sabato

De mooiste langeafstandsroutes van Europa

Slow travel in stijl: 5 x comforttrekkings in Europa ©Alamy

Deze vijf langeafstandspaden combineren spectaculaire landschappen charmante pleisterplaatsen onderweg. Haal die blarenpleisters maar boven.

Vergeet muffe berghutten en zelfgesmeerde boterhammen: zelfs de grootste luxepaardjes slaan deze zomer aan het trekken. Want, terwijl steeds meer langeafstandspaden elkaar de loef afsteken, worden ook de pitstops onderweg comfortabeler dan ooit. Van trekkingretreats tot Gucci-bottines: op deze routes beleef je slow travel in stijl.

West Coast Path, Groot-Brittannië

Na tien jaar werkzaamheden is de finish voor het langste kustpad ter wereld eindelijk in zicht. Vertraagd door de coronacrisis volgt de officiële opening pas in 2021, maar nu al is zo’n 60 procent volledig afgewerkt. Zo ook het 1013 kilometer lange West Coast Path, goed voor een trek van veertig dagen. Daarbij wandel je rond het volledige zuidwestelijke schiereiland, van de kliffen bij North Devon tot het puntje van Cornwall en de zandstranden in Dorset.

Binnenkort ontsluit het English Coast Path de volledige Engelse kust. ©Shutterstock / Owen Weber

Pitstop:  de Jurassic Coast, het enige stukje werelderfgoed langs de Engelse kust. Nog steeds ligt het strand er bezaaid met fossielen.

Slaapstop:  van de badkamers tot de cocktailbar en ‘Mermaid Pool’: alles aan het glamoureuze Burgh Island Hotel ademt art deco. Ook Agatha Christie kwam er geregeld op ‘writing retreat’.

Eetstop: het nostalgische boetiekhotel The Driftwood serveert zeevruchtenschotels op het terras, met uitzicht op de azuurblauwe baai. Meer hotels een eetplekken te vinden via www.southwestcoastalpath.co.uk

Leestip: als Raynor Winn haar huis en inkomen verliest, besluit ze samen met haar echtgenoot dan maar het South West Coast Path af te wandelen. In ‘Het Zoutpad’ doet ze haar relaas.

Bagage: zowel de organisatie Luggage Transfers als WD Transfers vervoert je bagage tussen je zelfgekozen hotels. Prijzen vanaf 22 euro per dag voor twee tassen.

Andros Route, Griekenland

Gelegen tussen Athene en Santorini is het een wonder dat het eiland Andros zolang onder de radar bleef. Lang verbleven hier vooral rijke Grieken, die buitenlands toerisme maar wat graag op een afstandje hielden. Desondanks begonnen locals enkele jaren geleden de oude paden tussen de 83 dorpjes op te knappen om ook trekkers te verwelkomen. Zo ontstond in 2015 de Andros Route (100 km), langs azuurblauwe baaien, vulkanische kloven en even mondaine als gemoedelijke dorpjes. Vooral duurzaam toerisme staat centraal.

Locals van Andros knapten de historische paden op om trekkers te verwelkomen. ©Getty Images

Pitstop: wie snakt naar wat stadsleven tussen al die natuurparels, zal graag flaneren over de dijk van het bijna kosmopolitische Batsi.

Slaapstop: op een privéheuvel  ligt het Aegean Castle, een B&B met de voorzieningen van een vijfsterrenhotel. Op www.androsroutes.gr worden nog meer partnerhotels opgelijst.

Eetstop: Sea Satin Nino is een typisch Griekse taverna met relaxed Ibizasfeertje, het perfecte decor voor een ijskoude frappé.

Bagage: een officiële bagagedienst is er niet, maar iets regelen kan door te mailen naar info@androsroutes.gr. Ook organiseert Responsible Travel een all-intrek.

Juliana Trail, Slovenië

Slovenië stond al op de kaart als trekkersland: onder meer de Alpe-Adria-Trail, de Via Alpina en de Mountain Trail kronkelen door de Sloveense wildernis. Daarbij kwam onlangs de Juliana Trail (270 km), gekenmerkt door de hoge toegankelijkheid - in plaats van over de Julische Alpen loopt het pad via de valleien erlangs. Onderweg passeer je het beroemde Kasteel van Bled en het Meer van Bohinj, maar ook klaterende watervallen, traditionele dorpjes en architecturale uitzichtpunten over het Triglav National Park.

Slovenië staat al langer op de kaart bij wandelaars met een hart voor duurzaamheid. ©Alamy

Pitstop: het dorpje Radovljica lijkt wel Bokrijk. Imkers verkopen in kraampjes hun honing, een peperkoekfabriek draait op volle toeren en het uitzicht op de bergen is ongeëvenaard.

Slaapstop: wie houdt van natuur én design zit goed in de ecoretreat Garden Village. Duurzaamheid zit er in de kleinste details, zoals een kruidentuin in de ontbijtserre.

Eetstop: van truffelsoep (‘truffels werden vanochtend geplukt’) tot goulash (‘onze eigen runderen’): nergens komen de Sloveense klassiekers zo authentiek als bij Alpine Homestead.

Bagage: reisorganisaties als Mijn Slovenië bieden trips op maat aan met bagagevervoer.

Rota Vicentina, Portugal

In 2016 kreeg de Rota Vicentina (350 km), slingerend door de Algarve en de Alentejo, het ‘Leading Quality Trails of Europe’-label. Sindsdien is er een snelle groei aan hippe B&B’s, strandbars en eetmarktjes langs het historische pad, dat oorspronkelijk door zowel pelgrims als vissers werd gebruikt - niet voor niets heet het meest uitdagende stuk langs de kliffen de ‘Fishermen’s Trail. Onderweg krijg je het gezelschap van zowel surfers als trekvogels, die allebei goed gedijen tussen de rotskusten.

De Fishermen’s Trail leidt je langs de grillige rotskusten van de Portugese zuidkust. ©Alamy

Pitstop: culinair ambacht is al wat de klok slaat in het dorpje Rogil. Zo ontdek je er het (nogal bizarre) museum van de zoete aardappel en kan je vijgenbrood leren bakken bij Pao do Rogil.

Slaapstop: het Teima-boetiekhotel heeft een rustgevende architectuur en een weelderige tuin. Elk van de zes kamers draagt een eigen, kunstzinnige stempel.

Eetstop: vers, vegetarisch en gezond eet je bij Mó Bistró, uitgerust met een 100 procent Instagrammable interieur. Andere eet- en slaapplekken vind je op de interactieve kaart via www.rotavicentina.com.

Bagage: Vicentina Transfers vervoert je bagage tussen afgebakende etappes. Vanaf 15 euro per transfer.

Skåneleden

Skåne is de meest zuidelijke provincie van Zweden, en leent zich door het heuvelachtige landschap uitstekend voor wie stevige kuitenbijters wil mijden, zonder in te boeten aan mooie landschappen. De Skåneleden telt meer dan 1250 kilometer, opgedeeld in zes subetappes. Zo leidt de Öresundtrail je van het uiterste noorden van de provincie tot in Malmö, langs de ongerepte rotskust waar geregeld Denemarken in zicht is. Onderweg passeer je tal van lokale ‘musteri’s’ of boerderijwinkels, dus aan lekker eten geen gebrek.

- De Öresundtrail volgt de Zweedse kustlijn van natuurreservaat Kullaberg tot de haven van Malmö. ©Alamy

Pitstop: de jongste jaren ontpopte Malmö zich als een culinaire bestemming, met onder meer een self-guided foodtour doorheen de stad. www.travelshop.se

Slaapstop: vlak bij het natuurreservaat  Kullaberg ligt het familiehotel Rusthållargården, met een sfeervol dakterras (barbecues op woensdag!) en uitgebreide wellnessafdeling.

Eetstop: het designrestaurant Sillen & Makrillen langs het water van Helsingborg, met uitsluitend verse visvangst op het menu. www.sillenmakrillen.se

Bagage: de organisatie Travelshop transporteert je bagage overal in Skåne waarheen je wil. Vanaf 27 euro per transfer.

Lees verder

Advertentie
Advertentie