Morgan (bankier), Franklin D. Roosevelt (president).

Genderbeleid? Men only.

Waarom bijzonder? Wegens het woord ‘knickerbocker‘, het pseudoniem van schrijver Washington Irving, dat in het begin van de 19de eeuw evolueerde tot een synoniem van de ‘grote, rijke families’ in New York. Zelfs vandaag is dit nog altijd een van de meest exclusieve privéclubs: geen website, geen vrouwen en de plicht om volledige geheimhouding te zweren.

2 East 62nd Street, New York

4. The Explorers Club

The Knickerbocker Club ©Jim Dow

Opgericht in? 1904.

Opzet? Wetenschappelijke exploratie van land, zee en lucht promoten aan de hand van onderzoek en opleiding. De club sponsort expedities over de hele wereld, maar amper een handvol ervan heeft de eer om de officiële vlag van de club te dragen.

Bekende leden? Neil Armstrong (astronaut), Edmund Hillary en Tenzing Norgay (ontdekkingsreizigers), Sylvia Earle (oceanografe), Jeff Bezos (zakenman) en James Cameron (filmregisseur).

Genderbeleid? Tot 1981 alleen mannen.

Waarom bijzonder? Nogal wat (ex-)leden presteerden als allereerste in de geschiedenis iets indrukwekkends: zoals zowel de Noord- als de Zuidpool bereiken, de Mount Everest beklimmen of naar de maan reizen. Op het zeer avontuurlijke menu van het jaarlijkse diner stonden al geroosterd gordeldier, gebakken tarantula en vleesballen van leguaan.

46 East 70th Street, New York

5. The Collectors Club

The Collectors Club ©Jim Dow

Opgericht in? 1896.

Opzet? De studie over filatelie bevorderen en het verzamelen van postzegels promoten. Het clubhuis werd opgetrokken in de bekende New Yorkse bruinsteen en werd in 2000 helemaal gerenoveerd. De Philatelic Foundation, een organisatie die gespecialiseerd is in het authenticeren van postzegels, nam er vorig jaar zijn intrek.

Bekende leden? Theodore E. Steinway (kleinzoon van pianobouwer Henry Steinway), Henry J. Crocker (zakenman).

Genderbeleid? Gemengd.

Waarom bijzonder? De bibliotheek met ongeveer 150.000 boeken, een van de grootste collecties filatelistische literatuur ter wereld.

22 East 35th Street, New York

6. The Cosmopolitan Club

The Cosmopolitan Club ©Jim Dow

Opgericht in? 1909.

Opzet? Een plaats waar vrouwen over kunst en letteren kunnen socializen en discussiëren. Of, zoals de officiële gids van de club het verwoordt: ‘In plezier voorzien voor serieuze dames.’

Bekende leden? Eleanor Roosevelt (politiek activiste en first lady), Pearl Buck (Nobelprijswinnares voor Literatuur), Marian Anderson (contralto), Margaret Mead (antropologe).

Genderbeleid? Women only.

Waarom bijzonder? De club begon als de ‘Cosmos Club’, gevormd door een organisatie van gouvernantes. De eerste kamers waren bescheiden en keken uit op een tuin met stallingen. Later verhuisde de club naar een groter gebouw en veranderde de naam uiteindelijk in Cosmopolitan Club. Een rijke geschiedenis van activisme met veel leden die betrokken waren in de beweging van de suffragettes.

122 East 66th Street, New York

7. The Yale Club

The Yale Club ©Jim Dow

Opgericht in? 1897.

Opzet? Alle universiteiten van de Ivy League hebben een prestigieuze club in New York. De Yale Club is de thuis van die andere universiteit. Alleen afgestudeerden kunnen lid worden. Wereldwijd zijn dat er ongeveer 11.000.

Bekende leden? Hillary Clinton (politica), George Pataki (ex-gouverneur van New York), Cesar Pelli (architect), David McCullough (auteur), George H.W. Bush (Amerikaans president).

Genderbeleid? Tot 1969 alleen voor mannen, net zoals Yale University. Het zwembad bleef daarna wel nog tot 1987 verboden voor vrouwen. Toen de eerste stemmen opgingen om dat verbod op te heffen, kwam er zelfs een forse verzetscampagne op gang.

Waarom bijzonder? De club wordt vernoemd in veel klassieke, Amerikaanse romans. Fictieve leden zijn Nick Carraway in ‘The Great Gatsby’ van F. Scott Fitzgerald en Patrick Bateman in ‘American Psycho’ van Bret Easton Ellis.

50 Vanderbilt Avenue, New York

8. The Leash Club

The Leash Club ©Jim Dow

Opgericht in? 1925.

Opzet? Een ‘social club’ voor hondenliefhebbers, ter promotie van wetenschappelijke studies over het fokken van honden.

Bekende leden? John O’Hara (auteur).

Genderbeleid? Men only.

Waarom bijzonder? The Leash begon als een clandestiene bar voor eigenaars van een hond, tijdens de periode van de drooglegging. De leden gebruikten hun hondenhok, waar de naam van het dier op stond, om alcohol te verstoppen.

Vandaag zijn leden niet langer verplicht om een hond te hebben, maar de hondenhokken zijn er nog altijd, net zoals een grote collectie schilderijen van of met honden. De club bevindt zich in een huis met zeven slaapkamers en is daarmee de kleinste van de stad.

41 East 63rd Street, New York

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie