sabato

GetMyBoat wil de Airbnb van de zee worden

©GetMyBoat

Met één muisklik huur je vandaag al een appartement in Kaapstad, een penthouse in New York of een droomvilla in Cannes. En nu kunnen we ook allemaal de boot in, dankzij GetMyBoat. Van zeilen in de Caraïben tot cruisen in Miami: maak kennis met de Airbnb van de zee.

Er zijn slechtere plekken dan de Atlantische Oceaan om ideeën voor een start-up op te doen. Toen Sascha Mornell en Raf Collado tijdens een zeiltochtje een lange stoet boten in de jachthaven zag liggen, vonden beiden dat bijzonder inefficiënt. En duur. Mornell en Collado, die eerder al aan de basis lagen van de bedrijven ZigAir - een marktplaats voor reizigers en gecharterde vliegtuigen - en Phacil - een consultancybedrijf voor customer service - hadden meteen een nieuw zakenidee: GetMyBoat, of de Airbnb van de zee.

De website zag het licht begin 2013 en is intussen uitgegroeid tot de grootse website van bootverhuur door particuliere booteigenaars. Er is keuze uit 29.000 vaartuigen, van kajaks over jetski's en woonboten tot superjachten. 'Het is snel gegaan', legt chief information officer Bryan Petro uit. 'Vandaag werken hier twaalf mensen.' Hier, dat is San Francisco, waar wel meer hippe start-ups geboren worden. 'Mensen die geen boot kunnen kopen, moeten ook op het water kunnen', vindt Petro. 'Tegelijk kunnen booteigenaars een deel van de ligplaatskosten recupereren. Of er zelfs geld aan verdienen.'

GetMyBoat speelt in op het succes van de deeleconomie, waarbij mensen goederen aanbieden die ze zelf niet altijd gebruiken. Petro maakt de vergelijking met Airbnb. 'Via één klik op onze website of app kan je bij ons een boot huren of verhuren. Maar er zijn ook verschillen met Airbnb. Ons bedrijf komt bijvoorbeeld niet tussenbeide als een verhuurder en huurder elkaar vinden. GetMyBoat incasseert geen percentage van de huursom.'

Hoe GetMyBoat dan wél geld verdient? 'Net zoals bij Google kunnen verhuurders betalen om hoger in de zoekresultaten te verschijnen', legt Petro uit. 'Bovendien verdienen we als verhuurders en huurders intekenen op de verzekeringspakketten die we op de website aanbieden.'

Of GetMyBoat niet te veel ongeruste bootverhuurders aan de lijn heeft gehad toen enkele weken geleden foto's van een kort en klein geslagen Airbnb-penthouse circuleerden en de huurder eerst naar de pers moest stappen vóór Airbnb met geld over de brug kwam? 'Ach', relativeert Petro. 'Wij hebben een heel ander publiek dan Airbnb. Mensen gaan heus niet zomaar het water op als ze er niets van kennen. Wij verhuren jachten waarvan de huurprijs tot 4.500 euro per dag kan oplopen.'

DEPP OP HET DEK Port Elizabeth, Saint Vincent en de Grenadines
(Britse Gemenebest), Caraïben
Wat: De zeilboot Schooner Heron, een houten passagiersboot met ouderwetse zeilen, brengt je naar de mooiste eilanden van de Caraïben.
Inschepen & vaarroute: Inschepen gebeurt in Port Elizabeth, op het eiland Saint Vincent en de Grenadines. Het stadje telt amper 900 inwoners, begeef je dus snel naar de Caraïbische zee. Snorkelen aan de riffen van de Duivelstafel, feesten op de Full Moon Party op Union Island of zwemmen met de schildpadden van Tobago Cays? Keuze genoeg. Lig aan de witte zandstranden van Isle A Quatre, Mayreau of Union Island. Wie naar het exclusievere Mustique trekt, loopt misschien Mick Jagger of de Britse kroonprins William tegen het lijf.

THE HOUSE BOAT
Kumarakom (Kerala), India
Wat: Een cruise met een kettuvallam, een traditionele Indiase huisboot. Vroeger werden de met anjilihout overkapte boten vooral gebruikt voor het transport van rijst, vandaag vervoeren ze vooral toeristen door de 'backwaters' van Kerala. Dat netwerk van maar liefst 44 rivieren loopt uit in de Arabische Zee en verbindt een rist kleine dorpjes. Meer dan 900 kilometer van dit waterlabyrint is vandaag te bevaren.
Inschepen & vaarroute: Inschepen gebeurt in het toeristische centrum van Kumarakom. Bewonder de Siberische ooievaars en zilverreigers in het meer dan 57.000 vierkante meter tellende vogelreservaat van de stad. In Alleppey, ook wel het Venetië van het Oosten genoemd, vaart de boot langs het Vembanadmeer, pittoreske kanalen, lagunes en stranden met kokospalmen en rijstvelden.

WHAT'S SUP
Jávea (Valencia), Spanje

Wat: Ook niet-gemotoriseerde vaartuigen zitten in het GetMyBoat-aanbod. Suppen, kort voor 'stand up paddle boarding' is een watersport die zich nog het best laat vergelijken met rechtopstaand kajakken op een surfplank. Makkelijk aan te leren, goed voor je evenwicht én je been- en rompspieren.
Inschepen & vaarroute: Met zijn azuurblauwe zeewater is de Playa de la Granadella een van de mooiste stranden in Valencia. De geschiedenis van het in de baai gelegen havenstadje Jávea gaat terug tot de 15de eeuw, maar werd vooral bekend voor de export van rozijnen in de 19de eeuw. Vandaag is het strand vooral populair bij toeristen die de Playa del Sol proberen te vermijden.

SMOKE ON THE WATER
Port Charlotte, VS (Florida)
Wat: De catamaran Smoke and Roses, met een kapitein én eerste stuurman aan boord, gidst je langs de kust van Florida tot aan de paradijselijke Florida Keys.
Inschepen: De catamaran ligt aangemeerd in Port Charlotte, een kleine plaats aan de Westkust van Florida, op drie uur rijden van Miami. De charter brengt je naar de noordelijker gelegen stad Tampa, in de gelijknamige baai, of naar de Florida Keys. Die archipel van 1.700 eilanden aan het zuidelijke punt van het schiereiland is eigenlijk één groot koraalrif en dus een duikparadijs. Je vaart er langs mangroven, kustmeren omzoomd met palmbomen en je kan er exotische vogels, dolfijnen en zelfs krokodillen spotten.

BOAT IN BLACK
Lefkas, Griekenland
Wat: Een kapitein vaart met u door de Ionische Zee op de O'Pati, een luxueus zwart motorjacht.
Inschepen: De boot ligt aangemeerd op het eilandje Lefkas, de ideale uitvalsbasis voor trips naar de Griekse eilanden of de Middellandse Zee. De naam van het eilandje is afgeleid van 'Lefkos', wit in het Grieks. Het is een verwijzing naar de witte rotsen van het eiland. Vaar langs de zeven eilanden van de Eptanisa en vergeet zeker Scorpios niet. Dat eiland werd in de jaren 60 van de vorige eeuw opgekocht door de Griekse reder Aristoteles Onassis, die er ook trouwde met Jackie Kennedy. Het is vandaag nog steeds in handen van zijn erfgenamen, maar één kant van het eiland is wel toegankelijk voor het publiek.

Lees verder

Advertentie
Advertentie